Hlavní navigace

Virtuál od Googlu se jmenuje Fi, za nevyčerpaná data bude vracet peníze

23. 4. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Google
Automatické přepínání mezi wi-fi a LTE, platby za skutečně použitá data, volání a SMS i přes Hangouts v počítači či tabletu. Co nabízí Google jako virtuál?

Dlouho očekávaný start mobilního operátora od Googlu je tady. Jmenuje se Project Fi a právě začíná fungovat – ovšem jen na americkém trhu. Pro Google má jít o laboratoř nápadů, jak by mohly mobilní sítě fungovat lépe.

Google nebude operátorem klasickým, s vlastní sítí a vysílacími stanicemi, ale virtuálním. Nebude ale ani klasický virtuál, který odebírá služby od jediného mateřského operátora – jeho klienti se totiž budou připojovat do sítí hned dvou amerických operátorů Sprint a T-Mobile.

Fi ale nebude spoléhat jen na mobilní signál. „Vyvinuli jsme novou technologii, která vás umí chytře připojovat na nejrychlejší síť v dosahu, ať už jde o wi-fi nebo o LTE našich partnerů,“ uvádí firma na svém blogu. Svůj přístup nazývají „sítí sítí“ (network of networks).

Uživatelé budou moci v USA využít síť asi milionu free wi-fi hotspotů, které nevyžadují login a heslo a jejichž fungování má prý Google ověřené jako spolehlivé a rychlé. Telefony se k nim budou připojovat automaticky a připojení má být zabezpečeno šifrováním – data se budou posílat přes VPN (Virtual Private Network). 

Pokud nebude k dispozici wi-fi, připojí se telefon k nejrychlejší mobilní síti v dosahu – ať už k LTE, nebo k 3G/2G. Přepojování má být plynulé, takže pokud bude zákazník volat přes wi-fi a ztratí připojení, telefon se automaticky přepne na dostupnou mobilní síť, aby mohl pokračovat v hovoru.

Právě kvůli této – zatím blíže nepopsané – technologii, připomínající možnosti VoLTE, bude Fi podle Googlu zatím fungovat jen na smartphonech Nexus 6, které ji podporují. Firma také vyvinula speciální SIM kartu, která se dokáže připojovat k více sítím.


Autor: Google

Fi – pokrytí v USA

Zaplať jen za použitá data

Zajímavá je i cenová politika. Fi bude mít jen jeden základní balíček, který za 20 USD měsíčně nabídne základní funkce – neomezené volání, SMS, wi-fi tethering a přístup k sítím ve 120 zemích světa (platby za roaming se ale neruší – viz níže). Operátor nebude vyžadovat uzavírání termínovaných smluv na nějakou určitou dobu. A když uživatel s Fi skončí, nebude po něm chtít žádné pokuty.

Data si zákazníci budou kupovat zvlášť za jednotnou cenu 1 GB za 10 USD měsíčně (a z nabídky na webu to vypadá, že nebude možné koupit jen balíček bez dat). Pokud ovšem nakoupená data nevyčerpají, firma jim vrátí poměrnou část peněz. Když si tedy koupí třeba 3 GB za 30 USD a spotřebují jen 1,4 GB, dostanou 16 USD zpět. Nedostanou ovšem peníze na účet, ale kredit, o který si mohou snížit platbu na příští měsíc.

Pokud naopak uživatel svůj datový balíček přečerpá, naúčtuje mu operátor data, která spotřebuje navíc podle obdobného klíče – tedy 100 MB za 1 USD. Uživatel přitom platí jen za data přenášená přes mobilní sítě, data přenesená přes wi-fi se mu do balíčku nezapočítávají – což je rozdíl třeba proti službě wi-fi calling, kterou začínají nabízet někteří zahraniční operátoři.

BRAND24

V cizině budou mít uživatelé zdarma SMS, za volání a za data ale budou platit podle ceníku. Cena za data má být stejná jako v USA – 10 USD za 1 GB. Tady jsou ceny pro Českou republiku:

Fi se neomezí jen na smartphony. Pokud se uživatel rozhodne spojit své telefonní číslo se svými dalšími zařízeními (počítač, tablet, iPod Touch…), bude z nich moci volat, posílat SMS nebo vybírat hlasovou schránku. Google k tomu využije svou komunikační službu Hangouts.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).