Hlavní navigace

Dnes se mají otevřít doly pro czechcrowncoiny – novou českou virtuální měnu

17. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Celkem sto milionů nových virtuálních mincí národní měny by chtěla vydat šestice nadšenců vedená Ladislavem Faithem.

Inspirovali se v Irsku a Španělsku, kde také před nedávnem spustili své národní virtuální měny. Po IrishCoinech nebo SpanishCoinech se tak objevují i české mince pod zkratkou CZC. 

Za projektem stojí televizní kameraman Ladislav Faith a pětice jeho kolegů. „Všichni jsme dlouholetí fanoušci virtuálních měn a i já jsem několik let těžil a obchodoval bitcoiny a dalšími měnami. A tak jsme najali programátora a rozjeli to,“ tvrdí Faith s tím, že zatím jde o neziskový projekt. „Peněženky a těžbu jsme připravili zdarma, ale v budoucnosti zvažujeme založení akciové společnosti,“ tvrdí. 

Vydavatelé nové měny připravili i speciální peněženku pro operační systémy Windows, Mac i Linux. Ta má být ke stažení na webu nové měny. Ten ale od rána není stabilní. „Už od včerejšího večera jsme pod těžkým hackerským útokem,“ tvrdí Faith.

Šance a reálnost plánu nadšeneckého projektu lze zatím jen těžko odhadovat, ale minimálně první ohlasy z Twitteru moc nadějí nedávají. Už jen proto, že tým CZC nezvládal odrazit hackerské útoky na své stránky ještě před rozjezdem projektu. 

Nadšení nebudí ani u odborníků. „Czechcrowncoin, podobně jako drtivá většina jiných takzvaných alternativních měn nepřináší žádnou inovaci. Hlavní motivací vzniku bývá rychlý zisk jejich autorů, díky promyšleným marketingovým strategiím spojeným s oznámením projektu,“ tvrdí Marek Palatinus, vývojář a provozovatel serveru Bitcoin.cz.

U případné nové měny přitom vidí i technické problémy. „Malé alternativní měny za sebou nemají dostatečný výpočetní výkon, který by zajistil plynulý chod platební sítě a Czech crown coin se může snadno stát cílem útoku skupiny, která převezme kontrolu nad sítí,“ dodává Palatinus (delší verzi jeho vyjádření najdete zde).

Tým CZC tvrdí, že má v plánu vydat sto milionů mincí. „Polovinu jsme už předtěžili a rezervujeme je pro české zájemce, kterým je po registraci rozdáme zadarmo. Zbytek si už bude moci natěžit kdokoliv na světě,“ říká Faith s tím, že druhá polovina se bude těžit během následujících čtyř až deseti let.

„Podobný koncept byl například u Auroracoinu, kde autoři chtěli rozdat část mincí obyvatelům Islandu. Situaci jsem moc nesledoval, ale myslím, že se koncept moc neujal. Rozdávat peníze bez práce nemá dle mého názoru žádný smysl,“ komentuje plány CZC Palatinus. 

Ostrý rozjezd nové měny plánuje Faith údajně na září, kdy by se měla objevit na prvních burzách a natěžená data by měla začít získávat nějakou hodnotu. „Už jednáme i s prvními partnery. Podobně jako Irové bychom rádi nabídli CZC jako další formu slevového kupónu,“ dodává zakladatel s tím, že detaily zatím neprozradí. 

BRAND24

Novinka chce vstoupit na trh, který obsazují spíš globální  než lokální měny. Nejznámější kryptoměnou, která nepodléhá inflaci a platí po celém světě, je Bitcoin. Podle Palatinuse CZC rozvoji virtuálních měn příliš neprospěje. „Takové aktivity poškozují především globální měny jako Bitcoin, protože veřejnost zpravidla není schopna rozpoznat, kdy se jedná o vážně míněnou virtuální měnu a kdy jde jen o recesi nebo o snahu pár jednotlivců rychle vydělat peníze,“ dodává. 

Bitcoin přitom už v Česku funguje. Platby pomocí měny umožňuje třeba rozvážková služba DámeJídlo.cz nebo třeba několik odvážnějších kaváren a barů rozesetých po Česku. V Praze už také začal v květnu fungovat první bitcoinový bankomat umožňující oboustrannou výměnu peněz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).