Hlavní navigace

V Rusku přituhuje, Dumou prošla nová omezení svobod na internetu

28. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Ve jménu boje proti terorismu v Rusku procházejí velmi tvrdá omezení svobody občanů. Týkají se i šifrování nebo ukládání dat o volání či zprávách.

Rusko schvaluje totalitní zákony a nic nepomůže, že se z původního návrhu v dolní komoře parlamentu (Dumě) podařilo odstranit některé lahůdky, jako třeba možnost odebrat občanu jeho občanství či mu zakázat vycestovat. Zákon je sice ještě na cestě k dalšímu schvalování, ale málokdo pochybuje o tom, že by nakonec neprošel.

Nové represivní zákony kriminalizují nenahlášení kriminálního konání, na čemž vcelku není nic špatného, zejména pokud jde o nenahlášení zjištění, že někdo připravuje teroristický útok. Stejně tak jako může být dobré, že podpora a výzva k terorismu na sociálních sítích mohou znamenat až sedm let vězení – byť tady už začíná být diskutabilní, co je a co nebude podporování terorismu, zejména pokud je v zákoně i zákaz „schvalování terorismu“.

Budiž, předchozí změny zákonu ještě teoreticky mohou být obhajitelné. Ne už tak zásadní změny v požadavcích na telekomunikační operátory ohledně ukládání dat. Nová je povinnost ukládat veškeré záznamy o volání a textových zprávách po dobu šesti měsíců. Samotná metadata ale budou operátoři muset uschovávat po dobu tří let. 

Vedle operátorů se nově tato povinnost bude týkat i „organizátorů šíření informací na internetu“. Kdo bude do této kategorie spadat? O tom rozhodne státní regulátor. „Organizátoři“ budou metadata muset uchovávat „jenom“ po dobu jednoho roku.

Šifrování? Jen prolomitelné

Ještě problematičtější je povinnost posledně jmenovaných zajistit možnost dešifrování dat vždy, když o to ruské bezpečnostní/tajné služby požádají. Pokud to neudělají, hrozí jim poměrně vysoké pokuty. V praxi to znamená, že jakékoliv komunikační nástroje budou muset povinně doplnit zadní vrátka, která umožní přístup ke komunikaci uživatelů. Jedním z požadavků dokonce bylo, aby veškeré odesílané zprávy byly kontrolovány a schvalovány státními cenzory.

Povinnost zadních vrátek se, což je zcela absurdní, týká nejenom chatovacích nástrojů, ale i každého webu, který používá https. Součástí návrhu je navíc zákaz používat jakékoli šifrování, které není schváleno státem.

Novinkou je i až deset let (minimum pět) za vyvolávání, nabírání či jiné zapojování lidí do organizování masových nepokojů, současně s výrazným rozšířením možnosti postihu mládeže od 14 let výše. A to včetně stíhání ze aktivity teroristické, ale opět i za účast na masových nepokojích. V Rusku se prostě protestovat nebude, pokud ano, tak jedině schváleným způsobem.

BRAND24

Vedle telekomunikačních operátorů se změny týkají i poštovních služeb, ty nově budou mít zodpovědnost za to, že jejich službami není šířeno cokoliv „nelegálního“. Což zahrnuje peníze, zbraně, narkotika, jedy, rychle se kazící zboží a cokoliv, co by mohlo ublížit zaměstnancům pošty či poškodit další služby. Asi nepřekvapí, že náklady na zajištění jsou plně na straně poštovních operátorů.

Mimo to ještě prošel samostatný zákon, který uvaluje 18 % DPH na prodej prostřednictvím internetu ruským občanům. Týká se jakýchkoliv online služeb, her, hudby, knih i videa a je obecně označován za „Google daň“. Vyjmuto je pouze zboží, které je sice koupeno přes internet, ale dodáváno ve fyzické podobě. Ve zdůvodnění zákona je uvedeno, že Rusové nakupují online a Rusku tak uniká DPH. Tento zákon by měl začít platit 1. ledna 2017.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).