Hlavní navigace

Už žádná žumpa? iDNES chce v diskusích skutečná jména, ověří ale jen některá

4. 10. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Když server iDNES.cz oznámil, že začne po čtenářích požadovat uvádění jména, vyvolal tím bouřlivou diskusi – jen pod redakčním blogem se během několika hodin sešly tisíce příspěvků. Má podobná změna smysl?

Pojďme si shrnout základní fakta. iDNES.cz 1. listopadu spustí nový design diskusních fór a zároveň změní pravidla: diskutující už nebudou moci vystupovat pod přezdívkami, ale na webu se bude zobrazovat jméno a příjmení (a volitelně fotografie). Nebude to nutně jejich jméno a příjmení, ale k tomu se ještě dostaneme.

V souvislosti s tím se diskutující budou muset přeregistrovat, odsouhlasit nové podmínky a zadat jméno a příjmení. U příspěvků z doby před změnou se budou dále zobrazovat přezdívky a nová identita se nebude propojovat se starou. Nově bude možná registrace a přihlašování přes Facebook a změny se dotknou i blogů iDNESu, ve kterých dostanou pravomoc moderovat diskuse nově sami blogeři.

Pravost zadaných jmen nebude iDNES ověřovat plošně, při počtu 112 tisíc účtů by to ostatně byl dost nelehký úkol. Prověřovat bude jen podezřelá přízviska (například v případě jmen známých osobností) nebo jména uživatelů, kteří budou publikovat nevhodné příspěvky. Jak? V redakčním blogu stojí toto:

Při pochybnostech o pravosti zadaných údajů budeme vyžadovat zaslání naskenovaného dokladu totožnosti s viditelným jménem, příjmením a fotografií, avšak se začerněným nebo jinak zneviditelněným rodným číslem a adresou. Doklady bez této úpravy budeme odmítat. Uživateli, který takový doklad nepředloží, účet zablokujeme.

Pro tuto chvíli pomiňme, co na tento postup řekne Úřad na ochranu osobních údajů. Osobně se laicky domnívám, že pokud redakce dostane kopii se souhlasem uživatele, mělo by to být právně v pořádku (jak ÚOOÚ radil v obdobném případě se můžete podívat zde). Redakce už má také zřejmě připravený způsob, jak se jakémukoli zasílání kopie vyhnout: uživatel bude mít možnost nechat pracovníky redakce do dokladu nahlédnout při osobní návštěvě sídla iDNESu. Na právní rozhřešení si každopádně budeme muset ještě počkat.


Autor: iDNES.cz

Nová podoba diskusí na iDNES.cz

Skutečná identita? Kdeže

Zajímavé každopádně je, že v praxi bude možné zadat si do profilu v podstatě jakékoli jméno, které bude jen trochu dávat smysl. Pokud se nebudete vydávat za Miroslava Kalouska nebo jinou známou osobnost, pravděpodobně na vás nikdo nepřijde. A k tomu, aby zadali svou skutečnou identitu, bude část uživatelů lákat jen možnost jednoduchého přihlašování přes Facebook (i když ani v této síti nevystupují všichni pod pravým jménem). Má tedy vyžadování jmen, u kterých nikdo nebude kontrolovat jejich pravost, nějaký smysl?

Zdá se, že ano. Přechod k „neanonymní“ diskusi může debatu kultivovat. Čerstvou zkušenost s tím má třeba týdeník Respekt, který od 1. srpna používá systém Disqus a umožňuje diskutovat jen registrovaným čtenářům – ať už se přihlašují přes e-mail, Google, Facebook, Twitter nebo další služby. Na webu se přitom mohou dále zobrazovat jen jejich přezdívky. Počet komentářů za dva letní měsíce klesl ve srovnání s loňským rokem o více než polovinu – z loňských 2400 na letošních 1100, prozradil Lupě Michal Ischia. S dopadem na kvalitu diskusí jsou ale podle něj v Respektu spokojeni:

Kvalitu lze hodnotit spíše pocitově. S tímto rozhodnutím stran přístupnosti a registrací jsme ale vesměs spokojeni. Od spuštění systému jsme nebyli nuceni uzavřít nějakou diskuzi, řešíme to na úrovni jednotek konkrétních příspěvků či uživatelů. Dříve jsme však museli diskuze k článkům (třeba o rasových záležitostech) často zavírat celé, protože je nešlo účinně moderovat.

Srovnání malého a vyhraněného Respektu s velkým a obecným iDNESem samozřejmě trochu pokulhává, může ale naznačit, jaké dopady by změna diskusí mohla mít. 

Jistotu nemáte nikde

Zatím jsme se zabývali tím, jak se diskuse změní. Co si ale vlastně redakce od jejich nové podoby slibuje? „Diskuse nejsou ideální z hlediska vzhledu, největší problém jsou ale anonymní diskutující,“ vysvětluje důvody Pavel Kočička, který je má produktově na starosti.

Jak velká a bytelná je bariéra, kterou chcete proti diskusním trollům postavit?

