Hlavní navigace

Velká jehla, krve málo. Další Češi si nechali vložit pod kůži čip

19. 9. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Počet tzv. transhumanistů v Česku se před několika dny opět poněkud rozšířil. Podívejte se, jak se NFC čip do ruky implantuje.

Počet lidí, kteří v Česku mají v ruce implantovaný čip, se v pátek 16. září zhruba zdvojnásobil. V prostorách Paralelní Polis v pražských Holešovicích ve večerních hodinách proběhlo druhé hromadné voperování malých NFC zařízení, o které projevilo zájem 12 nových transhumanistů. Celkem se dostavilo více než 30 lidí, někteří se přišli s procedurou seznámit, jenom se podívat či při této životní události natáčet své známé.

O českých „kyborzích“ jsme na Lupě psali začátkem května. K propagátorům zdejšího transhumanismu patří Jan Hubík, který sám v Polis působí a který měl na starost i druhé kolo čipování. Zájemci musí předem zaplatit poplatek ve výši zhruba sedmi stovek (v ceně je čip i samotný zákrok), seznámit se s veškerými náležitostmi a na místě pak podepsat prohlášení. Transhumanista musí být zletilý člověk, případně za něj musí dokument podepsat zákonná osoba – na to v pátek narazili dva mladíci.

Mezi novou várkou českých transhumanistů je zajímavá směsice jedinců – od jasných geeků přes dredaře až po seriózně vyhlížející pány či blonďatou dámu s kabelkou Hugo Boss. Motivace k tomu mít v ruce kybernetický implantát jsou různé. Někdo to bere pragmaticky (otevírání dveří u zrovna stavěného domu, tedy nahrazení klíčů), někoho láká téma transhumanismu jako takové.

Na téma kyborgů už se začínají psát diplomové práce na českých vysokých školách a zájemci v pátek mohli dát souhlas k tomu, aby se jim mohly studentky na toto téma ozvat.

Jak vkládání čipu pod kůži probíhá? Podívejte se:

Skoro bez krve

Proces implantace je rychlý a v podstatě jednoduchý. O vpichování čipu o rozměru 12×2 milimetry se starají lidé z piercingového studia Hell.cz. Průměr jehly může poměrně děsit, vše je ale sterilizované (rukavice, celé balení, jehla, dezinfikuje se i ruka) a na místě rozbalované pro každého zákazníka. Jehlu je možné si po zákroku odnést domů jako suvenýr, dostat můžete i nálepku.

Vpich se provádí na ruce dle preferencí, obecně se ale doporučuje ta, která není „hlavní“ rukou – pro praváky tedy levačka a naopak. Při zákroku se nahmatá druhá záprstní kost a implantace se pak provede mezi palcem a ukazováčkem, alespoň pět milimetrů od kosti. Vpich je dlouhý asi dva centimetry, poté se jehla trochu vysune, aby se vytvořila kapsa, kde se čip usadí. Po zákroku ještě nějakou dobu „cestuje“.

Překvapením může být, že během zákroků není vidět příliš mnoho krve. V pátek si účastníci ani nestěžovali na výrazně nepříjemné pocity, mělo jít spíše o tupou bolest – nikoliv řezavý pocit. Celá akce na jednoho člověka trvala pět až deset minut a vše šlo hladce. Menší výjimkou byl první očipovaný, u kterého „operující“ zapomněl sundat pojistku a musel tak činit až s jehlou zasunutou v ruce. Ale nic drastického.

BRAND24

Pokud se krvácení přeci jenom vyskytne, do půl hodiny většinou skončí. Skutečně větší krvácení je spíše výjimečné. Po zákroku se na místě vytváří otok, ten mizí v řádech hodin až dní. Během prvních 24 hodin je nutné ruku udržovat v suchu. Zároveň je nutné v prvním měsíci čip nechat být a nehrát si s ním, obaluje se totiž vazivovou tkání. Občasné svědění se může objevovat i jeden až dva roky. Mezi hlavní rizika patří infekce a odmítnutí implantátu, to je i ve světě velmi výjimečné.

Když už máte čip v ruce, je na vás, co s ním budete dělat. Neexistuje žádné „plug-and-play“ balení se základními aplikace a podobně. V Paralelní Polis v přednášce před implantací doporučují použít aplikaci Dangerous NFC pro Android (od DangerousThings.com, kteří dodávají i balení i implantace), která pomůže s nastavením čipu proti uzamčení a nevyžádanými útoky. Dalšími doporučenými aplikacemi jsou například NFC TagInfo, NFC TagWriter či NFC Tools.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).