Hlavní navigace

V pondělí T-Mobile nabídne EDGE, co od něj čekat?

5. 11. 2004
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Zatímco loňský rok byl ve znamení GPRS - na českém trhu se objevilo první časově neomezené připojení, dostupné v podstatě pro každého -, letos se soupeření o zákazníky poskytovatelů posunulo o několik technologických stupínků výše. V pondělí se rozjede další technologie pro rychlé mobilní připojení - EDGE. Co od něj máme očekávat?
Teprve až letošní rok přinesl opravdu slušný vývoj v oblasti pevného připojení (rozmach ADSL, levnější kabelový Internet, na dial-upový paušál ještě čekáme), ale mobilní technologie zahájily frontální útok již loni. Velká popularita služby Eurotel Data Nonstop jasně ukázala na ohromnou díru v trhu – v podstatě libovolné časově neomezené připojení k Internetu s širokou dostupností a rozumnou cenou, byť na rychlosti modemu. Eurotel a následně T-Mobile zareagovaly pružněji tam, kde Český Telecom nebyl schopen buď najít vhodné technologické řešení, nebo ustoupit ze svých pozic.

Letošní rok se situace do určité míry opakuje – Český Telecom sice akceleruje zavádění ADSL, ale nabídky jsou různými zajímavými způsoby limitované a ani cenová úroveň nedosahuje ještě hranic, kterou by preferoval běžný spotřebitel, nehledě na to, že ADSL prostě do každé Ztracené Lhoty nedostanete. A tak je stále rušno kolem rychlých mobilních technologií, které do určité míry suplují pevné spojení a navíc mu také poměrně výrazně konkurují cenově – což je relativně neobvyklá situace. Mobilní připojení je obvykle služba s vyšší přidanou hodnotou (mobilitou) a tedy se za ni více platí, ať to jsou datové přenosy nebo hlasové služby. Situace v ČR je tak z tohoto hlediska poměrně dost unikátní.

EDGE je za rohem

Když v létě Eurotel spouštěl svou službu Eurotel Data Expres, postavenou na technologii CDMA2000 1× EV-DO, tedy čistokrevné 3G technologii, nejdříve T-Mobile hlasitě vyjadřoval svou nelibost s tím, že nemá k pásmu, které Eurotel použije, stejné podmínky přístupu, a po těchto spíše mediálních tanečcích přišel s konkrétní odpovědí – do konce roku 2004 spustí ve své GSM síti službu pro rychlý přístup k Internetu, EDGE. Nyní již víme víc – ve čtvrtek 4. listopadu T-Mobile ohlásil spuštění služeb od pondělí 8. listopadu.

Mimochodem, má se za to, že do EDGE byl T-Mobile natlačen právě spuštěním CDMA, T-Mobile se obecně této technologii věnuje jen tam, kde je k tomu donucen konkurencí (ať již používající EDGE či CDMA jako u nás).

Postoj Eurotelu k EDGE je v tomto okamžiku jednoznačný – má službu Eurotel Data Expres na technologii CDMA, která podle názoru firmy směle EDGE konkuruje, EDGE zatím zavádět nehodlá, celou situaci samozřejmě sleduje a případně svůj názor změní (mimochodem, Eurotel s EDGE koketoval asi jako první a testuje ho od loňského roku). Překvapil však Oskar – ten je spíše považován za „toho třetího vzadu“, tedy v oblasti datových služeb (až nyní zprovoznil GPRS+MMS roaming), ani nenabízí paušální zpoplatnění pro GPRS jako Eurotel a T-Mobile, rovněž se nepřipravuje na UMTS (síť třetí generace). Ovšem v říjnu, po článku na Mobil.cz, který přinesl první informace, Oskar potvrdil, že rovněž připravuje spuštění EDGE, a to pravděpodobně v první polovině příštího roku.