Všechny mechanismy samozřejmě prozrazovat nechceme. Ale prvním krokem je, že uživatel musí zadat své jméno. Budeme kontrolovat, jestli je to opravdu jméno, a pokud bude tvrdit, že se jmenuje Václav Klaus, automaticky mu řekneme: dokaž nám to. Nemůžeš tady vystupovat jako český prezident, pokud jím nejsi, to nedává smysl. To je samozřejmě první fáze, potom máme další technická opatření, která nechci prozrazovat. 

Budete identitu kontrolovat i v případě, že uživatel nezadá jméno známé osobnosti, ale třeba nenápadného Josefa Nováka?

Ne, k tomu není důvod ani potřeba. 

Takže jako čtenář nebudu mít jistotu, že jména uváděná v diskusích jsou skutečná?

Stejně to přece funguje na Facebooku nebo na Google plus – tu jistotu nemáte nikde. 

Chápu správně, že vaším cílem tedy není, aby identity byly ověřené a důvěryhodné? 

Náklady na to by byly neúměrné tomu, jaký pro nás mají diskuse význam. 

Pokud si tedy při registraci zadám nějaké nenápadné jméno, budu pod ním moct vesele zaplavovat diskuse, čím budu chtít? 

Pokud si zadáte nějaké jméno a začnete pod ním „trollit“, požádáme vás, abyste doložil, že jste to skutečně vy. Počítáme i s tím, že spousta žádostí o doložení totožnosti půjde do stoupy. Pokud si ten člověk založí další registraci, automaticky mu pošleme další žádost a jeho to poměrně rychle přestane bavit. 

Pokud si budu moct zvolit jméno, které není moje, v čem bude ten zásadní rozdíl oproti dnešku?

Dnes je spousta přezdívek dehonestujících a v diskusích to nevypadá hezky. A přece jen, když mezi sebou budou diskutovat lidé, i když možná někteří budou mít falešná jména, bude to vypadat kultivovaněji než dnes. U přezdívek nemáte nástroj, jak omezit ty sprosté a nevhodné. Nedají se definovat přesná pravidla. Šéfredaktor Michal Hanák také chce, aby se do diskusí více zapojovali redaktoři. Aby třeba když čtenář napíše zajímavý příspěvek, redaktoři do té diskuse šli, poděkovali za něj, vyjádřili se a dál s těmi lidmi pracovali. Ne že by museli reagovat na všechno, ale měli by diskusi sledovat a vědět, co se v ní děje. A to jde těžko, když tam máte ty dnešní přezdívky. 

Teď zase riskujete, že se všichni budou jmenovat Josef Novák.

S tím počítáme. Přemýšleli jsme o tom, jak lidi v diskusích rozlišovat, aby si trollové neřekli, že všichni budou Novákové a najednou nám tam diskutovalo deset Josefů Nováků. Vzhledem k tomu, že trollové se většinou chtějí identifikovat se svojí přezdívkou, myslím, že to nehrozí. Ale počítáme s tím, že více lidí bude mít stejná jména a máme v diskusích nástroj pro jejich rozlišení. 

Novinkou bude možnost registrovat a přihlašovat se prostřednictvím Facebooku. Jaké všechny informace o uživatelích se při registraci z Facebooku dostanou k vám? 

Při registraci si stáhneme jméno, příjmení, e-mail, který pro registraci vyžadujeme, a na přání také fotku. 

Proč jen Facebook? Uvažovali jste o podpoře nějakých dalších služeb? 

Původně jsme chtěli zahrnout také Google plus, ale v implementaci jsme narazili na technické problémy. Google postupuje způsobem „my to děláme takhle, tak se přizpůsobte, nebo běžte“. Narazili jsme u něj na starší a nepodepsanou verzi knihovny, kterou nemůžeme použít, takže budeme muset vzít starší verze a celé je překompilovat. Nechtěli jsme, aby to oddálilo spuštění, takže Google plus přidáme až v další fázi. Ve hře je také OpenID, to ještě uvidíme. 

Jaké další plány tedy s diskusemi máte? 

Už teď jsme do nich přidali možnost negativního hodnocení příspěvků. Zjednodušili jsme také způsob, jakým uživatelé mohou příspěvek doporučit

BRAND24

Systém moderování zůstává stejný? 

Ano. Od nových diskusí si právě slibujeme, že nám práce s moderováním ubude. A máme s tím i další plány. Už dnes mají lidémožnost nahlašovat závadné příspěvky. Moderátor pak vždy musí potvrdit, že jde skutečně o nevhodný příspěvek, který smažeme. Do budoucna chceme sledovat, jestli jsou lidé, kteří příspěvky nahlašují, dostatečně důvěryhodní. A v okamžiku, kdy uvidíme, že ten člověk opravdu hlásí závadné příspěvky a je úspěšný, dáme mu větší práva, aby jím reportované příspěvky šly automaticky pryč. Chceme diskutující více zapojit. Interně například používáme systém, ve kterém může kdokoli, kdo odhalí v článku nějakou chybu, tuto chybu nahlásit a redaktor ji většinou rychle opraví. Ve velmi vzdálené budoucnosti chceme stejnou možnost dát přímo diskutujícím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).