Hlavní navigace

Víme kdo je Kačer. A my vám to povíme.

2. 10. 1998
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Server Kachna už nějakou dobu čeří vody českého Internetu. Kačer je neustále zahalen tajemstvím a živě se o něm spekuluje. Je to Peterka, Lukačovič, Dočekal, Zandl, Matoušek nebo levoboček kněžny Zahajské? Už je to mírně únavné a tak vám nabízím odpověď. Pozor, tento článek je skutečně seriozní, žádná kachna.

Server Kachna už nějakou dobu čeří vody českého Internetu. Kačer je neustále zahalen tajemstvím a živě se o něm spekuluje. Je to Peterka, Lukačovič, Dočekal, Zandl, Matoušek nebo levoboček kněžny Zahajské? Už je to mírně únavné a tak vám nabízím odpověď. Pozor, tento článek je skutečně seriozní.

První šlápota se na serveru Kachna objevila někdy v měsíci srpnu. Okamžitě bylo jasné, která bije – do českého Internetu si našla cestu sranda. Druh novinového humoru, jehož nositelem je u nás především tandem Komárek-Verecký z Mladé fronty DNES, ale který provozuje i většina ostatních novin, se objevil i na Internetu. Je vlastně zvláštní, že to nikoho nenapadlo už mnohem dříve. Ale nenapadlo. Byl to od autorů výborný nápad a tak není divu, že se brzy uvedla v obecnou známost. Hodně tomu pomohly články na Novinkách, trochu snad i článek na Lupě, která o Kachně informovala, pokud se nepletu, jako jedna z prvních.

Kachna navíc měla jednu zvláštnost. Není pod ní podepsáno žádné konkrétní jméno, jen prostě a jasně: Kačer. Každé tajemství či záhada láká – a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Řada lidí se tak okamžitě začala domýšlet, kdo by to tak asi mohl být. Tato otázka se stala i předmětem několika článků právě na Novinkách, které se obecně Kachně věnovaly asi nejvíce. Musím přiznat, že po mém článku o Kachně mi telefonovalo a psalo celkem dost známých a kamarádů s jedinou otázkou – kdo je za Kachnou? Český Internet má jednu zajímavou vlastnost – všechno se v něm rozkecá, většinou i to, co se nikdy nestalo. Autor Kachny je však zatím stále zahalen rouškou tajemství; a to už máme říjen, od srpna tedy uplynuly dva měsíce.

Je vůbec možné, aby na Internetu někdo něco provozoval bez toho, že by se kdekoliv objevilo jakékoliv jméno? V principu ano, ale není to případ Kachny. Kolem ní se totiž točí jména minimálně tři – podívejme se jaká.

domain:      kachna.cz
descr:       Kachna
descr:       Prague
admin-c:     PR829-RIPE
tech-c:      MM2691-RIPE
zone-c:      MM2691-RIPE
nserver:     ns.czi.cz dc.dcci.cz
source:      RIPE

Toto je záznam domény kachna.cz, který je veřejně dostupný v RIPE a každý se naň může podívat. Položky admin-c a tech-c označují konkrétní osoby, které mají doménu na starosti. Admin-c je osoba výhradně oprávněná s doménou manipulovat (cosi jako vlastník) a tech-c je technický správce, na něhož je vhodné se obracet při případných problémech s danou doménou. Za podivnými akronymy, které vidíte, se skrývají dvě jména – Pavel Řihák a Martin Mára. Povšimněte si ještě poznámky o nameserverech, které jsou pro danou doménu autoritativní. Ns.czi.cz jako primární server patří firmě CZI, jejímž spoluvlastníkem je pan Mára, dc.dcci.cz náleží firmě DCCI, čímž se nám objevuje na scéně další jméno, tedy to třetí – David Čížek.