Když se budeme bavit o EDGE, musíme jej nutně srovnávat se dvěma technologiemi: GPRS, jehož následníkem EDGE je, a CDMA2000 1× EV-DO, který je v ČR nejbližším technologickým konkurentem. A ač jsou CDMA a EDGE realizované technologicky zcela jinak a také řada parametrů služeb bude výrazně rozdílná, bude nutně docházet k porovnání, neboť i zákazníci budou často vybírat mezi oběma technologiemi.

Co je EDGE

Je to zkratka Enhanced Data Rates for Global Evolution (někdy se objevují jiné výklady zkratky, ale takto praví přímo GSM asociace) a jedná se o zlepšení, které přivádí do GSM sítí především výrazně efektivnější kódová schémata pro přenos dat. Tato zlepšení se týkají obecně datových přenosů, jak v současné době převažujícího GPRS, tak starších CSD, tedy klasických vytáčených spojení v mobilní síti, případně rychlejší varianty HSCSD (spojování více CSD kanálů dohromady). V praxi se však asi budeme pod názvem EDGE setkávat s technologií EGPRS, tedy vylepšeným stávajícím GPRS. T-Mobile ani Oskar nedisponují technologií HSCSD, a tak se nedá očekávat ani spuštění rychlejší verze klasických vytáčených spojení, stejně tak podpora na straně terminálů směřuje především k EGPRS. Budeme tak asi používat pouze EGPRS, ale pro technologii se již vžilo celkové označení EDGE.

Ohromnou výhodou EDGE je jeho poměrně snadná implementace do sítě a naprostá transparentnost z hlediska jádra celé sítě – novější základnové stanice stačí jen mírně upravit hardwarově a upgradovat software. EDGE především přidává nové funkce, resp. rychlejší kódovací schémata ke stávajícímu GPRS. EDGE je možné využívat ke stejným účelům jako GPRS – lze přistupovat na Internet, na wapové stránky, přenášet MMS zprávy. Nastavení parametrů služeb je naprosto shodné jako pro GPRS.

Těchto nových kódovacích schémat je celkem devět (MCS1–9) oproti čtyřem (CS1–4), která se používají v GPRS sítích. Stejně jako u GPRS odpovídají různá kódová schémata použití v různých příjmových podmínkách – zatímco při dobrých podmínkách je možné omezit opravné kódy a přenášet více dat, při horších se naopak přenáší méně dat a více opravných kódů. Díky úpravám na rádiové části a použití pokročilejších kódovacích modulací se zvyšuje maximální rychlost na jednom časovém slotu – z 20 kbit/s u GPRS na 59,2 kbit/s u EG­PRS. A pomocí následného spojování časových slotů, stejně jako u stávajícího GPRS, lze z EGPRS dostat maximální teoretickou rychlost 473,6 kbit/s. To je ovšem čistá teorie, neboť by to předpokládalo využití všech osmi časových slotů na BTS, v praxi se nedá počítat s tím, že by bylo dovolené využívat více než čtyři časové sloty (a musel by to podporovat také terminál). A tak se jako maximální teoretická rychlost EDGE uvádí 236,8 kbit/s s tím, že rychlost samozřejmě velmi záleží na příjmových podmínkách a také vytížení sítě (zda dovolí použít čtyři sloty). Běžně se dosahuje přenosové rychlosti cca 150 kbit/s, při dobrých podmínkách až 220 kbit/s, dá se tedy hovořit až o třikrát vyšší přenosové rychlosti než u GPRS (ovšem jak si řekneme za chvíli, ne vždy bude zrychlení opravdu trojnásobné).

Jenom pro úplnost, rychlosti se v podstatě týkají jak downloadu, tak uploadu – technologicky jsou oba směry shodné, záleží jen na tom, kolik slotů se spojí. Že to však zatím nebude tak růžové, si řekneme v částí o terminálech.

Mimochodem, díky zmíněné maximální rychlosti si EDGE činilo nároky na zařazení mezi technologie pro sítě třetí generace (3G), ovšem jelikož se jedná spíše o upgrade existující 2,5G sítě s GPRS než o pravou 3G síť (například CDMA2000 nebo WCDMA), používá se někdy neoficiální označení 2,75G síť.

