Hlavní navigace

Názory k článku Válka v přímém přenosu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 9. 2001 9:02

    Hevit (neregistrovaný)
    Ovšem nejrychlejší byla opět Lupa.cz a její redaktor Martin Kopta. Svojí Zpravičku o útoku (Amerika: HTTP/1.1 409 Conflict) přinesla na titulní stránce již ve 14.30 (jak si tam můžete přečíst), tedy asi 20 minut před prvním útokem...
  • 12. 9. 2001 10:09

    sk (neregistrovaný)
    uff, takze predsa len nejaka skulinka v inak perfektnej organizacii celej akcie. Je to fakt trapas, ze sa M.Kopta takto prekecol a vsetko vyzradil. Btw. pan Kopta, nemyslite si, ze ste to prehnali (zabit 50tis. ludi len preto, aby ste o tom mohli napisat a zvysit si citanost :)) ?? (..pevne dufam, ze az vas budu bombardovat, tak nezrusia "pre istotu" aj Slovensko :))
  • 12. 9. 2001 10:25

    PK202 (neregistrovaný)
    Asi te neuklidnim.
    Podle mych informaci 90% z tech americanu co vubec o existenci CR resp SR vedi, nase staty stale vnima jako jeden celek.
    Mas tedy sanci 1:10 ze velici dustojnik to rozlisi... ::))
  • 12. 9. 2001 11:02

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Odhalili jste me, ja ten okamzik publikace zaokrouhlil -- je to takova moje uchylka, mam rad kulate, pulkulate a symetricke veci, v tu chvili jsem si nejak neuvedomil, ze v tomhle pripade o tu kulatost tolik nejde -- zvlaste s ohledem na nasledujici udalosti. :-(
  • 12. 9. 2001 11:54

    Vaclav Kabat (neregistrovaný)
    Jen bych tu rad rekl neco pro vase zamysleni..

    pamatujete si obcas na nektere velmi nenavistne komentare k jerryho poznamkam (obcas velmi trefnym, obcas tezko pochopitelnym z jine strany "barikady"). Amerika funguje jako majak demokracie ve svete, a utok na ni je v tomto kontextu i utok na nas samotne. Priste vy reagujici na jerryho (vlastne ani netusim, kde pracuje???), zkuste si to uvedomit a nekteri z vas treba jen zapojit mozek. Tim nechci rict, ze musi vsichni s jerrym absolutne ve vsem souhlasit, ale ton nekterych komentaru se bohuzel dost podobal retorice skupinek, ktere jiz nejake utoky na USA a jinde maji za sebou a mozna i tento konkretni..
  • 12. 9. 2001 11:56

    Costra (neregistrovaný)
    Na tomto příkladu je spíš vidět, že v případě katastrofy - ohrožení, internet jako informační médium zcela selhal. Stránky sice informace obsahovaly, ale nedalo se na ně dostat. A to se v podstatě "mnoho nestalo" - shořely jen nějaké dva baráky. Představme si co pak, když nastane katastrofa v mnohem větším měřítku (a není to nereálné).
  • 12. 9. 2001 12:40

    MK (neregistrovaný)
    Vidite a ja se cele vcerejsi odpoledne a vecer dival na 100 Kb/s stream BBC bez jakychkoliv problemu. Internet nezklamal, zklamaly vzybrane zdroje informaci. To je velky rozdil.
  • 12. 9. 2001 13:29

    clive (neregistrovaný)
    Vazeny pane. Ja chapu vase nadseni i vase iluze... Ale nevim... Tak nejak mne Amerika, v poslednich 10 letech, jako majak demokracie nepripada. Bojim se, ze americka demokracie degeneruje. Ja jsem z toho strasne smutny, ale nemohu se tomu pocitu ubranit... - nemysli, cum na TV, kupuj soft od MS(:-), konzumuj a cpi se hamburgrama ... tak nejak mne to pripada...
    Tak nevim - mne pripada jako majak demokracie spis Skandinavie (samozrejme, ze neni idealni) - proste za tech poslednich 10 let u me Americane svuj kredit dost poztraceli :-((( To samozrejme neospravedlnuje ty grazly, co vcera provedli to co provedli. Zaslouzi ten nejprisnejsi trest.
  • 12. 9. 2001 13:31

    PK202 (neregistrovaný)
    Mozna se zamysli sam nad sebou.
    Protoze pokud posuzujes "ton" a "retoriku" pak jses IMHO take na najake strane "barikady". (viz Amerika funguje jako majak demokracie ve svete)
    Sam se tedy dostavas do role nejakeho "strelce", ktery bude bezvyhradne jasat treba nad tim, ze USA vojensky podporily zajmy nejakych mafianu (viz Jugoslavie).
    A jsme u toho, ne vse je cernobile...
    Ja osobne nechci stat na zadne strane nejake tve "barikady" a nechci na nikoho strilet.
    A z toho, ze Jerryiii je vul neslevim, a to ne kvuli tomu, ze ma ( v necem) rozdilne nazory nez ja, ale proto, ze je na jejich obhajobu uvadi nesmyslne metafory a nekdy naprosto detinske lzi (napr. to ze vse bylo vymysleno v americe). Podobne nesmysly placa i v jinych diskuzich tady na Lupe (napriklad srovnani mezi zverejnenim e-mailu kontaktnich osob v databazi CZ NIC, se zverejnenim cisel kreditnich karet bankou).
    Takovehle blbosti nejsou diskuzi ale placanim.
  • 12. 9. 2001 13:34

    Johnj Doe (neregistrovaný)
    Nechci delat reklamu, ale velice dobre celou situaci zvladli na www.tiscali.cz

    Gratuluju jim...drzte se.
  • 12. 9. 2001 13:44

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    To je hodně zvrácená logika. Jen proto, že na USA někdo zaútočil, mám najednou obhajovat všechno, co dělaly a dělají? Včetně jejich vlatních teroristických akcí (Panama, Jugoslávie atd.)? Samozřejmě odsuzuji teroristické útoky proti USA, ale to nemění mé názory na USA jako takové. A ta myšlenka o majáku demokracie mi připomíná onoho pána, který včera v televizi povídal něco o lidech, kteří jsou proti civilizaci a jsou proti americkému způsobu života, což je vlastně totéž. Z toho mi naskakovala husí kůže.
  • 12. 9. 2001 13:51

    sk (neregistrovaný)
    inak povedane - chceli ste byt "prvi" ! (co sa aj podarilo :)) Ale klamat sa nepatri ! :) Kto vam teraz bude verit ?!
  • 12. 9. 2001 13:54

    Mirek Zeman (neregistrovaný)
    Souhlasim s Michalem --- CNN sice nefungovala, ale Washington Post se drzel, stejne jako MSNBC. Naprosto dokonaly cover mali podle meho nazoru na Guardianu, ktery (na rozdil o rady ostatnich britskych novin) fungoval po celou dobu celkem uspokojive. Je to o schopnosti nachazet alternativni zdroje informace --- nic takoveho ostatni media nenabizeji.
  • 12. 9. 2001 14:26

    Roj (neregistrovaný)
    Kdyz to tak vezmu kolem a kolem, neco na tom bude. Jen mi trochu vadi ten jejich skoro az socialismus. Ale zijou si tam skvele, po vsech strankach.
  • 12. 9. 2001 14:17

    pankac (neregistrovaný)
    ja sa dorazne distancujem od toho, aby sa akykolvek utok na "americky sposob zivota" nazyval utokom "na nas". Mna z toho vynechajte. Americky sposob zivota znamena mat na rukach krv vietnamcov, korejcov, arabov a dalsich, znamena to klcovanie pralesov kvoli stavnatym hamburgerom a ignorovanie globalnych dohod o zivotnom prostredi, znamena to vydavat na zbrojenie viac nez 10 nasledujucich krajin v poradi - a pouzivanie tychto zbrani na presadenie cohokolvek proti komukolvek - ak by hrozilo, ze si american mal priplatit na (uz tak smiesne lacny) benzin - radsej sa rozbombarduje Persky zaliv a je to ! Majak demokracie ? Krajina, kde je clovek menej ako firma ? A co Skljarov ? Dakujem, neprosim !
  • 12. 9. 2001 14:37

