Hlavní navigace

Velké rošády v českých herních magazínech

4. 10. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Společnost Tiscali Media spustila v pátek 1. října novou verzi internetového magazínu o PC a konzolových hrách Games.cz. Nejde však jen o změnu designu, ale o hotové zemětřesení. To proběhlo jako vlna i řadou dalších online herních magazínů.

Zastaralý systém se spoustou chyb a nemožností přidávat nové funkce, dlouhé výpadky a v neposlední řadě upadající kvalita. Tak by se daly charakterizovat Tiscali Games posledních měsíců. Tomu by měl být s příchodem Games.cz konec.

Nový design, kvalitní redakce a přidané funkce jsou teprve začátek rozvoje Games.cz. Na herním poli máme velké plány a naším společným cílem je dostat projekt do pozice jedničky mezi českými herními weby, říká výkonný ředitel Tiscali Media Jan Václav Čep.

Fakt, že to myslí vážně, dokazuje nákup domény games.cz za cenu pohybující se v řádu stovek tisíc korun. Ta konečně bude sloužit svému účelu; až dosud se na ní totiž nikdy žádný herní obsah nevyskytoval. Jejím vlastníkem byl totiž již od roku 1997, kdy žádný ze stávajících webových magazínů neexistoval, Josef Gril z P.E.S. Consulting, firmy, která se zaměřovala na webhosting a správu domén.

Jasným důkazem snahy vytvářet špičkový herní web je také výměna šéfredaktora. Ke konci září odešel zakladatel a dlouholetý leader starých Tiscali Games – Jan Doskočil alias Jaydee, který většinu zajímavých materiálů poslední rok přesouval na svůj druhý projekt Eurogamer, a na kvalitě Tiscali Games to bylo velmi znát. Exkluzivní a poutavé materiály z Tiscali téměř zmizely, recenze na klíčové tituly zde mnohdy vycházely i s více než týdenním zpožděním.

Původní vzhled Games.tiscali.cz

Staré Games.Tiscali.cz ztrácelo dech. Nejenom grafikou či absencí RSS…

Na jeho místo se 1.10. usadil Petr Poláček, který svou kariéru začal zhruba před deseti lety v BonusWebu. V roce 2004 stál u zrodu Hrej.cz a před svým příchodem do Games.cz šéfoval časopisu Level. Původní redakci, která z větší části zůstává, pak nově doplní hned několik ostřílených autorů zvučných jmen.

Nová výrazná jména Games.cz

  • Michal „Wolf“ Rybka – kultovní autor recenzí a hardwarových článků. Stál u vzestupu Score, aby jej následně překonal v Levelu.
  • Ondřej „Draken“ Průša – od roku 1994 redaktor, později dlouholetý šéfredaktor Levelu
  • Martin „Blixa“ Bach – zakladatel webu GamePort (zanikl spolu se Světem Namodro). Redaktor a později šéfredaktor časopisu Level, dnes viceprezident české herní asociace
  • Pavel „Luke“ Dobrovský – o hrách píše od roku 1995. Začínal ve Score, postupně vystřídal snad všechny časopisy a weby.
  • Lukáš Grygar – zkušený autor nejvýrazněji spojený s časopisem Level, zhruba před deseti lety psal o hrách pro „staré“ Novinky.cz
  • Daniel „Hellboy“ Vávra – vývojář Mafie a Mafie 2 (Illusion Softworks / Take2Czech), autor deníčku vývojáře v Levelu
  • Vojtěch Novák – vývojář Operace Flashpoint (Bohemia Interactive Studio), později autor Hrej.cz, dnes tvůrce herního videopořadu Re-play

Tiscali Games se krom změny názvu na Games.cz a redakce dočkalo také nové grafiky. Ta vychází z předchozího webu a zachovává či vrací všechny oblíbené prvky. Kladně byl čtenáři hodnocen zejména návrat zobrazování novinek přímo na titulní straně, krátké bleskovky viditelné na první pohled i přehledný archiv článků.

Nově je systém doplněn o dnes již nezbytnou součást kvalitního média – databázi herních titulů pro všechny současné platformy. Inovací prošla také diskusní fóra a další komunitní funkce, v brzké době by měly přijít na řadu i čtenářské recenze.

Nový vzhled Games.cz Tiscali

Nový vzhled Games.cz od Tiscali Media

Obsah se rozšíří i multimediálním směrem. Nová redakce začne vydávat pravidelný podcast o událostech z herního světa a krom toho, že uživatelé nepřijdou o oblíbené videorecenze, otitulkované trailery a dokumenty, slibuje nová redakce pravidelně vycházející videopořad od tvůrců Re-play, který provede všechny zájemce světem her během několika málo minut.

Jedním zadkem na dvou židlích

Eurogamer zatím ve své tiskové zprávě nenaznačil, kam bude s novým lodivodem plout. Prostor má ovšem velký, loňské plány dostat se mezi tři nejlepší se zrealizovat nepodařilo, stejně jako uživatel nevidí přidanou hodnotu v zázemí mnoha evropských redakcí (nepočítaje přidanou hodnotu pro tvůrce české verze webu).