Mezi GPRS, EDGE a CDMA

Nedá se předpokládat, že by při spuštění EDGE některý z operátorů měl upgradovanou celou síť a všude nabízel EGPRS. T-Mobile oznámil, že při spuštění budou pokryta města: Praha, Brno, Plzeň, České Budějovice, Ostrava a Oloumouc. Mapka, která toto pokrytí zobrazuje, však postihuje plánované pokrytí na konci února, pokrytí v Praze a Brně ještě není dokončené. Podle vyjádření T-Mobile v pokrývaných lokalitách probíhá 35 procent datového provozu v sítí T-Mobile.

Oskar neřekl o pokrytí nic konkrétního (ovšem předpokládají se rovněž větší města) a Eurotel mlčí zcela.

To znamená, že EDGE bude možné, alespoň z počátku, využít jen v několika městech – ovšem jelikož každý EGPRS terminál podporuje také GPRS, není problém tam, kde není EGRPS, ihned přejít na standardní GPRS. Uživatel by neměl kromě rychlosti nic poznat, nemělo by tedy dojít k rozpojení přenosu a pod. To je velká výhoda proti CDMA, které nic podobného nabídnout nemůže – signál CDMA buď je, nebo není (v současné době je jím pokryto více než 70 procent populace). Otázka je, jak rychle a zda vůbec dosáhne EDGE takového pokrytí jako CDMA, žádné podrobnosti o rychlosti zavádění EDGE nejsou – každý si bude tedy muset vybrat dle svých potřeb, zda vyžaduje v podstatě kompletní pokrytí republiky (EDGE+GPRS), byť s omezenou dostupností vyšších rychlostí, nebo menší pokrytí, zato s možností výrazně vyšších rychlostí.

Když jsme hovořili o rychlosti přenosu proti GPRS, je sice teoreticky více než trojnásobná, ale velmi záleží na kvalitě signálu, dá se očekávat průměrná rychlost kolem 150–200 kbit/s a také velice záleží na tom, jaká data se přenáší – zatímco při přenosu souvislých dat (velké soubory) se projeví rozdíl nejvýrazněji, u webových stránek, obsahujících řadu souborů, je rozdíl mezi GPRS a EDGE výrazně menší (EDGE rychlejší cca o 20–40 procent), stejně je tomu u WAPu (rychlejší o 15 procent) a MMS (o 20 procent). Zajímavé je, že materiály T-Mobile, prezentované ještě počátkem října, ukazují rozdíl v rychlosti prohlížení webu podle toho, jaká data se přenáší – čistě textová stránka nebo jeden velký obrázek se přenáší přes EDGE mnohem rychleji než přes GPRS, ovšem načítání běžných serverů se zrychlení tolik nedotkne. Nyní však již tisková zpráva hovoří o dvou až trojnásobném zrychlení surfování na webu. Rádi vyzkoušíme, jak to je v praxi. Jako doplněk je možné i na EDGE používat službu GPRSpeed, která zrychluje přístup na webové stránky kompresí dat, ovšem to je technologie použitelná jen na PC a PDA s Windows.

Poměrně nepříjemným „dědictvím“ po GPRS je zachování stejné rychlosti odezvy, tedy round-trip-time, a to kolem 700–800 ms, CDMA má zhruba kolem 150–200 ms. Tento parametr je rozhodující pro služby pracující v reálném čase, jako je například vzdálené připojení (ať již grafické nebo textové), online hry či internetová telefonie. Zatímco s CDMA je možné relativně bez problémů pracovat vzdáleně a za určitých okolností (záleží na vytížení sítě) provozovat internetovou telefonii (na hry zapomeňte), EDGE se bude dát použít maximálně na vzdálené, především textové připojení (například SSH).

Velkou výhodou GPRS a EDGE je možnost roamingu, CDMA2000 1× EV-DO v daný okamžik nemá moc s kým roamovat (rozhodně na 450 MHz ne). A tak pokud operátor podporuje EDGE, můžete se připojovat stejně jako přes GPRS – seznam roamingových operátorů T-Mobile s podporou GPRS je slušný, počet operátorů podporujících EDGE také poměrně rychle narůstá.