Projděme si nyní tato tři jména. Nejvíce na ráně je pan Řihák, který je „vlastníkem“ domény; v „občanském životě“ působí jako šéfredaktor známých Modrých stránek. Jeho postoj k celé věci byl od počátku jasný – nejsem to já, pouze jsem vyhověl přátelům a nechal to zaregistrovat na sebe, aby mohli být anonymní; kdo je to říci nemohu. Bez zajímavosti není ani to, že v srpnu pan Řihák ještě hovořil o tom, že za Kačerem stojí skupina lidí. Dobrá, tomuto vysvětlení snad všichni uvěřili, uvěříme mu nyní tedy i my. Kdo je další pán na holení? Pan Mára, spoluvlastník CZI. Tato celkem mladá firma se specializuje na tvorbu WWW serverů a už jich má několik na svědomí – Kachna patří mezi ně a CZI ji uvádí jako referenci. Ostatně i MX záznam domény kachna.cz směřuje na její server; to znamená, že na jejím serveru končí mail pro tuto doménu. Pan Mára se ovšem ke Kachně nehlásí o nic více než Řihák, pouze má o něco více prášilovskou výmluvu – já to nejsem, pravou identitu Kačera neznám a komunikuji s ním pouze prostřednictvím adresy kacer@kachna.cz (která je na našem serveru, první kontakt byl ve Stínadlech v kostele Sv. Jakuba atd.). Ale nešť, pan Mára to tedy asi také není. Posledním, který je na první pohled ve hře, je pan David Čížek, který dlouhou dobu působil ve firmě Anna Magdaléna, zabývající se tvorbou a provozem webů a dnes ve své společnosti DCCI připravuje velmi známý audit návštěvnosti WWW serverů. Vedle toho, že pro tuto doménu poskytuje nameserver, jej s Kachnou spojuje především umístění jejího rybníčku – je totiž na IP adrese 194.108.106.81, což je hned vedle jeho www.dcci.cz (a s vysokou pravděpodobností to je jeden fyzický počítač, na kterém běží více síťových rozhraní – tento způsob umístění více WWW serverů na jeden počítač se běžně používá). Dobrá, tak tedy u Davida Čížka na serveru to celé běží. Ani on to ale samozřejmě není a Kačera možná zná, možná ne, každopádně ho neprozradí.

Na první pohled je všechno jasné – tihle tři kumpáni se dali dohromady a u jednoho z nich v garáži, občas u druhého ve sklepě či u třetího v protiatomovém krytu Kachnu po večerech píší. Pravděpodobně jsme však všichni Rákosníčci, protože s tímhle prvním pohledem se nikdo nespokojil a raději slyšel za mlhou hustou, že by se dala krájet, trávu růst. Není to tak těžké pochopit. Vzhledem k tomu, jaký říz Kachna způsobila, hledala řada lidí v pozadí nějakou superznámou osobnost. Zmínění pánové, zvláště pak Řihák s Čížkem, věru nejsou neznámí, ale na druhou stranu když běžného Internauta vzbudíte o půlnoci a zeptáte se na ně, určitě na vás bude koukat jako puk. To takový Neff nebo Lukačovič, to je jiná káva – okamžitě vykřikne Neviditelný Seznam a chrní dál. Právě proto dohady směřovaly „vysoko“, pěkný přehled vyšel na Novinkách. Vedle obou zmíněných pánů byl na tapetě také Daniel Dočekal, Patrick Zandl, Petr Matoušek, Jiří Peterka a moje maličkost, zřejmě kvůli tomu, že jsem o Kachně psal a dostal se tak do okruhu podezřelců. Dál byla ovšem uvedena i plejáda dalších známých jmen – Adam Hauner, Michal Krsek, Jiří Hlavenka, David Matyáš, David Litvák, Pavel Dobrovský, Pavel Pospíšil, Jakub Ditrich, Franta Fuka, Ivan Straka, Petr Koubský, Pegner s Dvořáčkem, Hynek Med, Jan Březina, Halina Pavlovská, moje (jeho – pozn. MA) ségra… Ještě bych mohl dodat jména Jan Tleskač a svatý Jan, z kamene vytesán. Abych to shrnul, hledalo se prostě Jméno, které si zaslouží to velké počáteční písmeno.

