Hlavní navigace

Velká říjnová iAuditová revoluce

22. 11. 2000
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Po mírné stagnaci, letos kterou přinesl měsíc září, jsou říjnové výsledky iAuditu společnosti Taylor Nelson Sofres Media velmi příjemným osvěžením. Většina českých internetových serverů může být s výsledky spokojena, k nejvýraznějšímu obratu došlo v bitvě portálů, kde se čísla oproti dřívějším měsícům výrazně změnila.
Pravidelná čísla z iAuditu vždy s napjatým očekáváním vyhlížejí zejména provozovatelé serverů, kteří se nemohou dočkat až zjistí, o kolik procent dokázali vyrůst a jak moc zase utekli konkurenci – případně naopak. TNSM tentokrát vzalo vážně svá slova o tom, že chce pravidelné zprávy zveřejňovat včas, tj. vždy k 15. dni v měsíci, a skutečně svůj závazek dodrželo. Rubem této mince je však skutečnost, že chyběla čísla u některých serverů, které dodaly své logy pozdě a nebylo je tak možné včas zpracovat. Vzhledem k tomu, že mezi těmito servery byl také Atlas a iDnes, jsme si tentokrát počkali s komentářem až na zveřejnění revize, který jejich údaje doplňuje, abychom měli kompletní přehled.

Jak jsem už avizoval v úvodu, nejzajímavější změny se tentokrát odehrály na poli portálů, kde se značně změnila čísla uváděná u jednotlivých bojovníků, zejména u Atlasu a Centra. Příznivci těchto dvou portálů by se však radovali předčasně: nejde totiž o skokový nárůst návštěvnosti, nýbrž o ryze administrativní zásah, spočívající ve spojení více serverů pod společnou značku. V případě Centra byly začleněny výsledky Xchatu, u Atlasu jde zase o MůjWeb. V minulých měsících byly tyto servery vedeny zvlášť, protože jde o samostatné služby, a byly pouze zařazeny do společného příslušného packu, který vyjadřoval celkovou návštěvnost serverů daného provozovatele. To se však patrně lidem z Atlasu a Centra zdálo příliš čitelné a málo matoucí, a proto se rozhodli spojit všechno, co jde, do jediného serveru. Výsledkem je jediné číslo, které ve své podstatě neznamená vůbec nic a jeho interpretace je tedy dost obtížná.

Současný stav v bitvě portálů je tedy následující. V počtu unikátních IP za den je jasnou jedničkou Atlas s neuvěřitelnými 122 tisíci. Podle výsledků z minulých měsíců je však možné soudit, že zhruba tři čtvrtiny z tohoto počtu připadá na MujWeb a jeho převážně zahraniční návštěvníky, čímž je celkové číslo značně zkreslené. Na druhém místě je s 57 tisíci Seznam a třetí příčku již stabilně drží Centrum s 25 tisíci (včetně Xchatu). Poprvé byly zveřejněny také výsledky dvou nových portálů: čtvrté místo v unikátních IP za den drží Quick s 15 tisíci, RedBox se drží v těsném závěsu s 12,5 tisíci. V obou případech to osobně považuji za překvapivě dobrý výsledek, zvlášť když jej porovnáme s Centrem, které je už na světě více než rok. V počtu shlédnutých stránek je však situace úplně jiná: prvenství si i bez kouzel s čísly přesvědčivě udržuje Seznam (72,5 milionu, v celém packu 82 milionů), na druhém místě Atlas (57 mil.) a na třetím místě – nečekejte překvapení – Centrum (42 mil.). Odstup nových portálů je zde mnohem výraznější: RedBox 5,3 milionu a o vlas za ním Quick s 5,2 milionu. Tento nepoměr u nováčků mezi unikátními IP a počtem stránek si osobně vysvětluji masivní reklamní kampaní na oba portály, jež jim sice přivedla řadu jednorázových návštěvníků, kteří se však na serveru moc dlouho „neohřáli“ a nestáhli proto příliš mnoho stránek. Je navíc objektivní skutečností, že oba nové portály zatím nabízejí citelně užší paletu služeb než zavedení konkurenti, což samozřejmě také hraje roli.

