Hlavní navigace

V NSA prý jsou rádi, když lidé používají PGP

1. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: faithie / Shutterstock
Žijeme ve světě, kdy nemůžete ničemu a nikomu věřit. Samozřejmě zejména ne tajné službě. Ale co kdyby na tom přeci jenom něco bylo?

Podle Cops hate encryption but the NSA loves it when you use PGP sice v americké Národní bezpečnostní agentuře (NSA) nenávidí šifrování, chtěli by všude zadní vrátka a ideálně šifrování postavit mimo zákon. Ale na druhou stranu, PGP je prý jejich oblíbený software. Otázkou teď je, kdo s kým vrtí a zda můžete The Register věřit.

Na druhou stranu informace, že v NSA mají rádi PGP, původně pochází od Nicholase Weavera, výzkumníka v International Computer Science Institute. Přišel s tím na konferenci Usenix Enigma. Podle něj je PGP pro NSA velmi užitečné hlavně tím, že sděluje řadu užitečných informací a metadat. Data, která si lidé s PGP softwarem posílají, NSA zachytává a ukládá. Dobře jim případně poslouží později, při spárování s dalšími informacemi.

Jinými slovy, NSA miluje PGP ze stejného důvodu, jako řadu dalších jiných komunikačních nástrojů, které sice šifrují obsah komunikace, ale vše ostatní nechávají nešifrované. Je to asi totéž, jako když si budete posílat šifrované e-maily, ale vždy bude jasné, kdo si je posílá s kým, a většinou také odkud a kam.

BRAND24

Nicholas Weaver upozorňuje i na to, že médii tolik komentovaný nový šifrovací komunikační nástroj Islámského státu je v zásadě pro tajné služby nesmírně užitečný. Velmi snadno totiž mohou identifikovat potenciální teroristy i jejich sympatizanty. Prostě: kdokoliv ho používá, je podezřelý. Což v dřívější době, kdy v IS používali Messenger či Telegram, tak snadné nebylo.

Podle Weavera NSA (GCHQ a další tajné služby) v zásadě ani prolomit šifrování nepotřebují, stačí jim identifikovat cíl a poté nasadit nějakou tu 0-day či starší zranitelnost a napadnout jeho počítač či mobilní zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).