Hlavní navigace

Názor k článku Ve Velké Británii je opět nelegální mít kopii hudby pro osobní potřebu od Martin Mareš - Dočasné technické kopie jsou přesně věc, která je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 12. 2015 23:26

    Martin Mareš (neregistrovaný)

    Dočasné technické kopie jsou přesně věc, která je v detailech naprosto pochybná. Pokud si přehrávač nejprve obsah celého CD zkopíruje na disk, aby v něm uměl rychle skákat, je to dočasná kopie? A pokud si tu kopii zapamatuje, aby při příštím vložení CD nemusel znovu všechno číst? A pokud to pak bude ochoten přehrát i bez fyzicky přítomného CD?

    Minimálně první dva případy jsou z pohledu vnějšího pozorovatele naprosto identické a třetí velmi podobný, ale sotva podáte rozumnou definici dočasné technické kopie, pod kterou by první dva případy spadaly a ten třetí ne.

    Dávat lidem volnost v tom, jak si nastaví smluvní vztahy, je chvályhodné, ale pokud se to přežene, svět začne být neúnosně komplikovaný. Nebo snad u veškerého softwaru, který používáte, přesně víte, co s ním můžete dělat a které z podmínek, které si autor klade, jsou právně relevantní?

    Celé by to dávalo smysl, pokud by se jednalo o podmínky, které si spolu smluvní strany svobodně vyjednaly. Typicky je pravdou přesný opak: jsou to smlouvy uzavírané adhezním způsobem, ve kterých si ta silnější strana diktuje podmínky tak, aby všechno mohla a za nic neručila. V jiných oblastech jsme se už naučili, že smlouvy tohoto druhu je rozumné regulovat zákonem, takže je logické chtít podobnou regulaci i zde.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).