Kolik za EDGE?

T-Mobile také ohlásil cenové podmínky, za kterých bude možné EDGE využívat. Zpočátku bude stát EDGE stejně jako GPRS, ovšem od 1. dubna 2005 T-Mobile předpokládá zavedení příplatku v hodnotě 200 korun za využívání neomezeného EDGE tarifu – tedy například 899 korun bez DPH u tarifu T-Mobile Data Unlimited – ti, kteří nezaplatí, budou mít, bez ohledu na to, jestli budou používat EDGE nebo klasické GPRS, rychlost omezenou na hodnoty dosahované s GPRS. Jelikož je EDGE provoz z hlediska jádra samotné sítě naprosto shodný jako GPRS provoz (rozdíl je až na BTS) a použití EDGE nelze nijak zakázat, pokud je povoleno GPRS, nelze nijak rozlišit typ provozu, a tak to musí operátor vyřešit tímto způsobem. Pokud používáte jiné než neomezené tarify, zpoplatnění ani zpomalení EDGE by se vás nemělo jinak dotknout, vše by mělo běžet naplno. Připojení přes EDGE nebude nijak omezené, ale T-Mobile nevylučuje, že v případě zneužívání sítě zavede nějakou formu FUP, aby došlo k omezení nadužívání.

Pokud si není zákazník jist, zda je pro něj využití služeb EDGE vhodné, například zda je v pokrytí či zda připojení v praxi splní jeho očekávání, T-Mobile bude zákazníkům půjčovat testovací telefon a SIMkartu proti záloze 13.000 korun.

A co telefony?

Při spuštění služby Eurotel Data Expres se snesla kritika na nedostatečnou nabídku terminálů – „celý“ jeden externí modem, navíc značně podivné kvality. Uživatelé si od EDGE slibují větší nabídku a také to, že odpadne nutnost nosit s sebou samostatný modem, připojovaný přes USB, a navíc externí anténu. To je pochopitelně pravda, ovšem v daný okamžik není situace s EDGE terminály úplně růžová – v nabídce jsou jen mobilní telefony Nokia – další výrobci sice přístroje mají ohlášené, ale ještě se neprodávají.

K tomu se přidává další parametr – stejně jako u GPRS mají i EDGE telefony třídy, které určují, kolik časových slotů a v kterých směrech jsou schopné telefony podporovat. Například populární Nokia 6230 podporuje EGPRS Class 10, což představuje konfiguraci 4+1 a 3+2 (download/upload) – takže například maximální teoretická rychlost uploadu je cca 118 kbit/s. Ale levnější přístroje už podporují nižší třídy, takže maximální počet časových slotů pro download je například tři, a tím klesá také maximální dosažitelná rychlost. Nehledě na to, že u levnějších modelů může být problém použít telefon jako modem k počítači a EDGE tak bude použitelné jen pro WAP.

BRAND24

Každopádně, přechod na EDGE bude vyžadovat investici do nového mobilního přístroje. A jestliže hodláte používat EDGE intenzívněji (zpravidla na dlouhé připojování k Internetu), vyplatí se přemýšlet o samostatném přístroji, ať již telefonu, datové kartě nebo externím modemu (až nějaký bude dostupný) – přerušování připojení hovory není moc praktické, například nelze telefonovat a zároveň na dané téma hledat na Internetu a podobně.

Spuštění služeb EDGE bude pro mobilní uživatele u nás jednoznačně přínosem, i když vzhledem k pokrytí se v daný okamžik nedá hovořit jako o příliš přelomové službě, kterou oproti tomu CDMA bylo. Ale pokud bude zachována současná relativně agresivní cenová politika a konkurenční prostředí donutí operátory zlepšovat pokrytí EDGE i CDMA, dá se předpokládat, že po univerzálním paušálu pro dial-up brzy nikdo ani nevzdychne, neboť k tomu nebude důvod.

Hodláte si pořídit EDGE?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).