    Ivoš (neregistrovaný)
    S real time war je to jako s celou spolecnosti. Kdyz jsem vcera vecer poslal vtipek "zitra bude oblacno az zatazeno (jako v NYC - New York City); teploty vsak nedosahnou vyse nez 15° (ne jako v WTC - World Trade Centers); hydrometeorologicky ustav CR" tak me spousta lidi narkla, ze jsem bezcitna nechutna svine.
    Az se bude real time vysilat jak v Africe umiraji lidi hladem, tak se prestanou rikat vtipy o somalcich schovanych za spejli?
    Ale ruku na srdce, bude nekdy nekdo chtit vysilat neco tak "nezajimavyho" jako umirani hlady a na bezne lecitelne nemoci?
    Ivos
  • 12. 9. 2001 14:51

    kuba (neregistrovaný)
    a jeste si mozna zapomel na to, ze umreli jen samy nevinny lidi, kdezto ti v africe, ti si zato prece muzou sami - meli se narodit jinde...
  • 12. 9. 2001 14:52

    Vaclav Kabat (neregistrovaný)
    KAZDY JSME NA NEJAKE STRANE BARIKADY!!!!!

    snad z vyjimkou (nejen) toho pana http://klikni2.idnes.cz/foto.asp?c=A010911_152055_zahranicni_has&foto=A010912_DIP_KOPIEAM5_V.JPG ALE O TO TU PRAVE JDE!
    take nevim jak by se ti libilo byt zena v urcitem regionu, videt pres nejake malinkate diry v latce anebo by ti vychrstli kyselinu do obliceje nebo by te zbicovali, pokud bys tu latku nemel...

    VK
  • 12. 9. 2001 14:57

    Vaclav Kabat (neregistrovaný)
    no prosim...

    klidne...

    jen pozor aby jste priste v te budove nebo letadle nebyl vy (a ti co ho unesou muzou zaargumentovat zrovna tak hloupe jako vy).. JENZE TAM SE ZE ZODPOVEDNOSTI TAK JEDNODUSE NEVYVLIKNETE :-( ( anebo mam mit radost)
  • 12. 9. 2001 15:01

    pankac (neregistrovaný)
    alebo lepsie povedane (ako sa vyjadril niekto na sme.sk): ide o útok na totálnu (a už nekontrolovateľnú) ekonomickú a vojenskú moc: a to nie je o nás...
  • 12. 9. 2001 15:45

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Myslím, že největší problém zaznamenali uživatelé, kteří nejsou s to vybrat vhodný zdroj informací. Podle toho, jak s nárůstem přístupů zápolilo iDnes, jsem měl pocit, že lidé tak nějak příliš netuší, že v češtině lze najít i další zpravodajské servery. V USA to bylo ještě o poznání zřetelnější a masovější. Jak myslíte, že noviny získávají informace? IMHO všechny úplně stejně, ať jsou v NY nebo třeba v Miami. Miami Herald byl celou dobu krásně svižný, stejně jako u nás flashnews a další servery... Když budou všichni volat na totéž telefonní číslo ve stejnou dobu, také se všichni nedovolají.

    Pokud někdo nezvládl, pak uživatelé Internetu. Někteří.
  • 12. 9. 2001 15:45

    pankac (neregistrovaný)
    Lietadla unasaju a budovy nicia prave ti ludia, ktori z toho robia _boj kultur_. Ktori bojuju proti "zapadnemu svetu". Ja rozdelovat svet na _nas_ "dobry" zapad a "zly", fanaticky vychod nebudem - tym vlastne davam za pravdu prave tym teroristom.
    Kazdy by mal zodpovedat v prvom rade za svoje ciny, potom prip. za ciny krajiny v ktorej zije (ak je to aspon trochu demokracia, tj. ludia rozhoduju o politike krajiny). A ja v Usa nezijem ani som nezil.
    Rozhodne by nemali za ciny teroristov platit nevinny civilisti napr. v Afganistane, takisto ako by nemali umierat nevinny civilisti v New Yorku. Len tolko.
  • 12. 9. 2001 15:56

    Vaclav Kabat (neregistrovaný)
    ALe , domnivam se ze tak jednoduche to neni. Nemyslim, ze ja ani vy ani USA si tohle rozdeleni stvorili, vy samozrejme reknete, ze to je vina USA a muzeme se tu handrkovat ale to bude trochu pozde..

    V tomhle pripade naprosto chapu slova pana Powella o odvete jako ve valecnem stavu a zrovna konkr. nevinny Afganistan by si mel hodne rozmyslet, zda -li bude dal kryt nevinneho bin Ladina.
  • 12. 9. 2001 16:26

    Michal Schwarz (neregistrovaný)
    To je fakt. Ti lidé ve WTC a ve zničených letadlech jsou přímo typičtí představitelé ekonomické a vojenské moci.
  • 12. 9. 2001 16:33

    Michal Schwarz (neregistrovaný)
    Pokud totiz skutecne slo o utok na cely civilizovany svet, proc jako prvni/druhy cil nebyla budova OSN.
    Řekni mi, kdy OSN skutečně něčeho dosáhla (když pomineme vydávání rezolucí, a vysílání symbolických mírových jednotek). Tak proč by na ně někdo páchal teroristické útoky, když OSN nikomu nevadí.

    Ale je fakt, že pod pojmem "útok na civilizovaný svět" bych si představil něco jiného než zničení tří budov.

  • 12. 9. 2001 16:36

    pankac (neregistrovaný)
    Ludia urcite nie. Ale WTC bol symbol ekonomickej moci c.1 a pentagon symbol vojenskej moci c.1 - a je jasne, ze tu slo o utok na najcitlivejsom mieste, tj. na symboly moci. Smutne je, ze si to museli odniest aj tisice ludi.
  • 12. 9. 2001 17:29

    NOSTRADAMUS (neregistrovaný)
    ...a objeví se nový Antikrist který bude všude vítězit než bude poražen a
    ve velkém městě v Novém světě za oceánem se zřítí dvě hory ze skla...
    Ve zlatém městě vzejde velké hromobití, dva bratry od sebe odtrhne Chaos,
    pevnost vydrží, avšak velký vůdce padne. Třetí velká válka začne, až bude
    město hořet.

    Nostradamus, 1654
  • 12. 9. 2001 18:17

    Vaclav Kabat (neregistrovaný)
    Opravdu nehodlam mrhat svym casem na vyvraceni neceho takoveho...

    jen snad jednu myslenku: ty strely v kabulu, ktere vam tolik lezi v zaludku, nebyly, dle meho neinsider nazoru, ani malinkata predzvest toho co se zrejme stane a doufam, ze pripadne rakety do zakladen a kulky do palic podobnych magoru nebudou jen americke...
  • 12. 9. 2001 16:18

    Koky (neregistrovaný)
    Je zajimavy ja celej svet lituje americanu onech "obrancu svobody a demokracie" sleduje v primem prenosu jak se hrouti vyspa jejich ekonomickeho imperia a je nam jich lito. Vzpomente si jak jsme mnozi z nas sledovali v primem prenosu VALKU resp. zacatek valky na ceskych okruzich zprostredovanou ze CNN a nikdomu nevadilo ze v Iraku/Kuvajtu umiraji nevinni lide americkymi raketami. Nesouhlasim s tim co se vcera stalo, ale prirovnavat mista nestesti k valecnym zonam a celou situaci nazyvat apokalypsou ?????? Co Kosovo, Jugoslavie a koneckoncu i Irak/Kuvajt nebo Afghanistan ?(o Korei a Vietnamu nemluve) To JSOU/BYLY valecne zony. Nasi "zastanci demakracie" se ji proste zastavaji pouze tam kde je to pro ne relativne bezpecne nebo mira nebezpeci neprevysi mozne zisky :( Proc se treba nestarali resp. nezasahli kdyz v Cine masakrovali studenty ?? A najednou se nekomu povedlo napadnout jejich symboly moci a nedotknutelnosti. A vy (cely svet) se z toho po*e*te ??? Ne tak by to byt nemelo ! Samozrejme je mi lito vsech, co byli vcera na onech nestastnych mistech, ale ROZHODNE to NEPOVAZUJI za utok na civilizovanou cast planety. Pokud totiz skutecne slo o utok na cely civilizovany svet, proc jako prvni/druhy cil nebyla budova OSN ? No nic vypada to ze jsem se asi zase nechal unest. Takze koncim a jdu si pro helmu na ochranu pred kameny, ktere jiste, po tom co jsem napsal, budou dopadat na moji hlavu.
  • 12. 9. 2001 17:51