Jenže to je podle mého soudu právě ten kámen úrazu. Proč bychom si měli myslet, že za podobným serverem musí být někdo, po kom šílí davy fanynek a jsou ochotny spát v mínus dvaceti na chodníku, jen aby jej aspoň na chvilku spatřily? Musím přiznat, že jsem měl zpočátku přesně stejný přístup, když se mi zdál jako nejpravděpodobnější kandidát na titul Kačer roku pan Jiří Peterka, který si ze svých čtenářů v obdobně laděných článcích střílí už pěkně dlouhou dobu; proč by si tedy nemohl založit vlastní server a ještě mu udělat pořádnou reklamu na Novinkách? Posléze jsem ale došel k závěru, že on to není – mimo jiné mne o tom přesvědčil i současný obsah Kachny, který podle mého soudu přeci jen není jeho styl. A tak jsem si nakonec řekl, že bude lepší zanechat divokých spekulací a raději přestat přehlížet jména, která jsou přímo pod svícnem – na ráně, ale ve tmě. Když jsem dnes procházel po českém Internetu a zkoumal, co se kde o Kachně napsalo, objevil jsem na Novinkách několik reakcí čtenářů, které se nesly v tomto duchu; musím zpětně ocenit jejich realistický pohled. Ostatně když dovolíte, kousek vám odcituji:

„Ani já nevím, kdo vlastně Kačer je,“ říká jistý Josef Švejk, s jehož příspěvky se občas na Kachně můžete setkat, a pokačuje: „Už nějakou dobu si s Kačerem mailuju a ani já nevím, kdo vlastně Kačer je (kromě toho, že je to prostě KAČER). Ale mohu s klidným svědomím vyloučit, že to není Matu, velmi pochybuju i o dalších vámi zmíněných kandidátech. Nechápu, proč vycházíte z toho, že to musí byt jeden ze základních kormidelníků českého internetu?! Kačer je sice hodně zaměstnaný a Kachnu.cz děla prozatím jen jako koníček. Aby někdo vytvořil Kachnu.cz na této úrovni, nemusí být vůbec excelentním znalcem poměrů v místním internetu. Bohatě stačí mít všeobecný přehled a zbytek svěřit dalším dopisovatelům.“

Obdobný názor má i J.S.Stín: „Co když to je konsorcioum všech významnějších osobností Internetu? Co když mají za ní prsty Kravinky, Debil (pardon Mobil), Slepý pes… …a co když je to úplně někdo jiný – třeba já, nebo ten, co mi právě čumí přes rameno? Proč se pořád vychází z předpokladu, že ten kdo zná dokonale lidi a kačery českého internetu musí být též známá postava? Není snad možné abych já, nebo ten, co mi čumí přes rameno, znal dokonale internet a byl přesto nepoznán?“

Je to možné, milý Stíne, proč by ne. Osobně znám spoustu lidí, kteří toho o českém Internetu vědí neuvěřitelně mnoho, ale přesto nejsou veřejně příliš známí – ostatně také díky jejich významné pomoci může Lupa fungovat. A spoustu dalších, kteří jsou na tom stejně, ani neznám; už jenom kvůli tomu, že – jak říkáte – jsou „přesto nepoznáni“. Takže proč hledat na nejvyšších místech žebříčku popularity, když…

Nedělám to rád, ale musím na tomto místě článek roztrhnout. Vrátil jsem se jaksi do svých lepších let, kdy jsem horlivěji psával do tištěných periodik, a poněkud newebově jsem to natáhl – ostatně i tahle půlka už je dost dlouhá. Dohromady to dělá něco přes 18 tisíc znaků, nu, to už jsou takové 4 slušné tiskové strany v takovém Connect!-u.

Abych nedospěl znovu k plné délce, budu už stručný – druhou polovinu článku, která už skutečně (v jednom z prvních odstavců) bude obsahovat jméno toho, koho mám za Kačera, a nějaké ty důkazy k tomu, si budete moci přečíst na Lupě v pondělí. Do té doby vyhlašuji anketu: „Kdo si myslíte, že se skrývá za Kačerem?“ Odpovědi posílejte mailem, do pondělka si ještě rozmyslím, jak vyhodnotím vítěze a co mu za to dám; určitě to však bude hodnotná cena.

Marek Antoš

BRAND24


Starší, související články:

* Převážně nevážně o Kachně
* Zpráva z kachní farmy: PVT kupuje CESNET!
* Pořádně hacknutý sajt – potřetí, aneb kdo dělá Kachnu (Novinky.cz)
* Pořádně hacknutý sajt – podruhé (Novinky.cz)

* Kachna sama ve své opeřenosti

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).