Hlavní navigace

Video Engine Optimization - prosaďte svoje video

12. 12. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Natočit video a umístit ho na videoserver umí dnes každý. Horší je to ale se zajištěním diváků. Vzniká disciplína zvaná VEO, tedy Video (Search) Engine Optimization popisující správnou práci s videem na Internetu pro zvýšení jeho návštěvnosti. Takže, jak na to?

Multimediální obsah nabývá na důležitosti, v současnosti jde o jeden z hlavních způsobů distribuce informací na Internetu. Jenom na YouTube, nejpopulárnějším videoserveru na světě, byly vloni přehrány 4 miliardy videí, na tomto počtu se v roli diváků podílelo 82 milionu lidí. Vyhledávač Google nabízí ve výsledcích vyhledávání i videa. Za neuvěřitelný počet přehrátí videí na YouTube může prý z více než devadesáti procent právě vyhledávač Google. Přestože samotné netextové vyhledávání v multimediálním obsahu je dost komplikované (viz článek Netextové vyhledávání je na Internetu stále problém), určitě existují cesty, jak videu pomoci k větší sledovanosti, respektive k jeho dobré pozici ve výsledcích vyhledávání třeba na YouTube, nebo na dalších videoserverech.

VEO je disciplínou poměrně novou, zatím dokonce ani neexistuje odpovídající heslo v anglické Wikipedii, částečně i proto, že se zkratka zatím neusadila, někdy se používá též YEO (YouTube Engine Optimalization). Na YouTube se každou minutu objeví asi 13 hodin nového materiálu, polovina uživatelů svůj videoobsah sdílí s ostatními nejrůznějšími způsoby, například rozesíláním linků na video e-mailem, vkládáním do blogů a podobně. Mít na YouTube dobrý ranking je pro autory videoobsahu nesmírně důležité, přináší to v první řadě diváky a v řadě druhé a neposlední i zisk, například z reklamy. VEO je skvělou příležitostí, jak zdarma (chce to jen čas) přinést na internetové stránky autora nové návštěvníky. Nejdříve musejí být videa vidět, teprve pak je možné očekávat nějaká zlepšení ranku.

Video důkladně popište

Prvním krokem je podle zahraniční pramenů poctivé vyplňování metadat a formulářů videoserveru u videa, vhodné je zvolit populární tagy, tedy klíčová slova, která dobře souvisí se samotným videoobsahem a zajistí, aby náhodný vyhledávající našel to, co ho zajímá a co vlastně hledal. Samozřejmě záleží na tom, kam video dáváte: pokud na YouTube, s ním jsou vyhledávače obeznámeny a videa snadno zpracují, pokud pečlivě vyplníte všechny patřičné formuláře při uploadu videa. Odborníci také doporučují nezanedbat pravidelné informování příznivců pomocí RSS kanálu. Pokud někoho videoobsah zaujme, lze předpokládat, že ho osloví i další nový materiál od stejného autora.

Vyhledávače indexují lépe videa se správně zadanými informacemi. Google ve své nápovědě stručně shrnuje informace o tom, jak pracuje s videem: Prohledávač Googlebot nemůže procházet obsah souborů videa, je tedy důležité, abyste poskytli údaje o vámi zařazených videích. Můžete například vytvořit přepis videa, které chcete zahrnout, nebo poskytnout jeho podrobný popis v kódu HTML. Pokud vaše stránky obsahují video, můžete je hostit pomocí služby Google Video, YouTube a mnoha dalších poskytovatelů hoštění videa. Videa na stránkách Google Video nebo YouTube si vyhledávající uživatelé mohou zobrazit přímo ze stránky výsledků vyhledávání na Google. Pro zvýšení návštěvnosti díky výsledkům vyhledávání Googlu je tedy šikovnější video umístit na YouTube. Vyhledávač Google Video ovšem pracuje i s materiálem konkurenčních serverů. Mezi videoobsahem samozřejmě nehledá jenom Google nebo YouTube, ale i další vyhledávače, třeba MSN nebo Ask. Proto je dobré jednotlivá videa nebo i celé internetová stránky s videoobsahem registrovat do co největšího množství vyhledávačů.