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Pri vsi ucte, Amerika funguje jako majak americkeho pojeti demokracie - a pripoustim, ze mnohe idee, ktere vyznava amricka demokracie jsou totozne s evropskym (nebo, abych nemluvil za jine), mym pojetim demokracie. Utok na Ameriku je rozhodne utokem na americkou civilizaci, pricemz, znovu, mnoho z toho, co povazuje amerika za civilizovane za takove povazuji i ja. Takze utok na Ameriku je vazna vec - a ja ho vnimam jako realne ohrozeni urcitych hdnot, ktere take vyznavam. Ale rozhodne, a to ani na zaklade takovehleho strasneho utoku a tvari v tvar takovemu poctu mrtvych nevinych lidi nejsem ochoten akceptovat tak zjednodusena prohlaseni jaka padla v prezidentove projevu - i kdyz chapu, proc ke svym obcanum mluvil prave tak, jak to ucinil. Utok v Americe je vazna vec, ale neni to utok ani na moji demokracii ani na moji civilizaci. Je to utok na demokracii cizi, ktera, pravda, s tou nasi ma hodne spolecneho a podobne to plati i pro civilizaci.

    Vase srovnani utoku v Americe s nasimi ohnivymi diskusemi s Jerrym jsou presne to, co je Americanum vlastni - tak strasne zjednodusovani, az to s puvodni myslenkou nema nic spolecneho a fakta se tak, pomaloucku a nenapadne, zmeni na demagogickou lez. Jerrymu nikdo nikdy nevyhrozoval, ze pokud se nepodvoli zabije jeho rodinu, nebo sousedy. Ani jemu smrti primo nikdo nehrozil (a i kdyby ano, tak tam uz by byl jisty rozdil, oproti tomu, co se u vas stalo, protoze u vas to neodnesli primo "vinici"). Nemam pocit, ze je na miste srovnavat diskusi, i kdyz se obcas strany nazvou kretenem, s retorikou kterekoliv z osob, ktere pripadaji v uvahu jak pachatele Udalosti.

    A i kdyz nakrasne prohlasim, ze prumerny american je nesekriticky, egoisticky a navic ma propagandou o tom, jak je u nich vsechno nejlepsi zcela vygumovany mozek a na zaklade toho budu tvrdit, ze mi nema cpat sve nazory, je to porad neco radikalne jineho nez kdyz mu zacnu nutit nazry svoje - pohruzkami. To prvni tady snad obcas v zapalu delame. To druhe, nikoli.

    To co se stalo, je samozrejme tragedie a je potreba se spojit pri hledani pachatele. Ale americke pojeti demokracie se tim prijatelnejsi nestane a rozhodne nezacnu tvrdit, ze elektrina a zarovka je americky vynalez.

    A buh opravdu ochranuj Ameriku, jestli se casem ukaze, ze strely, ktere zabijely v Kabulu odstartovaly z vule Ameriky.

  • 12. 9. 2001 18:32

    MK (neregistrovaný)
    A buh opravdu ochranuj Ameriku, jestli se casem ukaze, ze strely, ktere zabijely v Kabulu odstartovaly z vule Ameriky.

    Popiras sam sebe. Prave si predvedl moooc pekne zjednoduseni. U luzka Ahmeda saha Masuda, ktery lezi v nemocnici v Tadzikistanu, protoze na nej Taliban (proti kteremu Masud valci) spachal atentat, zcela jiste stali Agent Smith a Agent Brown a urcovali, kam zamirit ty rakety.
    Myslim, ze USA nekolikrat (nejen v posledni dobe) ukazaly, ze se za cizi mocnosti schovavat nemusi - a tomahawku maji dostatek.

  • 12. 9. 2001 18:40

    ida (neregistrovaný)
    Ja jsem taky pro! Hned at Americani udelaji raketovy utok na Boston, odkud startovala ta letadla.
    A zitra at roztrili tu cas Floridy, kde mozna pred tim teroristi bydleli.
  • 12. 9. 2001 23:17

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ty agenty si pletes. Tyhle zalezisti vyrizuji agenti Smith & Wesson.

    A co jsem myslel tim vyrokem jsem tedy trochu rozvedl kousek vys.

  • 13. 9. 2001 7:26

    LoverBoy (neregistrovaný)
    Přesně tak. Největším nájemníkem WTC byla americká investiční banka Morgan Stanley Dean Witter, typický předtavitel nekontrolovatelné nadnárodní ekonomické moci.
  • 13. 9. 2001 7:35

    Elias (neregistrovaný)
    V češtině opravdu lze nalézt i jiné zpravodajské servery, bohužel ne tak propracované a aktuální.
  • 13. 9. 2001 14:29

    -- (neregistrovaný)
    Víš co, ty tlučhubo? Běž si zkusit žít do zemí, kde jsou jen jiné hodnoty. Jdi si zkusit žít pod vládou talibanu a pak o tom mel. :(

    Tam bys jedině držel hubu a šoupal nohama. Nemohl by sis vyskakovat s jiným názorem. Že mají američani jenom jiný hodnoty než my, ale jinak to jsou hodný chlapíci.

    Imponují mi tito kecalové, kteří sedí akorát doma na prdeli a dokážou leda tak žvanit o falešném humanismu a toleranci. pah!
  • 13. 9. 2001 14:40

    Ivoš (neregistrovaný)
    No a je to tady
    Koky se bal ze bude kamenovanej, ale s postupem casu opada pocatecni nadseni pro souciteni a odsuzovani vseho neeuroatlantickeho.
    Ted uz se clovek nemusi bat ric: "ona nase kultura neni taky nejpsi ze vsech dobrych a ostatni jsou chuligani", bez toho aby mu mail-box lehal pod navalem nabidek na "prevychovani".
    i
  • 13. 9. 2001 18:20

    Jerry III (neregistrovaný)
    Nemluve o tom, ze to co Dan rika se da uplne stejne rict o fasismu a komunismu (ty taky nakonec maj jine hodnoty nez my) a podle nej nikomu neprislusi to soudit a uz vubec ne proti tomu bojovat. Kdyby na svete byli vsichni ovce (a demagogove) jako Dan Lukes to by tu bylo krasne :)
  • 12. 9. 2001 23:12

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ono take nebylo co vyvracet. Jiny jiny pohled na svet, jiny zebricek hodnot - to jsou veci, se kterymi muzete souhlasit nebo nesouhlasit. Ale nemuzete je vyvracet. Pouze nekteri lide si mysli, ze existuje puoze jediny spravny pohled na svet a ten je treba vnutit vsem a ostatni vyvratit.

    A co se raket tyce, jednak v tom prohlaseni bylo "jestli". A za druhe, kdyz vidim vasi reakci, vidim, ze naznaky nestaci, je nutne polopate. Takze jeste jednou a pomalu. Pokud Staty, onen majak, jak jste se vyjadril, zautoci na civilni obyvatelstvo kdekoliv, pak to znamena, ze utoky na civilni obyvatelstvo jsou, ne-li legitimni, tak alespon akceptovatelny zpusob reseni konfliktu. Jen mi presne nebude jasne, jaky pak bude rozdil mezi utokem na civilni obyvatelstvo na strane jedne a druhe. A protoze, ackoliv se to nezda, mam o Americkem zpusobu zivota jeste stale urcite iluze (a clovek o iluze prichazi nerad), tak presne z toho duvodu doufam, ze Staty s utoky na Kabul nic spolecneho nemaji. Protoze tam, kde vy vidite napadenou civilizaci, utok na demokracii a nebezpeci pro americky zpusob zivota, tam ja vidim neco, co vam unika - mrtve lidi. A mrtvy civilista vypada na celem svete stejne. A tak jako je treba truchlit nad mrtvymi civilisty pod troskami WTC, naprosto stejny postoj si zaslouzi kazdy mrtvy neviny civilista v Kabulu. Nemam nic proti razantni dvetne akci - zamerene vsak co nejpresneji proti pachatelum - tak jak presne to jen bude mozne. A pokud na to mate jiny nazor a nekteri nevinni lide pro vas maji mensi cenu nez jini nevinni a nekteri jsou podle vas lepsim cilem pro zamerovac rakety nez jini, pak se nemuzete divit, ze pro jine lidi zase mely pramalou cenu zivoty americanu. Ano, ve svete dle vaseho pohledu musi byt teroristicke utoky necim beznym, normalnim a pochopitelnym a to, co je na nich spatneho je to, ze je, bohuzel, dokazi pachat i ti druzi. A proto doufam, ze vetsina americanu nesdili vasi neuctu k lidem a proto doufam, ze rakety v Kabulu nebyly americka akce.

