Hlavní navigace

Video online - nejen Rath s Mackem

31. 5. 2006
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 29
Neustálé zrychlování připojení k Internetu umožnilo vznik zcela nových služeb. Kromě textových stránek se stále více prosazuje nejrůznější multimediální obsah. Hitem poslední doby je online publikace a sdílení videa. Jaké jsou v této oblasti možnosti a které jsou nejoblíbenější?

Podle Navrcholu.cz neustále roste kvalita připojení českých uživatelů. Vytáčené připojení, které bývalo nejoblíbenější, je již prakticky historií a jeho místo zaujímá například mnohonásobně rychlejší připojení přes ADSL nebo kabelovou televizi. Ve Spojených státech je situace ještě příznivější [PDF, 89 kB]. Tytam jsou tak doby, kdy webové stránky byly v podstatě jen textové dokumenty, maximálně s obrázkovým logem a pár reklamními proužky. U článků se zcela běžnými staly rozsáhlé fotogalerie, rozmach zažívá i video. Aktuálně.cz přišlo jako první velký zpravodajských server s audio a video zprávami, záhy jej následovaly Novinky.cziDnes.cz. Na stránkách České televize si je možné spustit řadu programů z archivu. Vzrůstající význam videa ilustruje i obrovská vlna zájmu o záznam rvačky Miroslava Macka a Davida Ratha, který publikovaly všechny velké zpravodajské servery. Spolu s několika remixy se navíc objevil i na videohostingových službách YouTube a Google Video, kde se vyšplhal až mezi celosvětově nejsledovanější videa.

Vypadá to tedy, že nás čeká postupný přerod Internetu z původně převážně textového média na médium multimediální. Zatím však rozvoj nových služeb pokulhává za technologickými možnostmi. Zvláště omezené jsou možnosti sdílení a publikování objemnějších souborů. Kapacita většiny webhostingů (natož pak freehostingů) zůstává na nepoužitelně nízkých úrovních, data se stále často sdílejí pomocí e-mailu s jeho omezenou velikostí příloh. Přesto se situace postupně mění. Pojďme se podívat, jaké jsou naše možnosti při sdílení a publikaci videí online.

Google Video

Google Video je unikátní tím, že nestanoví žádné limity. Vaše videa mohou být jakkoliv dlouhá, jakkoliv objemná, může jich být jakékoliv množství. Google stojí o to mít na svých serverech videa s jakýmkoliv obsahem (vyjma pornografie). Pro autory se tak nabízí jednoduchý a flexibilní nástroj, jak videa sdílet, publikovat a dokonce prodávat. Nezáleží přitom na tom, jestli jde o snímek z vašeho výletu, nebo videoklip začínající zpěvačky. Ačkoliv tato služba nebyla po svém spuštění hodnocena právě nejlépe, popularitu si rychle získává. Podle Alexy se již jedná o pátou nejnavštěvovanější sekci Googlu, přičemž na tuto pozici se vypracovala v průběhu posledních tří měsíců. Podle agentury Hitwise má však Google naopak pouhých 6,48 procenta podílu v této oblasti a drží tak až pátou pozici za YouTube, MySpace, YahooMSN.

Jak již bylo řečeno, Google Video nabízí mnoho různých věcí. Tou základní je Video Upload Program, díky kterému se do něj vůbec videa dostávají. Pro nahrání videí si je zapotřebí stáhnout malou utilitu Google Video Uploader. Z prostředí tohoto jednoduchého prográmku jednoduše vyberete videa, která chcete Googlu poslat, a učiníte tak. Vyzkoušel jsem si, že Google umí i obnovit přerušený přenos souboru, což je, vzhledem k velikostem filmů, velice užitečné. Přesto tento způsob nahrávání byl pro mnoho uživatelů překážkou, což vedlo k chudšímu obsahu především při srovnání s YouTube. Proto Google v květnu otevřel možnost nahrát video jednoduše přímo z webového rozhraní. V takovém případě je velikost videa omezena na 100 MB.

Po nahrání videa na server ještě musíte ve webovém prostředí Google Video vyplnit informace o něm. Název, popis, autor. Zajímavé je „pokročilé nastavení“. V něm specifikujete, jestli si lidé mohou vaše video stáhnout, nebo jej pouze přehrávat v online flashovém přehrávači, jestli jej mohou vkládat na své stránky, nebo můžete omezit dostupnost videa podle zemí. Především však můžete video označit za placené. Google nabízí hned dvě možnosti zpoplatnění – buď za stažení, nebo formou časově omezeného zpřístupnění. Dále si je možné rozhodnout, jestli má být video ke stažení pouze ve formátu Google Video Playeru (viz dále), nebo i do iPod či PSP, potom však ztrácí ochranu proti kopírování. Placená videa také mohou mít volně přístupné ukázky. Poslední možností, co je ještě s videem možno udělat, je přidat k němu přepis textu.

