Hlavní navigace

Videománie po Česku: každý chce být YouTube

20. 5. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Desítky milionů návštěvníků a miliardy dolarů – příklad YouTube táhne a málokteré velké vydavatelství se dnes na Internetu obejde bez videa. Na českém Internetu už válka video serverů zuří naplno, a to ještě dva velcí hráči, Nova a Mafra, neodkryli všechny karty.

Seznam si v září 2007 koupil 50% podíl v internetové televizi Stream.cz za pár desítek milionů Kč. LimeMedia o měsíc později koupila videoserver ZkoukniTo.cz za pár desítek tisíc. Řady NetCentra posílil od začátku května David Hác, známý coby šéf projektu N-Joy pro sdílení uživatelských videí, a spolu s ním přešli také někteří klíčoví zaměstnanci stojící za tímto webem. Dobývat Internet se od 10. května snaží také televize Nova s portálem TN.cz, a kdo by čekal, že mediální skupina Mafra bude tento internetový videosouboj po Česku jen sledovat zpovzdálí, mýlil by se. Tak si to zkusme zrekapitulovat.

Průkopníkem v oblasti masivnějšího použití videa na Internetu, když nebudeme počítat erotické stránky, byla Mafra. Okolo roku 2000, tedy v dobách, kdy udělování televizních licencí v Česku připomínalo dávné časy na Divokém Západě, úzce spolupracovala s dnes již zaniklou TV3, pro niž její divize TVD čítající několik štábů připravovala zpravodajství. Tato videa se následně objevovala na iDNES.TV, na kterou odkazovaly jednotlivé zpravodajské části iDNESu. A tak to i přes rozmach iDNESu v posledních letech vydrželo až do dneška; zajímavá videa utopená bez jakékoliv koncepce coby přílohy článků.

Google s YouTube, Seznam se Streamem

Uplynulo pár let a v Americe začaly vznikat první stránky zaměřené na sdílení uživatelských videí. Až do prodeje YouTube však žádná nezaujala domácí internetové vizionáře natolik, aby touto službou obohatili své internetové projekty. To už ale bylo pozdě. Ačkoliv po spuštění tn.cz řada komentářů hlásala, že televize by měly dělat televizi, byl to právě bývalý generální ředitel TV Prima Miloš Petana, kdo přišel v půlce roku 2005 s myšlenkou internetové televize Stream.cz. Pamatuju si jako dnes, jak jsem do Streamu na podzim 2005 lanařil Patricka Zandla a on nás varoval před fiaskem a krachem.

Totéž, neúspěch a spoustu utopených peněz, předpovídala Streamu řada komentátorů po spuštění projektu. Pár desítek milionů Stream spolkl, možná to bylo dokonce víc, než Petana původně plánoval, úspěch se ale dostavil v podobě strategického partnera. Námluvy s iDNESem a Seznamem nakonec vyhrál o „rychlost rozhodování v rámci vnitřních procesů“ druhý jmenovaný. Ten rozšířil původně „undergroundový“ koncept televize řadou průměrných reportáží o ničem a provokativních pořadů vlastní produkce o seriózní i bulvární zpravodajství a specifické projekty, které by bez marketingového a obchodního zázemí Seznamu nemohly být vzhledem k finanční náročnosti realizovány.

A ať byla hodnota obchodu jakákoliv, vydělaly na něm obě strany: Seznam si za levno pořídil kvalitní videoobsah, který sám neumí ani nechce produkovat, využil videoplatformu u svých dalších projektů (Horoskopy, Novinky, Super, Lidé a další), doplnil portfolio svých služeb o sdílení videa a jeho obchodní oddělení již může bojovat nejen o podíl z internetových rozpočtů firem a mediálních agentur, ale má šanci ukousnout si i z mnohem bohatšího rozpočtu na televizní reklamu. Miloš Petana se zase může soustředit na to, čemu rozumí a co ho baví– tvorba vlastních pořadů, o příjmy se mu postará Seznam a byť z nich má jen 50 %, polovina z něčeho je vždycky více než všechno z ničeho.

YouTube mánie

Mezitím se začaly na Internetu objevovat servery, které inspiroval YouTube, resp. komerční úspěch jeho autorů, a začala videománie po česku. Paralelně se Streamem se na Internetu objevil server N-Joy od FunPower. Ačkoliv nenabídl nic jiného než sdílení videa, díky úzké spolupráci s portálem Tiscali a zejména návštěvnosti generované jeho herní sekcí Tiscali Games se dá právem považovat za dvojku na trhu. Jeho majitelé se toho snažili využít a v době druhé internetové bubliny v českém rybníce, kdy velcí mají chuť nakupovat, zkoušeli N-Joy prodat. Těžko je kritizovat za přemrštěnou cenu, ta je vždy otázkou nabídky a poptávky, ovšem jejich požadavky byly přespříliš jak pro Centrum, které z N-Joy vyzoblo jeho ředitele Davida Háce spolu s několika klíčovými lidmi, tak pro všechny ostatní, kteří si spočítali, že vlastní řešení zvládnou udělat mnohem lépe a řádově levněji.