  • 13. 9. 2001 1:50

    Jerry III (neregistrovaný)
    No teda. Ze se tu bude psat o me sem necekal. Samozrejme si nemohu odpustit par poznamek:

    1) Myslite si ze si to USA zaslouzily? Mozna by nebylo od veci taky zacit terorizovat Nemecko, Cinu, Rusko, Ceskou republiku (za komunismu v ni zemrelo az nechutne hodne nevinnych lidi, takze trest si zaslouzi), Italii, Spanelsko, Francii, Belgii (ktera pomaha vsem vyse zminenym zemim), Svycarsko (ktere to cely umoznuje financovat), Japonsko, Indii, Jizni Afriku, Egypt, Portugalsko, Slovensko, mam pokracovat? Jak sami rikate - nasili neni mozne vymitit nasilim. A uz vubec ne tim, ze se budeme hadat o tom kdo si zacal. V mirovym stavu sou utoky proti civilnim cilum neomluvitelny at si utocnici mysli co chteji. Za valky jeste dejme tomu (i kdyz to samozrejme taky neni spravny, ale aspon lidi vedi ze je valka).

    2) Spojene staty maji dlouhou historii garantovani azylu lidem odkudkoli ze svete (vcetne blizkeho vychodu) kteri sou pronasledovani pro svoje nabozensky presvedceni. A co za to ze strany islamu dostanou? Uceni ze jakekoli jine vyznani je potreba vyvrazdit a ze zemrit pro islam je ta nejvetsi pocta co clovek muze dostat.

    3) Vy si myslite ze po zniceni spojenych statu se ten kdo to dela zastavi a rekne si ze evropa neni spatna? Potrestani tohohle cinu je v zajmu vsech zemi na svete s vyjimkou tech co v tom maji prsty.

    4) Predpokladam ze az nekdo zacne utocit na CR tak vsichni ihned zmenite a nazor a zacnete kricet ze je to utok na svobodu a ze by vam nejen mel nekdo pomoct ale ze by se to melo durazne potrestat. Tenhle incident opravdu neni pouze o USA, tyka se vsech lidi na svete. A hodne zalezi jak se k tomu postavime.
  • 13. 9. 2001 3:07

    PK202 (neregistrovaný)
    ad 1) V zadnem pripade si to nezaslouzily.

    ad 3) Mas pravdu, ale jakou formou ? Zatim president USA naznacil, ze hodla postupovat systemem "zub za zub a oko za oko". Takze myslis ze adekvatnim trestem bude (pokud to dejme tomu udelal Afganistan) zabiti nekolika desitek tisic civilistu v Afganistanu ?!!!!
    To by teda byl "majak" demokracie....

    ad 4) Ty se tvaris, jako by se nam nikdy nic nestalo. Kolik lidi tady umrelo v komunistickych lagrech, kolik jich jenom zabili rusove v osumasedesatem. A kdo to kdy potrestal ? Mame snad ted poslat do Ruska komando a zabit tam za kazdeho mrtveho jednu babusku ?!!!!

    Cela tahle diskuze ( a pozoruju to i jinde ) se line v duchu "kdo necura s nami, cura proti nam". Tak to ale neni. Proc Te prvni zajima jak nekoho potrestat. Proc Te radsi nezajima co bude dal, jak tomu propriste zabranit. Jakto ze se nehrozis toho co bude, az (a jsem stoprocentne presvedcen , ze to tak dopadne), budou schvaleny ruzne "smirovaci" zakony a stat ti vymenou za "bezpecnost" sebere velkou cast Tveho soukromi. Jak jinak totiz zabranis tomu aby nevlezla do letadla skupina lidi, perfektne vycvicenych pro boj holyma rukama, nezabila posadku a nepraskla strojem do cehokoliv co je napadne ???

    Prave z toho mam ja nejvetsi hruzu a moc se bojim, ze vysledek tohohle utoku nebude "jen" nekolik desitek tisic mrtvych lidi v USA a pripadne v zemi skryvajici teroristy, ale diky ruznym "opatrenim" na zvyseni bezpecnosti, jejichz prosazeni si prislusne lobby v soucasne situaci jiste nenechaji ujit, i miliony zivych mrtvol bez osobni svobody.
    To je bohuzel dusledek toho, ze i demokracie (prestoze ji povazuji momentalne za jedine rozumne usporadani spolecnosti) ma i sve stinne stranky, napriklad to, ze vse je jen o penezich... (Tvuj vyrok Jerriii).
  • 13. 9. 2001 19:34

    Jan Havlicek (neregistrovaný)
    Guardian mam moc rad a dobouchat se mi na nej nepodarilo. Jinak ve sve nevedomosti nechapu, jaky vyznam ma sila linky KE MNE - dulezita je podle me linka K SERVERU...
    Zvlastni clovek je Dan Lukes - posledni dobou ctu jeho prispevky s opravdovym zajmem, nebot je jednim za mala lidi, kteri maji na zasadni veci takrka stejny nahled jako ja.
  • 13. 9. 2001 19:42

    Jan Havlicek (neregistrovaný)
    e... tu poznamku o sile linky jako bych nerekl... popletlo se mi to a reagoval jsem na prispevek v uplne jine diskusi... mam toho dneska nejak moc, jeste jednou se omlouvam.
  • 13. 9. 2001 20:23

    alex (neregistrovaný)
    ty nazvy clanku na lupe jsou skutecne cim dal tim vic o necem jinem, nez je text clanku.
    skutecne si myslite, ze ctenare uspokoji text, ktery vubec neodpovida nadpisu? me to vadi.
    asi si zacnu zapisovat, ktery autor je v mystifikacich a oklamavani ctenaru ten nejnechutnejsi...
  • 13. 9. 2001 20:54

    PK202 (neregistrovaný)
    Tak jo Jerryiii .
    Srovnejte Afganistan se zemi, FBI uz si nasla vinika, zabte je tam vsechny a zase Vam holt budou chutnat hamburgery.
    Hlavne nezapomente zabit i ty deti co se tam dneska narodily. Predevsim ty tam totiz asi schovavaj Ladina.

    Zaplat panbuh, ze jste se nerozhodli podobnym zpusobem bojovat proti komunismu a rozbombardovat treba Prahu.
    To bych tady asi uz nediskutoval. Co na tom ze Husak a vsichni Ti hajzlove z UV by to bez problemu prezili v luxusnim krytu.

    P.S. Od Tebe ta poznamka o ovcich fakt sedi ::))
  • 13. 9. 2001 9:22

    GhorX (neregistrovaný)
    1/ Nikdo by si to nezasloužil.
    2/ Chráníte lidi před islámem = islám vás nemá rád. Cokoliv v rukou fanatiků může být zbraní. Islám je náboženstí, pro fanatizmus jako stvořené. Jednejte preventivně s islamisty jako s fanatiky a očekávejte od nich vždy jen to nejhorší.
    3/ Většina rozumných lidí v Evropě je ochotna podpořit USA v potrestání vinníků.
    4/ Ano, budeme křičet, ale nebudeme překvapení, když se na nás zase všichni vykašlou - za posledních 100 let by to bylo tuším po čtvrté, takže už máme praxi. Což nic nemění na postoji většiny čechů - ten, kdo to má na svědomí, by měl dostat přes držku. Pokud možno leteckým granátem. A jeho domácí taky.
  • 13. 9. 2001 10:42

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    1) Neexistuje nic, opakuji NIC co by kohokoliv opravnovalo k zabijeni nevinnych lidi v cizi zemi. V tomto ohledu je zrejme, ze si to Amerika nezaslouzila - a v tomto ohledu bude treba posoudit i "odvetna" opatreni.