Nechme však portály jejich zápolení a podívejme se na další oblasti. Zajímavé duely lze najít v oblasti specializovných zpravodajských serverů. Osobně jsem s velkým zájmem očekával říjnové výsledky Mobilmanie z dílny Computer Pressu, kterou Jiří Hlavenka nedávno nepřímo označil za „Mobil server killera“. Jeho optimismus se zatím zdá být mírně předčasný – Mobilmania měla v řijnu průměrně 1.765 IP denně, zatímco bumbrlíček Mobil server poprvé překročil magickou hranici deseti tisíc a dostal se na 10.550, tj. asi šestkrát tolik. Přesto mohou být podle mého názoru v Computer Pressu velmi spokojení, protože jde o solidně našlápnutý server, u kterého se zřejmě příští měsíc dočkáme zajímavého růstu. V počtu shlédnutých stránek je navíc situace mnohem vyrovnanější (1,6 versus 4,8 milionu měsíčně), což je zřejmě dáno širší nabídkou služeb na Mobilmanii. Zatímco na Mobil serveru se chodí převážně za články, na Mobilmanii uživatelé mnohem více používají další služby jako je databáze produktů či modul pro výpočet optimálního tarifního pásma. Jak už jsem na Lupě psal – a zdůvodňoval – mnohokrát, nepovažuji osobně počet shlédnutých stránek za příliš relevantní údaj, unikátní IP jsou podstatně důležitější, ale přesto bude tento nepoměr pro Mobil server nepochybně důvodem k zamyšlení nad dalším směřováním.

Překvapivě podobná je situace u druhého zajímavého duelu mezi servery Finance a Peníze. Prvenství si zatím uhájily zavedené Finance s 1.105 unikátními IP za den, jejich náskok je však podstatně menší než v případě Mobil serveru – Peníze si v druhém měsíci své existence připsaly 533 unikátních IP za den, což je výborný výsledek. V počtu shlédnutých stránek je však situace opět vyrovnanější (513, resp. 341 tisíc za měsíc) a stejný je také důvod: přestože jsou zde mnohem kratší dobu, nabízejí Peníze více možností. Přestože ani Finance v poslední době nezahálejí a navíc oběma přibyla nová konkurence v podobě Fincentra, dovolím si vyslovit odhad, že nejpozději v lednu by jedničkou z této trojice mohly být právě Peníze – ale nechme se překvapit. Obecně jsou tyto servery zajímavé především tím, že ačkoliv mají v porovnání s dalšími poměrně malou návštevnost, jsou značně atraktivní pro inzerenty, což jinými slovy představuje značné příjmy z reklamy. Jejich podíl na trhu je tak podstatně vyšší než by odpovídalo prostým číslům v auditu.

Vyhnout se nemůžeme ani klasickým zpravodajským serverům. V této oblasti už delší dobu dominuje iDnes. Jeho říjnových 14 tisíc IP denně sice představuje určitý pokles oproti září, je však třeba si uvědomit, že září bylo v řadě směrů mimořádné díky olympijským hrám v Sydney a zasedání MMF a SB v Praze. Obě tyto události přinesly iDnesu řadu čtenářů a způsobily nárůst o více než čtvrtinu, proto je říjnový pokles o pouhá dvě procenta v podstatě úspěchem. Stejným způsobem poklesly také České noviny na současných 5.626 IP, jejich ztráta na iDnes je bez změny koncepce dnes již v podstatě nedohnatelná. Podstatně nebezpečnější konkurence mu tak roste v podobě on-line zpravodajství Lidových novin, které pokračovaly v raketovém růstu a dostaly se až na 3.695 IP (nárůst o 68 procent, oproti srpnu ovšem o více než 600 procent). Mírně slabší pozici však mají v počtu shlédnutých stránek – chtělo by to zřejmě rozšířit počet publikovaných článků či spíše zlepšit jejich prezentaci a rozložení na serveru tak, aby lidé na Lidovkách více četli.