Eurogamer.cz 10/2010

Eurogamer.cz 10/2010

Přesto je zarážející, že Doskočil téměř rok a půl vedl současně dva projekty, aniž by to někomu vadilo. Když nás upozornili lidé z okolí, že Jaydee za naše peníze řídí rozjezd Eurogameru a veškerý zajímavý obsah směřuje na něj, vždy nám tvrdil, že pro Eurogamer nepracuje a rozpočet Tiscali Games využívá striktně na tento projekt, vysvětlil provozní ředitel Tiscali Media Kamil Koupý.

Doskočil ostatně své spojování s Eurogamerem vždy striktně odmítal, viz. náš loňský článek či tento rozhovor z května loňského roku. O to víc zarážející je úvod páteční tiskové zprávy Eurogameru: Redakce českého Eurogameru dostává výraznou posilu. Stává se jí Jan Doskočil, který se od 1. října 2010 začne na plný úvazek věnovat pouze práci pro Eurogamer.cz. Na jaře roku 2009 ho spoluzaložil a podílel se na jeho rozjezdu i rychlém etablování na trhu.

Aktualizace 4.10.2010 12:30: Jan Doskočil ovšem pochybení popírá a připomíná, že podle něj o všem Tiscali a Kamil Koupý vědělo, jeho vyjádření je uvedeno v diskusi. A dále ve vyjádření uvádí: O neseriozním jednání společnosti Tiscali Media, jejíž vedení záměrně zdržovalo platby za faktury za před pár měsíci odvedenou práci, způsobilo nenávratnou ztrátu všech souborů na download serveru za 10 let, zasahovalo do nezávislosti redakčního obsahu, prosazováním šedých dovozů zhoršilo dlouhá léta budované vztahy s distributory her, nasazovalo reklamní kampaně bez otestování a tím opakovaně znemožnilo čtenářům číst obsah, a špatným managmentem zejména Kamila Koupého a Jana Václava Čepa může za dlouhé trvání a nekompetentní řešení všech výpadků Games.Tiscali.cz v uplynulém roce, by se daly psát dlouhé romány…

Jan Doskočil, Eurogamer.czOndřej Zach, BonusWeb.czMichal Křivský, Hrej.czPetr Poláček, Games.cz

Šéfredaktoři českých herních online magazínů.
Zleva: Jan Doskočil, Eurogamer.cz. Ondřej Zach, BonusWeb.cz. Michal Křivský, Hrej.cz. Petr Poláček, Games.cz.

Návštěvnost herních online magazínů 2009 - 2010

Graf vývoje návštěvnosti herních online magazínů za poslední rok. Eurogamer není veřejně auditován NetMonitorem, Doupě.cz nemá kompletní data. Zdroj: SPIR NetMonitor. Trendová křivka: lineární regrese.

Bude nicméně zajímavé sledovat, kdo z této rošády vyjde nejlépe: zda Hrej.cz bez Petra Poláčka a dalších autorů migrujících do Tiscali, Games.cz s hvězdnou sestavou zkušených autorů, Eurogamer s Jaydeem na plný úvazek či Bonusweb stojící opodál jakýchkoliv velkých změn. Na koho vsázíte vy?

BRAND24

Pro porovnání nabízíme ještě tabulku návštěvnosti webů v kategorii Hry podle měření a odhadů Google, abyste si uměli představit, jak si herní magazíny stojí proti jiným typům herních serverů.

Herní servery srpen 2010
Server Unikátní návštěvníci (tisíce) Zobrazených stran
superhry.cz 570 50,000,000
hry.cz 380 50,000,000
bigpoint.com 350 28,000,000
travian.cz 320 80,000,000
partypoker.com 270 1,100,000
bwin.com 240 4,700,000
cztorrent.net 220 19,000,000
zynga.com 160 21,000,000
1001hry.cz 160 25,000,000
gamepark.cz 150 8,300,000
loupak.cz 140 2,600,000
herna.biz 120 9,000,000
webgames.cz 120 8,300,000
sme.sk 120 2,600,000
extra-hry.cz 110 1,500,000
chip.eu 100 1,200,000
edownload.cz 93 1,100,000
herni.cz 92 5,600,000
hrej.cz 94 1,000,000
abcgames.cz 85 1,100,000

Zdroj: Google AdPlaner. Pozor, jde o odhady pro návštěvnost českými uživateli, které se nemusí shodovat s výsledky jiných měření či odhadů.

Na který český online herní magazín vsázíte?

  • Games.cz
    56 %
  • Hrej.cz
    14 %
  • BonusWeb.cz
    12 %
  • Eurogamer.cz
    8 %
  • Jiný
    10 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zakladatelem serveru BonusWeb.cz a spoluzakladatelem Stream.cz. Dnes se pohybuje v telekomunikacích, vlastní firmu Kaora podnikající na poli serverhousingu a prodeje IP konektivity a staví lokálního WiFi operátora v okrese Praha - Východ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).