Poté ještě musejí videa projít kontrolou, která může trvat i několik dní (mně to však trvalo pár hodin), a jsou publikována. Tento postup na jednu stranu brání nahrávání nelegálního obsahu, na druhou stranu je poměrně protivný – většina lidí chce (a často i potřebuje) mít videa dostupná okamžitě po nahrání, ne další den. Proto spolu se spuštěním webového rozhraní pro nahrávání Google oznámil, že čekací doby budou výrazně zkráceny a již před schválením budete moci videa libovolně odkazovat ze svých stránek a podobně, jen se okamžitě neobjeví přístupná ze stránek Google Video.

Bohužel to vypadá, že Google bere tuto službu spíše jako tržiště než jako prostředek pro sdílení. Ostatně hlavním obsahem jsou videa od profesionálních tvůrců televizního obsahu, jako jsou CBS, NBA nebo Sony BMG. Zapomeňte tedy na to, že byste jej využili pro sdílení společného videa s kamarády. Tedy alespoň pokud jsou vaše filmy neveřejné a nechcete, aby si je mohl pustit kdokoliv. Na Googlu totiž není nijak možné nastavit, komu se video má a komu nemá zobrazovat. Buď je volně přístupné, nebo přístupné za poplatek. Každopádně se však objeví v databázi videí a je tak volně dohledatelné. Škoda této slabiny, možná to však je i forma ochrany před příliš velkou záplavou dat.

Uživatelé se k vašemu videu mohou přes uživatelské prostředí Google Videa dostat několika způsoby, například fulltextovým vyhledáváním. Dále samozřejmě přímým odkazem, případně si jej můžete přímo vložit do svých stránek pomocí kódu, který vám Google vygeneruje. Filmy se přehrávají pomocí flashového přehrávače, což je pohodlné a umožňuje to jednoduše zpřístupnit video online širokému okruhu uživatelů. Google dříve vyžadoval stažení vlastního pluginu, ale nakonec uznal, že Flash je mezi uživateli daleko rozšířenější. Naopak využití softwaru od Microsoftu bylo asi vyloučené.

Pokud se však uživatel rozhodne přece jen si video stáhnout (a má-li to povoleno), může jej získat pouze ve formátu GVI či ve formátech pro iPod a PSP – MPEG-4, neoficiálně můžete použít tento bookmarklet pro stažení v AVI. GVI je zvláštní formát Googlu, který si nepustíte v jiném přehrávači než v Google Video Playeru. Ten je opět jednoduchý na používání, nicméně tato omezenost je výrazným handicapem. Například nemáte šanci načíst si k videu titulky atd. Jaký má vůbec smysl vytvářet další uzavřený formát, je těžko pochopitelné. Zvláště když to byl Larry Page, kdo ve své prezentaci tvrdil, že digitální svět potřebuje více kompatibility. Pokud je odpovědí potřeba chránit placená videa proti kopírování, pak nerozumím tomu, proč se to týká i videí neplacených. Štěstí, že se obvykle dají stáhnout i v použitelnějším formátu MPEG-4. Mimochodem ochrana práv je skutečně přísná. Pokud je video chráněno, musíte být k jeho přehrání online i po zaplacení a stažení. Google si tak ověří, jestli skutečně máte právo tento film vidět. Jelikož se to však vztahuje pouze na placená videa, neměl jsem možnost vyzkoušet, jak tato „funkce“ funguje.

Velmi nepříjemným překvapením je kvalita videa. Nahrál jsem na Google videoukázku, ukazující práci s ním ve formátu WMV. Nebyla nijak zkreslena či komprimována, velikost byla 1024×768. Google však při konverzi na vlastní čtyři formáty původní kvalitu nezachovává. První formát je FLV, který má rozměry maximálně 320×240. Tento formát je použit ve flashovém přehrávači. Stejný rozměr mají i formáty pro iPod a PSP – ostatně tato zařízení ani větší rozlišení neumožňují. Nejkvalitnější je video ve formátu GVI, ale i to je omezeno na nejvýše 480×360. Zajímavé je, že původní video mělo velikost 1,7 MB, toto zmenšené má 1,17 MB jako GVI a 1,68 MB jako MPEG-4. Je škoda, že filmy nelze alespoň stáhnout v původní kvalitě. U většiny videí to až tak nevadí, obraz je jen trochu rozostřen, přesto je tato „maličkost“ skutečně nepříjemná. Pokud vám však záleží na čitelnosti, je Google Video, zvláště při přehrávání online, nepoužitelný.

Google Video je opravdu mocný nástroj. Umožňuje vám skladovat, sdílet, publikovat i prodávat vaše díla na jednom místě. Úžasná je zvláště jeho jednoduchost a neomezenost. Žádné limity, žádná omezení. Nejdůležitějším „nedostatkem“ je nekomunitní charakter této služby – svá videa ukazujete celému světu, chybí diskuse či jakékoliv jiné prvky zpětné vazby. Druhý nedostatek, tedy snižování kvality filmů, je dán stavem rozvoje technologií a – snad – bude časem odstraněn.