Titul skokan měsíce tentokrát patří Bontonfunu, který vyrostl o 207 procent. Jeho výsledek je však třeba brát z rezervou, protože roste prakticky z nuly – v absolutních číslech to vzhledem k ambicím stále není nic moc. Druhé místo obsadil server Ariadna ze stáje AliaWebu (vedle něj sem patří např. Akcie) se 190 procenty, také pro něj však platí něco velmi podobného. Z dalších úspěchů stojí rozhodně za zmínku Jobpilot, který roste už několik měsíců za sebou a s 1.787 IP denně je podle iAuditu největším serverem ve své kategorii; jeho největší konkurent Jobs.cz však auditován není. Zajímavé pokroky dělá zřejmě v souvislosti s postupující extraligou také server Hokej.cz (3.267 IP) – nyní poskočil o 36 procent, v září to bylo dokonce o 110 procent. Za zmínku stojí také pětadvacetipro­centní nárůst Email.cz, který je už jen těsně za Postem. Výsledky obou těchto služeb bohužel není možné porovnat s výsledky free-mailů portálů, protože je všichni zahrnují do svých celkových čísel; ale to už bychom se opakovali. Velmi dobře si vede také Živě: k zářijovým 14 procentům přidalo dalších 17 a dostalo se až na 7.132 IP.

Na opačném konci tabulky je tentokrát poměrně prázdno, vzhledem k celkovému růstu se do záporných čísel dostalo jen 12 serverů. Za zmínku zde stojí Svět namodro, který od srpna soustavně ztrácí a nyní se dostal až na 5.255 unikátních IP. V tomto případě však jde o zvláštnost, která byla způsobena srpnovým zveřejněním odkazu na jeden z jeho článků v oblasti bezpečnosti na americkém Wiredu. Odtud samozřejmě přišla celá řada zahraničních návštěvníků, což značně vychýlilo statistiku unikátních IP. Nyní se tedy čísla jen znovu vracejí k normálu, což podtrhuje také víceméně stagnující (tj. neklesající) počet shlédnutých stránek. Podobný případ nastal také v případě serveru Patria, jehož zářijová čísla byla „uměle“ zvýšena vzhledem k rozsáhlé reklamní kampani na Seznamu – po jejím skončení či omezení nyní dochází zase k poklesu (o 44 procent).

BRAND24

Nakonec se ještě krátce zastavím u našich vlastních čísel. Samotná Lupa si v říjnu vedla relativně dobře, konečně jsme pokořili magickou hranici dvou tisíc IP denně (2.258, růst o 14 procent) a zároveň čtyř set tisíc stránek měsíčně (to bylo o fous: 400.966, růst o 9 procent). Mnohem víc nás však tentokrát zajímaly výsledky našeho nováčka, kterým je server Hokejka. Musím se přiznat, že mne jeho čísla velmi přijemně překvapila: v unikátních IP jsme se dostali těsně pod 300 denně, ve shlédnutých stránek dokonce až na 330 tisíc měsíčně. Hokejka přitom byla spuštěna teprve během prvního týdne v říjnu, což samozřejmě celková čísla o něco snížilo. O to lepší výsledky nás čekají v listopadu, podle aktuálních statistik bychom zaznamenat růst řádově o 60 procent.

Osobně se těším, že se brzy dostaneme na milion stránek – a pak třeba po vzoru portálů schováme Hokejku v iAuditu pod značku Lupa.cz a vydáme tiskovou zprávu o neuvěřitelném růstu návštěvnosti. :-)

Měly by se podle vás různé služby v iAuditu zveřejňovat odděleně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).