    2) To lze ovsem nahlednout i jinak - Spojene Staty maji dlouhou historii prosazovani svych hodnot po celem svete, bez ohledu na to, jake hodnoty vyznavaji zrovna tam. Staty povazuji za dulezitou hodnotu svobodu vyznani, Taliban uznava za nejvyssi hodnotu pravou viru. Taliban ukryva Ladina, ktery se zrejme provinil proti Statum, a ma za to byt povazovan za spatneho. Staty poskytli utociste mnohym, ktery se - podle hodnot, ktere vyznava Taliban, dopustili tech nejtezsich zlocinu (neverit je tam horsi nez zabit).

    Zkus se, na malou chvili, oprostit od bezneho presvedceni, ze to, v jakych hodnotach nas vychovali josu ty nejlepsi hodnoty na svete - a pak mi rekni, jaky je vlastne mezi jednemi a druhymi rozdil. Neargumentuj ani hodnotou lidskeho zivota, ktera je u nas vyssi a u nich nizsi - hodnota lidskeho zivota je kulturni zalezitost - v takove Indii je Evropan, ktery dava almuznu hlady umirajicimu povazovan za toho, kdo prodluzuje utrpeni onoho nestastnika v tomto zivote a oddaluje jeho vstup do zivota pristiho, ktery muze byt lepsi. Takze boj, ktery se bojuje neni boj mezi lepsim a horsim v absolutnim slova smyslu - je to boj mezi tim, co povazujeme za lepsi my a tim, co povazuji za lepsi ti druzi. A odreno az na holou skutecnost, je to boj o to, kdo je silnejsi.

    Staty maji dlouhu tradici poskytovani azylu tem, kteri jsou ve svych zemich povazovani za zlocince (a naopak, zaviraji ty, co ve svych zemich a ani na uzemi Statu nic neudelali). Co by tedy za neco takoveho od islamskych zemi meli ocekavat ?

    3) S tim se da souhlasit. Pokud mluvime skutecne o potrestani a ne o preventivnim odstrasujicim uderu na civilni obyvatele a o pomste.

    4) Myslim, ze kdyby v takovem pripade Cesky prezident v projevu rekl, ze "doslo k utoku na cesky zpusob zivota a civilizacni hodnoty, coz je totez", tak jak to prohlasil americky prezident o americkem zpusobu zivota. vypadal by jako sasek (a neprohlasit to vas prezident v tak pohnute chvili, ktera ztratu sebekriticnosti omlouva, musel bych ho za saska povazovat take). Az nekdo zautoci na CR, budu mluvit o utoku na nasi svobodu. Nenapadlo by me tvrdit, ze jde i o utok na svobodu Americkou. Budu tvrdit, ze by se nam melo pomoci a ze cin se ma durazne potrestat - a ani ted a tady nikdo nezpochybnuje, ze je nutne Americe pomoci (bude-li si prat) a je nutne cin durazne potrestat. Tento incident pravdu neni pouze o USA, ale s temi generalizacemi bych byl ponekud opatrnejsi. Ani ten nejhorsi cin neudela ze vsech lidi na svete Americany a nezvysi pravdivost slov vaseho prezidenta o tom, ze americky zpusob zivota a civilizacni hodnoty jsou totez. A to, ceho se tak trochu bavam je prave to, ze tento hruzny cin bude ze strany Ameriky, ne hned, ale chvili pozdeji, zneuzit v prosazeni dalsiho kousku americkeho zpusbu zivota i v mistech, kde neni tak uplne zrejme jak dalece o nej stoji. Coz pravdepodobnost dalsich teroristickych utoku jen zvysi.

    Mimochodem, vsiml jsi si, ze v dnesnim svete se cim dal vetsi skupiny lidi stavaji mensinami ? Ja mam dojem, ze to, co se deje dnes neni nic proti tomu, co nas jeste ceka.

  • 14. 9. 2001 0:25

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Kdyz vy si, Jerry, vyberete z odpovedi jen to co chcete a ostatni prehlidnete. Zrejme je budu muset psat kratsi. Mluvil jsem o tom, ze trest je nutny, ale ma zasahnout viniky. Nerikal jsem, ze se proti nikomu nema bojovat. Pouze jsem konstatoval, ze neexistuje univerzalni zebricek hodnot, neexistuje nic jako opravdu vseobecne uznavane civilizacni hodnoty. A kdyz se bojuje, melo by se tedy popravde rikat, ze skupina lidi bojuje a tu vetsim, tu mensim nasilim, tu zbranemi, tu ekonomicky prosazuje ty hodnoty, ktere sama uznava proti jinym skupinam lidi, kteri uznavaji jine hodnoty. A ze ona, tato skupina, sama rozhodla, ze ty hodnoty, ktere vyznava jsou lepsi nez hodnoty tech druhych. Tak to na svete vzdycky bylo a tak je to zrejme normalni. Ale nechme si ty vznesene kecy okolo, kterymi se snazime sami pred sebou, protoze to nam do toho zebricku, ktery tak prosazujeme, nezapada, tuto skutecnost skryt, abychom sami sobe pripadali vznesenejsi.

    Rozdil mezi nazorem "bojuji za absolutni dobro proti absolutnimu zlu" a nazorem "bojuji za svuj nazor proti nazoru cizimu" je ten, ze ten druhy neni urcen pro fanatiky. Ten prvni je ovsem vhodnejsi do medii pro prezentaci masam.

  • 14. 9. 2001 1:32

    PK202 (neregistrovaný)
    Souhlas.

    Jeste bych doplnil otazku :
    Patri do nasi demokraticke, vznesene kultury, pravniho radu, lidskych prav a ostatnich hodnot slovo POMSTA ?
  • 14. 9. 2001 2:00

    Mirek Zeman (neregistrovaný)
    Nadpis je vztazen hned k prvni vete clanku, ktera se v podstate prolina celym textem --- nevidim na tom nic spatneho. Co byste cekal? Pearl Harbour 2?
  • 14. 9. 2001 11:32

    Roj (neregistrovaný)
    Jasne, jerry, komouse jsme si zaslouzili. Severni Korejci si Kim_con_killa taky zaslouzi. Protoze jsou uplne jini, nez jizni Korejci. Ale jestli jsou tam rozdelene rodiny? Proste ti lepsi zustali na jihu :-)
  • 14. 9. 2001 14:50

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    MK má třeba 100 Kb/s linku přímo do CNN ;-)

    Důležité jsou ale linky obě, u Guardienu bych se nebál, že byla ucpaná ta u serveru, protože jsem si z něj četl zprávy každou půlhodinu bez problémů. Váš problém bych viděl spíš u Vašeho IAP nebo potom na páteři. Některé páteřní linky byly během "Krskovy špičky" saturovány na 80 procent.
  • 14. 9. 2001 19:05

    Jerry III (neregistrovaný)
    V cechach Bush rikal ze srovna zemi ze ktery to vyslo se zemi? Protoze tady nic takovyho nerikal. Ale pro CR asi dela extra prohlaseni. Prekrucujes fakta aby vyhovovaly tvoji pravde.
  • 14. 9. 2001 3:20

    Jerry III (neregistrovaný)
    Nerikal sem srovnejte Afghanistan se zemi. To si nemyslim a verim tomu ze i tam zijou lidi normalni. Na druhou stranu pokud vlada mela prsty v tech utocich tak si zaslouzi trest. A u vlady je to tezky, protoze vlada preci slouzi lidu. Takze jakej lid takova vlada.

    V kazdym pripade si myslim ze tvrdej trest vsem kdo v tomhle byli zamotany je jedina moznost co s tim ted delat. Co do budoucnosti? Vi buh. Teoreticky by mohlo pomoct vetsi porusovani soukromi, ale to narazi na zasadni dilema - jak chranit demokracii a svobodu tak aby tam furt bylo co chranit? Jediny cim sem si jistej je, ze ceskej pristup ze si za to staty muzou sami a ze je jedno kdo to udelal nikam nevede (a velice ochotne vam to pripomenu pokud nekdo napadne CR).

