Hlavní navigace

Video si na webu nepustí jen pětina návštěvníků. Toho by měli marketéři využít

20. 7. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Video je jednou z nejdůležitějších součástí současného obsahového mixu. Na co si dát pozor při jeho vytváření vám během prázdnin poradí nový volný seriál.

Felix Kjellberg neboli youtuber PewDiePie si videem vydělal přes 7,4 milionu dolarů. Stačilo mu jenom hrát hry. Z youtuberů se stalo z roku na rok velké téma i v Česku, a to samé platí i o videoobsahu jako takovém. 

„Statistiky jsou v této věci zcela nekompromisní – video je oproti psanému textu až pětkrát efektivnější. Už od pravěku totiž klademe důraz na periferní vnímání,“ tvrdí David Spáčil z brněnského startupu Videoflot. Ten funguje jako burza, kde se potkávají nabídky a poptávky služeb, které se točí kolem videa. 

Podle něj jsme doslova naprogramovaní zbystřit pozornost, pokud zaznamenáme pohyb. „Video je nejrychlejší médium pro šíření informací a většina lidí mu dává před dlouhým textem přednost. Lidé, kteří se podívají na video, zůstávají na daném webu v průměru o dvě minuty déle, což není málo. A čím delší dobu klient na webu stráví, tím větší je pravděpodobnost, že si web zapamatuje, začne službu sledovat na sociálních sítích nebo se třeba upíše k newsletteru,“ dodává Spáčil.


Autor: SPIR

Zájem o videoobsah potvrzuje i nástup videoreklamy. Ten letos roste v podstatě od začátku roku. Bannerová reklama, do které Seznam počítá i video a mobilní reklamní formáty, zařídila loni portálové jedničce přibližně třetinu příjmů.

S větrem o závod

Většina firem sní o tom, aby se jejich video spontánně přetvořilo v takzvaný virál, což je video, které se pomocí sociálních sítí šíří „rychlostí viru“. Finanční náročnost distribuce virálních videí je extrémně nízká, protože video šíří díky zajímavému obsahu zcela zdarma samotní uživatelé. Klíčový je ale nápad, který se jen tak v obchodě koupit nedá. 

Video je nový způsob lidské komunikace. Pravdou je, že 20 % návštěvníků webu si přečte kompletně celý text, ovšem 80 % návštěvníků zhlédne video. Nehledě na větší viditelnost ve vyhledávači Google. Od loňského léta nezobrazuje Google u článků jejich titulní fotografii a jedinou cestou, jak zobrazit ve vyhledávání obrázek, je náhled videa.

Video jako marketingový nástroj není využívané pouze ve vztahu B2C, ale také v B2B. V loňském roce bylo video v rámci marketingové komunikace B2B nejčastější používanou formou obsahu, kterou využilo podle IDC celkem 92 procent marketérů.

Pro tvorbu videí platí jednoduchá pravidla – každé by mělo obsahovat nějakou výzvu k akci a neměl by chybět ani odkaz na stránku firmy. Google navíc uživatelům AdWords umožňuje přidávat reklamu i přes obraz v rámci YouTube. 

Rychlejší přesvědčování

Tradiční dilema. Zajít do kamenného obchodu, osahat si lopatu a vyzkoušet si s ní odházet dvě pomyslné hromady písku? Nebo z pohodlí domova nakoupit a doufat, že lopata bude přesně taková, jakou jste si ji představovali? 

„Video dokáže tento rozhodovací proces usnadnit. Pokud má produkt své vlastní produktové video, popřípadě nabízí třeba crashtest a další vychytávky, pravděpodobnost nákupu dle statistik vzroste až o 64 %,“ tvrdí Spáčil. Síla videa jednoduše spočívá v tom, že ve velmi krátkém čase dokáže předat silný příběh, balík emocí a hromadu informací. Musí se ale připravit a promyslet. 

UX DAy - tip 2

A ví to i agentury. Do tuzemska se tak hrnou nové služby pro video. Obsahová agentura Newcast z rodiny ZenithOptimedia třeba v Česku rozjíždí program VideoLab. Ten ja zaměřený právě na video a k jeho analýzám patří třeba „kontrola zdravotního stavu“ video obsahu, analýza dat podněcující plánování video obsahu, odborné znalosti ohledně nových modelů produkce a zadávání on-line videa, přístup k tvůrcům obsahu a zakladatelům kanálu YouTube a rady ohledně vytvoření dlouhodobé video strategie, která splní obchodní cíle. 

"Značky, které vytvářejí a šíří video obsah určený primárně pro internet, ne tedy jen televizní reklamu, zjišťují, že se jedná o jeden z nejúčinnějších způsobů, jak zaujmout a nadchnout spotřebitele,“ vysvětluje šéf tuzemské pobočky Newcastu David Pavel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).