YouTube

Velice podobnou službou jako Google Video je YouTube. Podobná však neznamená stejná. YouTube jde na video online z druhého konce než Google. Zatímco Google Video je především tržiště, YouTube je zejména komunitou. Poněkud „zaplněnější“ design je vyvážen řadou zajímavých funkcí. YouTube si rychle získává velkou oblibu, která dalece překonává Google Video. Pro srovnání – podle Alexy YouTube razantně přerostl tolik oblíbený flickr a od nového roku v podstatě zosminásobil svou návštěvnost. Hovoří se dokonce o tom, že YouTube je kandidát na největšího soupeře dosud dominantního sociálního portálu MySpace, který mohutně dotahuje.

Narozdíl od Googlu YouTube pro filmy stanovuje limity. Mohou být maximálně 100 MB velké a deset minut dlouhé, limit neplatí pro profesionální tvůrce, kteří s YouTube uzavřou dohodu. Videa nahráváte přímo z webového prostředí, k dispozici není žádná desktopová utilita. K videu pak ještě doplníte standardní informace jako název, popis, ale i štítky a kategorie a nastavíte možnosti sdílení. Opět je možné vložit video na své stránky (a povolit to ostatním), YouTube však nabízí i další věci. Především si můžete nastavit, komu se má video zobrazovat, jestli všem, lidem ve vašem seznamu kontaktů, nebo na povolení. Lidé také mohou vaše video hodnotit a komentovat jej. Po odeslání je aktivní do několika minut, YouTube jej předem nekontroluje, přestože pornografii také zakazuje. Díky tomu zde také můžete najít řadu zajímavého, ale chráněného obsahu. Pro YouTube to znamená větší zájem uživatelů, ale také riziko sporů s majiteli autorských práv.

Komunitní charakter služby je podpořen i existencí „skupin“. Ty opět mohou být veřejné, nebo soukromé. Členové skupiny spolu mohou diskutovat a též sdílet videa, která ke skupině přiřadí. Například existuje skupina „Bush sucks“, která dává dohromady všechna videa kritizující George Bushe.

Bohužel ani YouTube není ideální. Rozlišení videa, které je opět přehráváno pomocí flashového přehrávače, je stejné jako u Googlu – 320×240, subjektivně se mi obraz zdál čistší. Jenže z YouTube si žádné video nestáhnete, pokud nevyužijete této neoficiální služby. Pokud k tomu přidáte omezení velikosti a zejména délky na deset minut, nehodí se YouTube zatím na nic víc než na publikování a sdílení krátkých šotů. Na druhou stranu od online videa asi stále nikdo ani nic jiného nečeká.

Revver

Vedle dvou předchozích existuje ještě celá řada obdobných menších služeb, například IFilm, Metacafe, vSocial, Grouper a další. Funkčně se příliš neliší a nenabízejí nic převratného. Výjimkou je Revver, ačkoliv se podle Alexy jedná o malý a stagnující server. Revver je však skutečně zajímavý, a to nejen svým příjemným a jednoduchým designem. Především přichází s unikátním způsobem zpeněžení filmů.

Podobně jako u Googlu nahráváte soubory na server pomocí desktopové utility, limit je 100 MB. Opět doplníte informace o videu a po kontrole a zpracování se video objeví na webu. Tentokrát si jej nepřehrajete ve flashi, ale pomocí pluginu Quicktime (pokud jej máte). Revver totiž používá formát MOV, v tom si video můžete i stáhnout. Samozřejmostí je možnost vložení videa na vlastní stránky, hodnocení a komentování děl.

Na stránkách Revveru se píše, že tvůrci videí by se měli přizpůsobit změnám a místo vynalézání nejrůznějších DRM ochran, které jen znepříjemňují život uživatelům, najít nové cesty, jak se svou tvorbou uživit. Proto přímo do filmů (na jejich konec) přidává kontextovou PPC reklamu. Ta součástí videa zůstane, i pokud jej umístíte na vlastní stránku, nebo si jej dokonce stáhnete. O tyto příjmy se Revver poctivě podělí se svými uživateli. 20 procent dostane ten, kdo na video odkázal (nebo jej vložil na své stránky), o zbytek se rovným dílem rozdělí Revver a autor videa. Ten musí mít PayPal účet, aby mu byla odměna vyplacena.

BRAND24

Přestože zatím Revver velkou díru do světa neudělal, má jeho model určitě velkou budoucnost. Pokud by se našel dostatek inzerentů, vydělají na tomto modelu všichni – autoři i diváci.

Závěr

Uvedené služby samozřejmě nejsou jedinými možnostmi při publikaci videí. V této oblasti se neustále něco děje a snad každý týden vzniká nějaká nová služba s novými nápady. Vzhledem k všeobecnému růstu zájmu o video na Internetu a k tomu, že je tento segment stále ještě v plenkách, můžeme očekávat řadu inovací a nových přístupů. Pokud se o toto téma zajímáte více, přečtete si například článek na TechCrunch, ve kterém je uvedena tabulka dalších videohostingů.

Které video Davida Ratha s Miroslavem Mackem se vám nejvíce líbilo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je bývalým redaktorem Lupa.cz, nyní pracuje jako konzultant v BCG. Vystudoval ekonomii a právo. Občas bloguje: jilm.cz a často tweetuje: @jilm.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).