    Co se tyce pomsty - do pravniho statu patri slovo trest (chapu ze v cechach je to princip neznamy diky cemuz nastava prekerni situace kdy muzu porusovat zakony a nikdo mi nemuze nic udelat ;) to samozrejme nemyslim obecne, myslim ze takovy zakony by se daly spocitat na prstech jedne ruky, ale uz jen to ze je to mozny).
  • 14. 9. 2001 9:21

    PK202 (neregistrovaný)
    Nerikal sem srovnejte Afghanistan se zemi
    Ale Vas president ano. (I kdyz v te chvili nekonkretizoval zemi.) Rekl ze nebude stacit potrestani jednotlivcu, ze Amerika podnikne "protiuder" ....

    A u vlady je to tezky, protoze vlada preci slouzi lidu. Takze jakej lid takova vlada.
    ???????!!!!!!!!!!
    Fakt ses vul !

    ....vetsi porusovani soukromi, ale to narazi na zasadni dilema - jak chranit demokracii a svobodu tak aby tam furt bylo co chranit
    Obavam se, ze silna lobby, ktera se uz davno snazi prosadit "smirovani" si zadne dilema delat nebude.... Krom toho, vysetrovani bylo zatim tak snadne, ze je to az podezrele... (Nechci ale o tom nijak spekulovat)

    ...ceskej pristup ze si za to staty muzou sami a ze je jedno kdo to udelal
    Nevim kdes tohle pobral, krom toho, ze demagogicky smesujes dve veci.

    Co se tyce pomsty - do pravniho statu patri slovo trest
    Ano v tom se shodneme, ja si ovsem nemyslim ze existuje kolektivni vina obcanu jednoho statu, nebo naroda. To je prave to na cem se stavelo pred 50-60 lety a vedlo to k obrovskym tragediim a valce.

  • 14. 9. 2001 12:12

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Na druhou stranu pokud vlada mela prsty v tech utocich tak si zaslouzi trest. A u vlady je to tezky, protoze vlada preci slouzi lidu. Takze jakej lid takova vlada.

    To je ovsem nejen princip kolektivni viny - znamena to, ze utok proti americkemu obyvatelstvu je tim ospravedlnen v ocich vsech, pro ktere je americka vlada nepritel - a tech na svete neni zas az tak malo.

    Nastesti, ani vetsina diktatoru by s tebou nesouhlasila. Dokonce i ti diktatori, kterym Amerika lezi pekne v zaludku oznacili udalosti v Americe za spatne. Ty bys, ovsem, zrejme, na jejich miste prohlasil, ze si to Americane zaslouzi, protoze si zvolili vladu, proti ktere stoji za to bojovat vsemi prostredky.

    a velice ochotne vam to pripomenu pokud nekdo napadne CR

    Ceska republika byla v minulem stoleti napadena minimalne dvakrat. Poprve Hitlerovskym nemeckem, s ohledem na Mnichovskou dohody, kde se nejruznejsi zapadni majaky demokracie a svobody zastaly Cech pomerne jednoznacnym zpusobem. Podruhe v roce 1968 kdy take majaky svobody a demokracie usoudily, ze to jejich lidi zas az tak moc nepali. Soucasna CR vam uz nabidla pomoc, vcetne bojovych jednotek a ja, pokud bud utok veden proti vinikum, s takovou pomoci souhlasim. To je vic, nez amerika udelala pro CR v kteremkoli ze zminenych dvou pripadu. Nevim, jak tento rozpor zapada do obrazu obrance svobod a demokracie vsech utlacovanych. My, co vime, ze boj za idealy je vetsinou jen zasterka a vysvetleni pro davy televiznich divaku vam to ale nijak nevycitame. A nehodlam ti ani brat tvuj vzneseny pocit obrance svobod a veskereho dobra, protoze kazdy potrebuje pro svuj zivot nejake idealy.

    Rozdil je v toleranci, ktera ti chybi. Zatimco ja konstatuji, ze tvoje idealy se mi nelibi bez vyhrad, ale nepovazuji te kvuli tomu za meneceneho cloveka - jsi proste jen clovek s jinym nazorem a takovych jsou na svete miliardy, americky prezident spojuje pojmy "americky zpusob zivota" a "civilizace". Ergo, nevyznavam-li americke hodnoty, jsem zrejme necivilizovany - tusim barbar se tomu rika. Ty's me uznal za partnera hodneho k diskusi v okamziku, kdy jsem vyjadril odpor k probehlym udalostem, ja tebe za partnera k diskusi povazoval vzdy a bez podminek. Na jedne strane clovek s idealem svobody a demokracie, ale s nizkou toleranci k lidem s odlisnym nazorem - na druhe strane clovek tolerantni, ovsem tvrdici, ze kdyz na to dojde, tak rozhoduji nikoli idealy za ktere kdo bojuje, ale to kdo je silnejsi. Ja se neodvazuji posoudit, co je lepsi a kdo bude casteji mit konflikty se zbytkem sveta. Ale ty na to jiste jednoznacny nazor mit budes.

    ceskej pristup ze si za to staty muzou sami a ze je jedno kdo to udelal nikam nevede

    Jenze tento nazor tady v diskusi nikde nikdo neprezentoval. Vitej do klubu demagogu.

  • 14. 9. 2001 19:10

    Jerry III (neregistrovaný)
    Zajimavi ze si pripomel ty dva pripady kdy se CR nikdo nezastal - pusobi to na me jako ze ti to nepripada zrovna fer ze proti tomu nikdo nic nedelal. Jenze na druhou stranu od USA neni fer kdyz neco delaj. Dal to nema vyznam rozebirat.

    Co se tyce tolerance - ja neminim tolerovat lidi ktery vrazdi civilisty. Predpokladam za zacnete argumentovat tim ze USA taky vrazdi civilisty.

    Pokud si nezaznamenal nazor ze si za to staty muzou samy tak asi nectes nic jinyho nez moje prispevky na Lupe. Doporucuji ti Zive.sk, Zive.cz a Svet Namodro (i kdyz tam budes muset hledat starsi clanky). Uvidis co dokaze s lidmi udelat anonymita internetu.
  • 15. 9. 2001 12:55

    alex (neregistrovaný)
    treba nadpis ve stylu: jak internetova media zvladla napor informacichtivych uzivatelu...
    vypichnout jednu vetu z clanku, podle ni udelat nazev a cely zbytek mit o necem jinem, je prinejmensim zavadejici.
  • 16. 9. 2001 4:43

    Jerry III (neregistrovaný)
    Uz se dostavame do stadia spekulaci (ktere se nedaj uz z jejich podstaty vyvratit nebo soudit), takze budu reagovat jen na to co rekl Bush:

    Rekl, ze nebude delat rozdil mezi temi co to udelali a temi co je podporovali. Ja nechapu cemu na tom nerozumis a ktera cast te vede k tvemu presvedceni ze USA bude bezhlave zabijet vsechno co uvidi. Mozna by si mel svoji nenavist trosku ovladat, uz ti docela razantne zkresluje vnimani a chapani okolniho sveta.
  • 16. 9. 2001 20:49

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Pro konani lidi, stejne tak jako pro konani vlad existuje vice ruznych motivaci nez obrana vseobecne uznavanych hodnot a osobni zajmy. Takze, pokud tvrdim, ze jednani neni spravne zduvodnovat obranou vznesenych hodnot neni, zrejme, spravne se domnivat, ze to musi byt osobni prospech - jo, ledaze definice pojmu "osobni zajmy" zni "vsechno co neni obranou vseobecne uznavanych hodnot". V tom, a jen v tom, pripade by's mel pravdu.

    Ja jsem te nenutil odhalit tve inkognito. J ajen rikal, ze nepodepsane nazory je nutne posuzovat v tom kontextu, ze nejsou podepsane.

  • 14. 9. 2001 14:58

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    V souvislosti s leteckými útoky na Afganistan bylo docela "vtipné" zařadit v ČT na včerejší půlnoc dokumentární snímek o boji CIA s komunistickým SSSR.

    V dokumentu byl zmíněn diplomatický tah "přijatelného popření" v souvislosti s dodávkami zbraní afgánským mudžahídům během sovětské okupace.

