Hlavní navigace

Velkoobchodní ceny CZ.NIC jsou spíše zklamáním

31. 7. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Sdružení CZ.NIC zveřejnilo na své webové stránce cenové podmínky pro zájemce o status registrátora v systému více registrátorů, který by měl začít fungovat v září letošního roku. První reakce zainteresovaných subjektů jsou víceméně negativní. Hlavní námitky? Drahá "vstupenka do klubu", vysoké velkoobchodní ceny a mnoho dalších.

Sdružení CZ.NIC, správce národní domény .cz, zveřejnilo na svých webových stránkách dokument se složitým názvem Ceník služeb CZ.NIC v modelu decentralizované správy domén (PDF, 127 kB). Jeho obsah tvoří cenové podmínky pro zájemce o status registrátora v tzv. „systému více registrátorů“, který by měl začít fungovat v září letošního roku. První reakce zainteresovaných subjektů jsou víceméně negativní. Hlavní námitky? Drahá „vstupenka do klubu“, vysoké velkoobchodní ceny. Pro malé webhostingové společnosti, jež nyní možnost registrace domény nabízejí, se situace dokonce může změnit k horšímu, protože napříště možná budou nuceny nakupovat u konkurence. A obyčejný uživatel zřejmě ve výsledku nic nepozná, natož aby profitoval z konkurenčního prostředí.

Konkurenční prostředí je idea, o niž (čistě teoreticky) v systému více registrátorů mělo od začátku jít. V současné době situace vypadá ve zjednodušené podobě přibližně následovně: Není rozdíl, zda jste uživatel či registrátor. Domény je možno registrovat pouze u CZ.NIC, a to za jednotnou cenu (ať jich máte pět nebo pět tisíc). Registrujete-li si doménu u registrátora, je tento pouhým prostředníkem a musí za vás, resp. vaši doménu CZ.NIC zaplatit stejných 1600, resp. 800 korun, jaké byste museli zaplatit vy sami. Jeho marže je nula. V systému více registrátorů by si již uživatel neměl doménu registrovat přímo u CZ.NIC, ale pouze u registrátora, který by od CZ.NIC „nakupoval“ za velkoobchodní ceny.

Velkoobchodní cena domény se skládá ze dvou složek: registrace (jednorázově) a udržování záznamu (každých 12 měsíců). Výše registrace činí 400 korun, výše udržování záznamu 600 korun. Z toho vyplývá, že registrace pro registrátory zlevní z 1600 korun na 1000 korun, ovšem udržování záznamu pouze o 200 korun. „Naše očekávání byla (.) 200 až 300 Kč. Po výběru nového dodavatele decentralizovaného řešení již bylo jasné, že tyto ceny jsou utopií. Nicméně (.) cena by mohla být 500 Kč na rok a úplně by mohl odpadnout poplatek za registraci,“ říká Milan Behro ze Zoner software. Zde je třeba upřesnit, že tím dodavatelem je Pragonet, jehož příjem se odhaduje na 70 milionů ročně. PVT chtěl za stejnou službu údajně do 40 milionů ročně, ale nebyl vybrán.

Aby se mohl registrátor vůbec stát registrátorem a nakupovat za velkoobchodní ceny, musí nejprve složit zálohu 150.000 korun a dalších 150.000 korun za služby poskytované ze strany CZ.NIC. „Obecně je (.) jasné, že tato částka pro hospodaření CZ.NIC nic neznamená a existuje pouze proto, aby eliminovala malé subjekty usilující o statut registrátora, přičemž ti, kdo se registrátory stanou, budou muset tento poplatek rozpočítat do ceny domény, které budou registrovat,“ uvádí Jakub Ditrich z Globe Internet. Názor na tento poplatek se různí. Malí registrátoři jej považují za segregační, velcí registrátoři jej naopak vítají a poukazují na to, že v zahraničí to funguje stejně.

Výsledný počet registrátorů je nejasný. CZ.NIC na své poslední tiskové konferenci odhadovalo toto množství na 20, sami registrátoři jsou však skeptičtější a hovoří o maximálně deseti subjektech s tím, že se nebude jednat o příliš lukrativní byznys. Na jedné straně se sice „zbaví“ malých registrátorů a jejich zákazníci budou muset přejít k nim, ovšem na straně druhé se již objevují informace, že některé firmy (P.E.S. consulting) mají v úmyslu prodávat za nákupní cenu apod. To jsou však zatím pouze dohady, koncové ceny prozradil pouze Zoner software: 550 korun za registraci a 750 korun za udržování záznamu. Z toho vyplývá, že registrace domény zlevní o 300 korun, její prodloužení však pouze o 50 korun.

BRAND24

Černým koněm celé partie je Last Resort Registry (LRR). Původně se mělo jednat o jakýsi záchytný registr, kam „spadnou“ domény například v okamžiku, kdy zkrachuje registrátor, přičemž tento záchytný registr měl být několikanásobně dražší. Nyní LRR vypadá spíše jako „centrální registrátor“. Do 31. prosince zde bude registrace stát 800 korun a udržování záznamu stejnou částku, od 1. ledna 2004 pak bude poměr 3200/2400 korun. Někdo tvrdí, že většinu majitelů domén to odradí, jiní si myslí opak: „Budeme se zasazovat o výšení cen LRR, uvítáme jeho zrušení,“ říká Robert Prokeš z Ignum. Mnozí se totiž domnívají, že za takto nastavených podmínek nebude řada velkých společností motivována ke změně s tím, že v LRR bude jejich doména v bezpečí.

Docela jiné starosti však mají v tento okamžik menší a malí registrátoři. Movitější říkají, že se pokusí získat status registrátora s tím, že náklady (především oněch 150.000 korun) budou financovat z jiných výnosů, než jsou registrace domén. Ti opravdu malí pak patrně budou postaveni před nepříjemnou nutnost začít nakupovat registrace domén od konkurence. Alternativní cestu nabízí například SREDO – Sdružení registrátorů domén. Jeho cílem je nakupovat pro členy od CZ.NIC za velkoobchodní ceny, ale například také společný provoz registračního systému a z toho plynoucí nižší náklady. Zatím je přihlášeno sedm subjektů s celkovou investicí 240.000 korun.

Jste spokojeni s velkoobchodními cenami?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).