Hlavní navigace

Varování pro údajné počítačové piráty jako trik při šíření malwaru

22. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Někteří uživatelé Internetu v těchto dnech nachází ve své elektronické korespondenci e-mail údajně odeslaný z advokátní kanceláře Crosby & Higgins, v němž se píše, že proti adresátovi existují důkazy usvědčující jej z počítačového pirátství, které budou probírány před soudem již 10. dubna 2010. Informace o důkazech se mají nacházet v příloze, ovšem v té se nachází především malware. Jedná se tedy o další produkt sociálního inženýrství, který chce způsobenou panikou uživatele zbavit…

Někteří uživatelé Internetu v těchto dnech nachází ve své elektronické korespondenci e-mail údajně odeslaný z advokátní kanceláře Crosby & Higgins, v němž se píše, že proti adresátovi existují důkazy usvědčující jej z počítačového pirátství, které budou probírány před soudem již 10. dubna 2010. Informace o důkazech se mají nacházet v příloze, ovšem v té se nachází především malware. Jedná se tedy o další produkt sociálního inženýrství, který chce způsobenou panikou uživatele zbavit ostražitosti. Advokátní kancelář Crosby & Higgins skutečně existuje a zábavní průmysl v posledních letech opravdu jde i po řadových uživatelích, kteří se mají dopouštět porušování autorského zákona.

Dávno už to není jen otázka procesů ve Spojených státech, které mnohdy připomínají hony na čarodějnice. Podobné spory vedené proti malým rybám, v nichž se však točí vysoké tresty a velké pokuty, probíhají i v Evropě. Panika mnohých příjemců, zvláště pokud nemají úplně čisté svědomí, je proto pochopitelná. Různé varovné zprávy však nejsou při šíření malwarové infekce ničím novým. Stačí vzpomenout na falešná hlášení o zavirování počítače nebo zablokování účtu v bance/platební karty. (Fudzilla.com)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).