    Vypadá to, že ani tentokrát nemají USA s leteckými útoky mudžahídů na Kábul nic společného. Ale celkem by mě zajímalo, kdo těmto původně kočovným kmenům koupil letadla, a kdo zajistil výcvik. Že by zase MI6 ve spolupráci s Pakistanskou tajnou službou na náklady CIA?

    Nechci ten incident hodnotit, ale po včerejším dokumentu na ČT1 už se na výroky americké diplomacie dívám jinak něž v prvních okamžicích.
  • 14. 9. 2001 20:41

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Tvuj dojem neni spravny. Ja to pouze pouzil jako ilustraci toho, ze prvotni rozhodovaci motivy nejsou "obrana svobody a demokracie" jak se snazis tvrdit ty, ze skutecna a realna politika je v praxi podstatne pragmatictejsi. Ovsem, v pripade, ze z pragmatickych duvodu se rozhodne zasahnout, pak se jako duvody preci jen hodi mluvit o vseobecnych civilizacnich hodnotach. A, jak uz jsem drive rekl, stve me, kdyz se vznesene pojmy pouzivaji podle potreby, kdyz se hodi, jako zasterka, a kdyz se nehodi, tak je ticho po pesine.

    Ne, nezacnu argumentovat tim, ze USA take vrazdi civilisty. Misto toho vyslovim nadeji, ze takovych je nas po celem svete dost a soucasne vyslovim nadeji, ze dost je tech, kteri maji ten pojem clovek, civilista dostatecne obecny.

    Aha, ja myslel, ze je to reakce na nektere prohlaseni v teto diskusi. Pokud to tam nekdo napsal, zrejme si to mysli. Nicmene, na anonymni nazory je treba nahlizet tak, ze kdyz ani autorovi nestaly za to aby si za nimi stal svym jmenem, i cizi by nemeli takovemu nazoru venovat prilis mnoho pozornosti - zrejme za to nestoji (mimochodem, proc ty se vlastne skryvas za oznaceni Jerry III ?). Presto, jako u kazdeho odlisneho nazoru i v tomto pripade je otazka, zda preci jen trochu casu nevenovat zjisteni, proc si to mysli to co rika - kdo vi, treba se lze dozvedet neco uzitecneho (a treba taky ne). I v pripade - nebo spis - prave v tom pripade, ze s tim clovekem nesouhlasim.

  • 15. 9. 2001 3:27

    PK202 (neregistrovaný)
    Ale jo. Rekl, ze USA vinika tvrde potresta, a ze tentokrat nebude stacit potrestat jednotlivce, ale ze bude treba masivnejsi protiuder.
    Bylo to tusim v jednom z prvnich projevu.
    Nyni uz se temer o nicem jinem nez o ODVETE alias PROTIUDERU nejedna.

    A jeste jedno. Nevim jestli se to uz k Tobe doneslo (mozna ze se to u Vas nesmi rikat) ale jiz dva zdroje (Francie a Rusko) potvrdily, ze Vase slavne tajne sluzby od nich dostaly uz davno pred utokem echo, ze se neco podobneho chysta. Pokud je to pravda, vypnete si majaky demokracie a nejdriv si to vyridte doma sami se sebou.

    Pochopitelne nejsem proti tomu, postavit oznacene viniky pred spravedlivy soud, tak aby se mohli obhajovat a mohla byt bezpochyby prokazana jejich vina.
  • 15. 9. 2001 4:31

    Jerry III (neregistrovaný)
    Ja uz asi zacinam zapominat co cesky slova znamenaj, evidentne tvrde potrestat se bez vyjimky vzdycky rovna srvonat se zemi.

    Jestli Ruske a Francouzske tajne sluzby neco tvrdi nevim (a i kdyby, nemel bys je taky zacit podezirat z toho ze to vubec nemusi byt pravda a ze tim muzou sledovat svoje osobni zajmy?) za to vim, ze tech signalu ze se neco chysta bylo hodne. V kazdym pripade by to mel tezce odnyst nekdo tady ve statech. Spekulace ze tohle tajny sluzby zorganizovaly aby si ziskali vetsi pravomoce (BTW proc by to delaly kdyz by je nikdo nekontroloval) mi prijdou dost fantasticky, protoze po tezkym selhani se tezko muzes dockat toho, ze ti sami co selhali dostanou zvysenou podporu.

    Pokud se tim snazis rict ze USA si za to muzou sami protoze se nejsou schopny se ubranit (na me to tak pusobi) tak si na to vzpomen az nekdo vyvrazdi tvoje znamy/pribuzny/spolupracovniky - taky to bude tvoje vina kdyz ti ruska mafie rekne predem ze je vybije?
  • 15. 9. 2001 4:41

    Jerry III (neregistrovaný)
    Zajimave je, ze ses jediny kdo v tom vidi neco jinyho. I vlady statu jako Pakistan v tom nehledaji zadny osobni zajmy spojenych statu.

    Co se tyce meho jmena - jako Jerry me znaj vsichni mi znami uz 12 let, odhadem tak polovina z lidi co me zna me zna jen pod tim jmenem. Co se tyce oficialniho jmena, na spouste dokumentu mam Jerry (neni to sice vetsina, ale taky to neni nezanedbatelny pocet). Osobne nevim proc bych mel pouzivat jmeno co nikdo nezna ;) A az do dneska pokud si na ceskym internetu videl Jerry III tak sem to byl ja (i kdyz, kdo by se chtel vydavat za me, ze), v nekolika clancich se moje prava identita objevila - nikdy sem ji neskryval, jen mi prijde normalnejsi pouzivat jmeno (identifikaci) pod kterou me zna vetsina. Nemluve o tom, ze cesky formalni styl vyjadrovani mi nesedi a pouzivat ho nehodlam ;) Ale abych ti udelal radost - jmeno co mi dali rodice je Jaroslav Pisk.

    Za svejma nazorama si stojim at sem pod nima podepsanej jak chci ;) A uznavam ze sem mohl presneji specifikovat ze sem nereagoval na nic konkretniho v tyhle diskuzi, jen sem ventiloval svoje nazory na to, s cim se na ceskem internetu setkavam. A Lupa je "Server o ceskem internetu", nebo ne?
  • 17. 9. 2001 8:11

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    K těm emocím bych dodal jedno: docela jsem kroutil hlavou nad propastným rozdílem mezi celkem věcným způsobem, jakým bylo vedeno zpravodajství ČT během úterního odpoledne a teatrálností hlavních zpráv. Kdyby to bylo obráceně, dalo by se ještě věřit, že jde o přirozenou reakci, ale takhle to působí spíš trapně.
  • 17. 9. 2001 8:28

    Jerry III (neregistrovaný)
    K identite: jak ja mam vedet ze ten kdo to pise je opravdu Dan Lukes? A ze tenhle Dan Lukes je ten koho si pod tim predstavim? Pokud mas zajem, ja u kazdyho svojeho nazoru uvadim e-mail na kterej mi muzes napsat a prijit na to, ze i po e-mailu budes slyset stejny nazory a mluvit s tim samym clovekem. Na internetu musis posuzovat vsechny nazory jako anonymni (nakonec, i v normalnim tisku).
  • 17. 9. 2001 9:42

    PP (neregistrovaný)
    Nejak ta diskuze utekla od tematu. http://www.flashnews.cz/ byl jeden z nejlepe dostupnych serveru a byl vyuzivan predevsim ze zahranici. Jeho vykon vsak ve spickach nebyl optimalni.
  • 17. 9. 2001 11:55

    PK202 (neregistrovaný)
    1) Mozna slo o malinko rozdilnou interpretaci, ovsem stale se hovorilo o odplate, masivnim uderu a pod.

