Hlavní navigace

Viddy, "Instagram pro video", nemá daleko ke konci

11. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Viddy.com
Ještě loni to vypadalo skvěle – investice zajistily ohodnocení Viddy až na 370 milionů dolarů a média službu označovala za „Instagram pro video“ a věštila zářnou budoucnost.

Novináři předpovídali, že se zakladatelé služby mohou těšit na prodej až za miliardu dolarů. Investovat chtěl dokonce Justin Bieber a nakonec to také udělal.

Ani to nepomohlo. Viddy propustilo ředitele a zhruba polovinu zaměstnanců s poukázáním na propadající se počty uživatelů. Důvod? Podle Viddy je jím Facebook. Paradoxně ten Facebook, na kterém bylo Viddy postavené. Zejména tak, že návštěvnost získávalo právě přes Facebook. Až do doby, než přišla jedna z mnoha změn mechanismů a algoritmů.

Pro Viddy to znamenalo značný propad – z 35 milionů měsíčních uživatelů v loňském roce na 500 tisíc aktuálních. Samozřejmě, pokud tedy budete brát v potaz odhady AppData.com (Facebook počty uživatelů přestal udávat po nepříjemnostech s čísly Instagramu). Nejsou ale jediní, komu zmizeli návštěvníci (a uživatelé). Business Insider zmiňuje Branchout a propad z 39 milionů měsíčních uživatelů na pouhých 100 tisíc. To vše poté, co Facebook zrušil možnost automatických notifikací, které Branchout využíval.

Tipy C

Viddy, Branchout a řada dalších startupů sice na jednu stranu mohou být zdánlivou obětí „zlého Facebooku“, ale skutečnost je jiná. Stejně jako u dalších  startupů, ani zde nenajdete obchodní model. Ale najdete zde závislost na Facebooku. Což je druh závislosti, která rozhodně neprospívá. Historicky je to prokázáno už na řadě příkladů.

Zdroj: Sometimes, Facebook Destroys Startups Built For Its Platform

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).