S téměř nulovými náklady (jeden server, dva nadšenci, dva měsíce práce) vznikl pod taktovkou dvou mladých nadšenců z Trutnovska projekt Zkouknito. Nepatří sice mezi nejznámější, pár desítek tisíc lidí měsíčně na něj ovšem zavítalo i díky distribuci zajímavého nelegálního obsahu a kromě Lime Media o něj měl svého času zájem i iDNES. Ovšem, jak to občas u nadšeneckých projektů bývá, mezi chlapci vznikly neshody a zvítězil ten, co měl doménu – inkasoval trochu peněz, dostal pracovní nabídku a Lime Media za pár korun získal zajímavý projekt a ještě k tomu schopného člověka. Takového, jací se na trhu obecně špatně hledají.

Budoucnost je ve videu

Je jasné, že video na Internetu bude v následujících měsících lákavým rozšířením obsahu pro mnohé. Centrum, jehož videotým řídí David Hác, se nechalo slyšet, že se u nich bude videoblogovat ve velkém, dá se tedy očekávat tah na branku v oblasti komunit okolo Xchatu, stejně jako technologická podpora zpravodajského projektu Aktuálně.

Stranou nezůstane ani iDNES. Ten má totiž spoustu kvalitního videoobsahu, ovšem jeho propagace a odbavování je tristní. A ačkoliv už Mafra vlastní televizi Óčko, když si vzpomenu její hon na televizní licenci před sedmi, osmi lety, mohlo by být zajímavé, kdyby i ona oživila svou myšlenku na svůj plnohodnotný televizní kanál zaměřený nejen na zpravodajství, ale i publicistiku a zábavu. A jestli někdo má na to konkurovat Streamu se Seznamem v zádech, ať už finančně či produkcí vlastního videoobsahu, je to v Česku právě Mafra. A Nova.

Ta podle slov generálního ředitele Petra Dvořáka investovala do nedávno spuštěného projektu tn.cz cca 100 milionů korun. Když jsme spouštěli Stream, říkal jsem jeho majiteli, že vyhazuje peníze oknem. Generál Streamu i generál Novy se mezitím několikrát viděli a nutno říct, že v Nově si ze Streamu vzali příklad, neboť jestli to, co Nova předvádí, stálo tolik peněz, pak by jejich spláchnutí do záchodu bylo stejně účelně vynaloženou investicí. Zatím jde totiž pouze o pokus zaujmout dalším zpravodajským portálem, který má odlišit nepříliš povedená kopie Naked News či „vaše zpravodajství“. Pod tím však očekávám jen jinak pojmenované sdílení uživatelských videí; vezmu-li v potaz diváckou skupinu Novy, můžeme se těšit na reportáž o prvních koťatech naší kočky Lízinky či Borec na konec: Franta pijící tři půllitry piva po sobě za dvacet vteřin.

Zajímavé bude sledovat tento videosouboj i co se technologií týče. I dráty mají svou kapacitu a z jednoho serveru prostě všechny uživatele neodbavíte. Distribuční síť pro odbavení obsahu používá pouze Stream a Česká televize, na online přenosy si ji sem tam „půjčuje“ iDNES. Překvapilo mě, že Nova, která má ambice být trojkou českého Internetu, tento faktor okázale ignoruje a nefunkčnost webu při slavnostním spuštění je toho důkazem. Pravda, návštěvnost od té doby spadla zhruba na třetinu, ovšem právě schopnost servírovat data ve chvíli, kdy se něco děje, se bude v budoucnu cenit především. Ukázaly to už povodně v roce 2002, kdy i přes nízkou penetraci kvalitního internetového připojení vykazovaly videoreportáže na iDNES.TV přes sto tisíc shlédnutí.

BRAND24

Uvidíme za pár měsíců, kdo s čím přijde. Kam se posune Stream, s čím přijdou Centrum, iDNES a další. A hlavně, s čím novým. V zákulisí se mluví o videoblozích, o videu coby doplňku zpravodajských projektů, ale to všechno už tady je. Existuje ještě řada skulinek na trhu, bude zajímavé sledovat, kdo je dokáže najít a bude mít odvahu je vyplnit.

Článek je upravenou verzí spotu, který vyšel na autorově blogu.

Vystavujete na Internetu svá amatérská videa?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zakladatelem serveru BonusWeb.cz a spoluzakladatelem Stream.cz. Dnes se pohybuje v telekomunikacích, vlastní firmu Kaora podnikající na poli serverhousingu a prodeje IP konektivity a staví lokálního WiFi operátora v okrese Praha - Východ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).