    2) Z dostupnych fakt nevyplyva o nic vetsi jistotu ze to udelal Ladin nez ze to udelal nekdo jiny. (Tim se ho nehodlam nijak zastavat, pouze tvrdim, ze rychlost s jakou byl oznacen, je velmi zvlastni)

    3) Nevidim jediny duvod proc mne osocujes z nenavisti. Spise ty se chovas podle hesla "kdo necura s nami cura proti nam"

  • 15. 9. 2001 12:10

    PK202 (neregistrovaný)
    ad prezident :
    jasne rekl ze nezustane jen u potrestani jednotlivcu.
    Dalsi vyvoj ukaze, zda hrozbu splni, nebo zvitezi zdravy rozum a spravedlivy trest dopadne skutecne POUZE na VSECHNY viniky. Pokud rikam VSECHNY mam tim na mysli i ty co o tom treba vedeli, a vedeni vidinou jakehosi prospechu to nechali byt. A pokud jde o viniky tak (prokaze-li se ze to byl napriklad Ladin) tak samozrejme nehodlam diskutovat o tom, ze jeho primi pomocnici (osobni strazci, a dalsi "personal"), jsou nevinni, protoze to primo nezosnovali a treba to ani nevedeli, to ne. Ale nejaka baba na trhu v Kabulu za to opravdu nemuze (mam tim na mysli civilisty).

    ad tajne sluzby :
    Samozrejme, ze ani teto informaci bezvyhradne neverim. Mas pravdu, ze to klidne mohli vypustit jen tak do vzduchu. Take neni jiste, zda ty informace nebyly pouze stylu "neco se stane ale nevime kdo, kdy, kde, a jak".
    Faktem zustava, ze v USA (a nejen v USA protoze v dnesnim svete existuji i velmi silne globalni zajmy) existuje silna lobby , ktere podobny incident velmi usnadni jejich pozici pri prosazovani ruznych zakonu a opatreni na omezeni osobnich svobod jednotlivce. A nejedna se jen o tajne sluzby, ktere z toho mohou mit prospech diky navyseni rozpoctu. (viz. diskuze o SSSCA).
    Bohuzel, pokud se podivas sebekriticky do minulosti, tezko to muzes uplne vyloucit. Take v tom pripade nemuzes argumentovat obrovskym rozsahem skod. Protoze ani tihle "spolupachatele" treba netusili jake to bude mit nasledky. Pokud se to pokusim priblizit na prikladu, tak pokud dejme tomu vedeli, ze se chysta unos letadla tak treba nezasahli protoze se domnivali, ze pujde o drobny konflikt, ktery jim pomuze neco prosadit. Samozrejme ze mi pripada obsurdni, ze by nekdo vedel dopodrobna co se chysta a nechal to byt.
    Nicmene pripominam, ze tohle vse jsou jen a jen spekulace a dojmy, ktere bude bohuzel mozne s jistotou overit asi az za nejakych 30 let.
    V kazdem pripade by mnohem lepsi bylo celou sit hezky pochytat, poradne to prosetrit a pak teprve trestat. Ovsem i mne je jasne, ze realita je jina.

    ad USA si za to muzou samy:
    Opet strasne ale strasne zjednodusujes. Takze odpovim take znacne zjednodusene. Pokud mi ruska mafie (ktera nasi firmu chce znicit uz hezkou radku let) rekne, ze v nedeli pujde a zastreli meho nadrizeneho, na jehoz misto s dvojnasobnym platem automaticky postupuji ja, a ja budu takovej hajzl (pardon budu se ridit tim ze vse je jen o penezich) a necham si to pro sebe, a pak z hruzou zjistim, ze postrileli vsechny i s rodinama, vcetne mejch pribuznejch, pak ano, pak jsem jeste vetsim vinikem, nez ti co primo vrazdili.
    Znovu pripominam ze to je cista spekulace a to posledni spise beletrie.

    Shrnul bych to asi takhle. Majak demokracie by mel nejprve poradne prosetrit vsechny okolnosti celeho pripadu, a to drive nez jeho spravedliva demokraticka pest rozdrti viniky a jejich prisluhovace, aby nahodou tahle pest nerozdrtila i dukazy o pripadnem vlastnim podilu na celem incidentu, protoze zakladnim principem trestu je prevence do budoucna a ne slepa (i kdyz prijemne uklidnujici) pomsta.
  • 16. 9. 2001 19:09

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Alexi, nadpis "Válka v přímém přenosu" je odkaz ke knize (a výbornému -- tuším Švédskému -- filmu) "Smrt v přímém přenosu". Mirkovi se zdálo, že by přímo takový nadpis zrovna příliš košer nebyl, a proto jsme se nakonec shodli na obratu "válka v přímém přenosu", kterého se běžně užívá v souvislosti s počínáním CNN před deseti lety, na nějž jsem s hrůzou a nevěřícně tu a tam koukal.

    V každém případě bylo skutečně cílem této úvahy vyburcovat kritické uvažování o počínání médií na českém Internetu. Rozhodně jsme nechtěli snižovat tragičnost proběhnuvších událostí.

    Pokud se podíváte na americké zpravodajství z minulého týdne, zjistíte, že moderátoři se snažili působit jako zprostředkovatelé informací, avšak při pohledu (ještě i na dnešní) mimořádné zpravodajství českých televizí (a nejen Novy) máte pocit, že pro samou histerii a emoce zanikají fakta. Latentně tak působí i český web.

    Zkuste místo událostí ve WTC dosadit televizní převrat z přelomu roku -- výtky k (postrádané) objektivitě jsou tytéž. Emoce musí zažívat sportovní KOMENTÁTOR, určitě ale ne ZPRAVODAJ -- mezi komentářem a zpravodajtvím je velký rozdíl, pokud chce zpravodaj předvést divákům předvést emoce, nechť nechá promluvit oběť.

    Jedinou chybu na článku, který jsme vydali vidím v přílišné zkratce, avšak s přihlédnutím k únavě a pohotovosti konstatuji, že je více než zdařilý. Možná jen přišel příliš brzy.
  • 17. 9. 2001 14:00

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Nijak. To nemuzes posoudit nikdy, ani na Internetu, ani u jakehokliv jineho zdroje informaci, protoze i ten, koho v televizi vidis nemusi byt vubec ten, jehoz udaje, jsou pod nim napsane v titulku - a je tedy take anonymni.

    Pokud ale jsou vsechny zdroje informaci anonymni, pak mi neni jasna tva poznamka o tom, co dokaze s vyjadrovnaim lidi udelat anonymita Internetu.

    Jmeno a prijmeni je podstatne hure modifikovatelny a podstatne univerzalnejsi identifikator cloveka nez nejaka prezdivka. Kvuli tomu lide o svoje jmeno dbaji, boji se o nej a mnoho z nich ho nerado vystavuje nebezpecim. Navzdory castemu presvedceni vsak pomerne mnoho lidi nelze a nepodvadi tam, kde to neni bez podminecne nutne - a tak si obvykle nevymysleji realne vypadajici neprava jmena tam, kde mohou bez problemu uzit prezdivku ci zustat v anonymite.

    Prispevky podepsane necim, co vypada jako realne jmeni mohl napsat totalni podvodnik a lhar, nebo clovek, ktery si za svymi nazory stoji. Pokud ten clovek vystupuje ale dostatecne dlouho, je pomerne obtizne a pracne udrzet "legendu" tak, aby byla stale duveryhodna. Prispevky oznacene prezdivkou nebo zcela anonymni pak pisi lide, kteri si za svymi nazory nejsou schopni prilis stat, ale jsou alespon dost cestni na to, aby se nepokouseli predstirat neco jineho, nebo vec nepovazuji za natolik zavaznou aby jim to za tu namahu stalo. Samozrejme, mohou existovat individualni vyjimky, ale trend povazuji za pomerne jasny. Muj nazor na cizi prispevky je tedy pomerne jasny - podepsane prispevky pochazeji od lidi, kterym je dobre venovat vetsi pozornost nez jinym, protoze jsou ochotni kvuli svemu nazoru neco udelat, neco obetovat. Nazorum nepodepsanym nebo oznacenym prezdivkou je take vhodne venovat pozornost, pokud to cas umozni, protoze skoda kazde informace, ktera se ztrati. V obou pripadech je treba pamatovat na generalni pravidlo, ze veci vubec nemusi byt tak, jak se byt zdaji. Toz tak Jerry. Nerikal jsem, ze je to univerzalni pravidlo, ani ze se jim musis ridit ani, ze na zaklade tohoto nazoru mas zacit sve prispevky podepisovat jmenem. To se stejne neda. Ja jen prezentoval svuj nazor na to, z jakeho vychoziho bodu vychazet pri hodnoceni nazoru zcela neznameho cloveka - v reakci na tve prohlaseni, ze se objevuji na Internetu anonymni hodne kontroverzni reakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).