Hlavní navigace

Valuto v Česku končí. Poláci se chtějí věnovat jen domácímu trhu

23. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ani ne dva roky vydržela na českém internetu P2P směnárna Valuto. Na konci srpna ji polská Currency One zavře.

Jeden z pionýrů vlny nových fintech služeb opouští český trh. Původně Valutomat se během necelého roku a půl fungování přejmenoval na Valuto a kromě výměny peněz začal umožňovat i platby. Nedávno se pochlubil i tím, že otevře i své API. Toho si ale čeští uživatelé moc neužijí.  

„Provozovatel Valuta, společnost Currency One SA, se rozhodl zaměřit na své dva polské portály internetowykantor.pl a walutomat.pl. Ačkoliv bylo Valuto na českém trhu úspěšné, došlo vedení společnosti k rozhodnutí věnovat veškerou energii polskému trhu, na kterém má velice silnou pozici,“ tvrdí mluvčí firmy Lenka Sedláčková.

Do 30. června roku 2016 budou moci uživatelé používat službu za stejných podmínek. Po uplynutí této doby začne proces rušení bankovních účtů, což může ovlivnit dobu převodů. Všichni uživatelé budou moci využívat službu další dva měsíce, až do 22. srpna 2016. V době výpovědní lhůty budou postupně zavírány účty a klienti budou vyzvání k výběru zůstatků ze svých Valuto účtů.

Tak tvrdí Valuto na svých stránkách s tím, že peníze, které nebudou vybrány do 22. srpna 2016, zůstanou uloženy na účtech společnosti Currency One S.A. a budou vypláceny majitelům po dobu tří let od data ukončení služby. 

Valuto se v tuzemsku celkem ujalo a jen jako směnárna protočilo kolem dvou miliard korun. S otevřeným API se chtělo dostat do účetních systémů. Už ale jenom v Polsku. 

BRAND24

Kromě Valuta na rozrůstajícím se tuzemském P2P trhu operuje plno dalších firem. P2P půjčky (P2P lending) dorazily se serverem Bankerat do Česka už v roce 2010, teprve v poslední době se ale dostávají do širšího povědomí a rostou nové služby. 

Kromě na tradičním modelu fungujících serverů jako je FinGood.cz nebo Benefi.cz, který v červnu po prodeji zbytku služby AAA poptávka vydavatelství Mafra spustil podnikatel Pavel Matoušek, se o změnu tradičního P2P lendingového modelu snaží hlavně Zonky.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).