VEO

Dobrou strategií při propagování videoobsahu je příprava sérií (dílů) souvisejících videí. Platí, že divák rád shlédne video od stajného autora na podobné téma. Jedno veleúspěšné video je samozřejmě dobrý počin, tak proč k němu nepřipravit druhý díl? Pokud má autor videa své vlastní internetové stránky nebo blog, je nezbytné využít tyto kanály k šíření videa. Byla by škoda videa pouze „nechat zahálet“ na videoserveru a nestarat se o jejich šíření pomocí vkládání na různé weby a blogy jednoduše. Jde o vložení jednoduchého kódu, který vygeneruje videoserver (embedded video player). Tento kód lze často i upravovat, výsledkem může být třeba přehrávač, který barevně ladí s ostatním obsahem internetové stránky a po přehrátí videa nabídne uživateli související obsah.

Důležité je také sledovat diváky a jejich reakce. Ty lze využít třeba při optimalizaci délky videa, která by měla cílové skupině a tématu vyhovovat. Autor videa by měl pravidlně sledovat statistiky svých dílek a protěžovat ta, o která je největší zájem, třeba větším poutáním na svých stránkách.

Pozor na tagy

Klíčová slova (tagy) jsou skutečně klíčem k úspěchu. Nedoporučuje se používat tagy, které s obsahem videa nesouvisí, byť jsou sebepopulárnější. To vede ke striktnímu zaměření na číselné výsledky a nebere ohledy na diváka, který najde video, které ho vůbec nezajímá. Tagy slouží k „označkování“ videí a tvorbě souvislostí mezi nimi. Pokud tedy autor videa svoje dílo označí jménem nějaké celebrity a samotný obsah se věnuje pěstování kaktusů, může se díky vhodnému tagu dostat do společnosti opravdového obsahu o celebritě, nicméně jeho kaktusy asi senzacechtivé fanoušky popové hvězdy nezaujmou. Navíc záměrně nesouvisející tagy sloužící k honění návštěvnosti vedou k penalizaci videa v rámci interního rankingu videí jak na americkém YouTube, tak se kontrolují i na českém Streamu. Vzít populární tag, který s videem nesouvisí, tedy není nejlepší řešení, podvod rychle odhalí menší dokoukanost videa a další parametry, které se u SEO sledují podstatně obtížněji. Dobře zvolené a související klíčové slovo může hodně pomoci dostat se na vysoké pozice v souvisejících videích. Při koncipování textů provázající video pomůže v případě YouTube našeptávač (více na oficiálním blogu YouTube).

Titulek videa a jeho popis by měl zachovávat jednotnou strukturu, což pomáhá divákovi v orientaci mezi videoobsahem. Pak je schopen lépe odhalit video od autora, jehož má rád a kterého výtvory pravidelně sleduje, i mezi změtí ostatních podobných videí. Titulek by měl být popisný a měl by samozřejmě dávat divákovi smysl. Různé komunity preferují různé styly komunikace, popis videa by měl být v jazyku cílové skupiny. Do popisu videa se často vkládá adresa souvisejících internetových stránek nebo další kontaktní informace, které je potřeba propagovat. Pokud máte více dílů videa, dejte pozor na to, aby označování mělo jednotnou konvenci, ne abyste psali jednou MůjBiják 1 – Začínáme a příště MůjBiják: Nová sezona (2.díl). Taková vizuální chyba návštěvníka dezorientuje.

Tipy C

Populární jsou takzvané videoodpovědi, tedy reakce na dané video, které natáčejí samotní diváci, kteří se chtějí projevit trochu originálněji, než zapsáním komentáře do diskuze pod video. Videoodpověď pod úspěšným videem pomůže v návštěvnosti i popularitě. Jednoduše proto, že je u videa, které si prohlíží hodně diváků. Jednoduché textové komentáře pod videem mají také význam a vyplatí se je sledovat a reagovat na otázky diskutujících, pomáhá to k vytvoření fanouškovské základny a ke křížovému propagování videovýtvorů.

Virální komerční videa nemohou fungovat jenom díky rozesílání linků mezi kamarády. Při jejich tvorbě a před vypuštěním do světa je třeba věnovat maximální pozornost jejich optimalizaci. Stejně jako před lety začaly vznikat agentury specializované na SEO, nyní vznikají specializované společnosti pro oblast optimalizace videa. Jednou z nich je společnost ReelSEO, která na svých stránkách nabízí zajímavé tipy. Existují i nástroje sloužící ke sledování demografie a počtu přehrátí náhodně se šířících videí, ale virální videokampaně jsou kapitola sama pro sebe.

Nahrávali jste někdy video na nějaký videoserver?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).