Hlavní navigace

V závěru roku aktivnímu malwaru dominoval adware

14. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V prosinci se na čelo nejčastějších infekcí podle statistik společnosti Eset vyhoupl především adware. Globálně nejrozšířenější virovou infekci v prosinci loňského roku byly trojské koně Win32/Obfuscated. Pod tímto názvem Eset detekuje trojské koně souvisící s adwarem. V první pětce jsou další dva zástupci adwaru. V Česku se v prosinci nejvíce šířil adware Win32/Adware.Virtumonde. Dále se opět dařilo trojanům INF/Autorun, které se díky úpravě souboru autorun.inf spouští po připojení přenosných…

V prosinci se na čelo nejčastějších infekcí podle statistik společnosti Eset vyhoupl především adware. Globálně nejrozšířenější virovou infekci v prosinci loňského roku byly trojské koně Win32/Obfuscated. Pod tímto názvem Eset detekuje trojské koně souvisící s adwarem. V první pětce jsou další dva zástupci adwaru. V Česku se v prosinci nejvíce šířil adware Win32/Adware.Vir­tumonde. Dále se opět dařilo trojanům INF/Autorun, které se díky úpravě souboru autorun.inf spouští po připojení přenosných paměťových médií jako jsou stále rozšířenější USB flash disky.

České uživatele za celý loňský rok nejvíce trápil malware Win32/TrojanDow­nloader.Ani.Gen související s již dávno záplatovanou chybou vznikající při zpracování animovaných kurzorů myši ve Windows. Tento trojan pak do napadeného počítače dále stahuje různý spyware až po nebezpečné červy. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).