Hlavní navigace

Videokonference na bázi MBone

14. 1. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ve včerejším článku byly popsány nejběžnější druhy videokonferenčních technologií. Dnes se bude Pavel Satrapa podrobněji věnovat těm, které jsou nejlacinější a nejsnadněji dostupné: videokonferencím využívajícím Internet.

MBone

Chcete-li komunikovat ve skupině, objeví se problém s šířením dat. Klasické metody počítají se spojením 1:1, kdy například každý WWW klient má své vlastní spojení s WWW serverem. To by však znamenalo, že pokud diskutujete se čtyřmi dalšími účastníky, musel by váš počítat odesílat obrazový a zvukový signál každému zvlášť, tedy čtyřikrát. To je zjevné plýtvání a kdybyste tímto způsobem chtěli šířit třeba televizní vysílání s tisícovkou příjemců, těžko budete hledat adekvátní síť.

Speciálně pro šíření multimediálních dat v reálném čase se často používají skupinové adresy (multicast). Účastníci videokonference vstoupí do společné skupiny. Každý z nich odesílá data jen jednou, a to na skupinovou adresu. Mechanismy pro šíření skupinově adresovaných datagramů se postarají o to, že data dorazí všude tam, kde jsou potřeba, a nebudou se zbytečně potulovat po ostatních částech sítě.

Pro celosvětovou distribuci skupinově adresovaných dat slouží síť MBone. Jedná se o virtuální síť, která je podmnožinou klasického Internetu. Prostřednictvím tak zvaných tunelů (datových, nikoli finančních!) se k ní můžete připojit prakticky odkudkoli.

Právě MBone je univerzální platformou pro celosvětové šíření videokonferení. Občas se v jejím rámci odehrávají i zajímavé propagační akce. Asi nejslavnější byla část koncertu skupiny Rolling Stones, která byla po MBone vysílána před několika lety.

Zapojení do MBone je nejefektivnější cestou, jak se zapojit do videokonferenčního života na bázi IP. Není však nutné. Chcete-li se omezit jen na vnitrofiremní použití, stačí ve své síti zapnout podporu skupinově adresovaných datagramů a případně prostřednictvím tunelů vedoucích běžným Internetem připojit své pobočky v jiných městech.

Služby

Základní služby, které videokonference v síti MBone nabízejí, jsou celkem standardní: přenos zvuku a obrazu v reálném čase. K nim však přibývají ještě dvě méně obvyklé: sdílená tabule a sdílený text.

Tyto služby umožňují, aby diskutující skupina společně upravovala obrázek respektive textový soubor. Například někdo nakreslí schéma, ostatní je pak upravují či připojují poznámky. To vše se odehrává paralelně se zvukem a obrazem, takže své úpravy můžete průběžně komentovat a diskutovat o nich.

Programové vybavení

Kdyby byl MBone jen holou sítí, pravděpodobně by se žádného velkého úspěchu nedočkal. Ovšem ruku v ruce s rozvojem sítě byly vyvíjeny i videokonferenční aplikace, které se v něm používají. Ty dnes mají pozici de facto standardu pro IP videokonference. Mají totiž dvě velmi příjemné vlastnosti:

  • jsou k dispozici pro většinu platforem
  • jsou zdarma

Stačí si je stáhnout z distribuční stránky, nainstalovat a svět videokonferencí vám leží u nohou. Programy mají lehce neobvyklé uspořádání. Nejedná se totiž o jeden univerzální videokonferenční nástroj, ale o skupinu jednoúčelových programů. Jeden se stará o zvuk, jiný o obraz, další o sdílenou tabuli a poslední to celé koordinuje.

Klíčový je právě zmíněný koordinátor, který se jmenuje sdr (Session Directory). Jeho spuštěním vstupujete do videokonferenčního světa. Okno sdr vypadá zhruba takto:

[sdr]

Skoro celé je zaplněno seznamem existujících videokonferencí. Tento seznam si program buduje postupně na základě ohlášení, které posílají ostatní (každý sdr pravidelně hlásí konference založené jeho uživatelem). Má jistou setrvačnost, takže se neděste, pokud bude chíli trvat, než se vámi vytvořená konference objeví ostatním.

Pro každou konferenci zobrazuje sdr její název a ikonu charakterizující typ (zda se jedná o test, pracovní schůzku či jednosměrné vysílání). Klepnutím na její položku se otevře dialog, jehož prostřednictvím se můžete připojit.

Pokud tak učiníte, spustí se programy pro jednotlivá média, která konference obsahuje (ne každá používá všechna média - např. vysílání rozhlasové stanice šíří jen zvuk). Nejzákladnější dvojice pro obraz a zvuk vypadá takto:

[videokonferenční nástroje]

Samozřejmě si můžete obrázky jednotlivých účastníků zvětšit, můžete celou komunikaci šifrovat, aby vás neodposlouchával někdo nepovolaný, a můžete celou řadu dalších věcí. Mým cílem však není vyrábět zde uživatelskou příručku. Chtěl jsem jen naznačit, co tato technologie obnáší.

Praxe

MBone videokonference používám přibližně dva roky v rámci pracovní skupiny pro vyrovnávací WWW servery sítě TEN-155 CZ. Důvod pro jejich nasazení byl prostý: chtěli jsme intenzívně komunikovat a bylo nemyslitelné, abychom se fyzicky setkávali (členové skupiny jsou rozptýleni od Plzně až po Ostravu). Takže jsme během roku 1998 pořádali jednou týdně pravidelné videokonferenční schůzky.

Zpočátku jsme k této technologii přistupovali s jistou nedůvěrou, ale výsledky nás mile překvapily. Zvuková kvalita je srovnatelná s telefonem, ale může se zůčastnit několik lidí a přenášený obraz vyvolává velmi silný dojem přímého setkání. Troufám si tvrdit, že videokonferenční seance je téměř plnohodnotnou náhradou skutečného pracovního setkání. Přitom konzumovaná šířka pásma není nikterak tragická - podle nastavení desítky až stovky Kb/s na jednoho účastníka.

Upřímně řečeno mne poněkud překvapuje, že se MBone videokonference nepoužívají v mnohem širším měřítku. Pokud máte dostatečnou přenosovu kapacitu a vaše síť podporuje skupinově adresované pakety (řada uživatelů tyto podmínky splňuje), nestojí vám prakticky nic v cestě. Zvukovou kartu jistě máte a bez obrazu se přinejhorším dokážete obejít. Programy jsou zdarma, takže vás to bude stát jen nějakou námahu.

Pokud se chcete dozvědět více, připravili jsme pro vás v rámci projektu TEN-155 CZ praktickou příručku popisující instalaci a používání programů. Její elektronická verze je volně k dispozici na serveru www.ten.cz. Najdete zde také stránky o videokonferen­cích kde se dočtete další informace.

BRAND24

Pavel Satrapa


Související články a odkazy:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor dělá nepořádek v příslovích, protože sítě nejen dělá, ale i učí a dokonce také řídí. Působí na Ústavu nových technologií a aplikované informatiky na Technické univerzitě v Liberci. Píše knihy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).