Hlavní navigace

Virtuální prohlídky měst za hranicí etiky?

27. 3. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Google Street View postupně vytváří fotografické modely měst. I nezcestovalý uživatel se tak může podívat do Londýna či Rotterdamu. Prohlídku může zažít vlastně téměř jako ve skutečnosti, a to včetně kolemjdoucích. A některým z nich se to příliš nelíbí.

Společnost Google nabízí ke svým mapám jako doplněk Street View. Pro ty, co o ní příliš neslyšeli (ač jich zřejmě není příliš), jen krátce připomeňme, že se jedná o trojrozměrné fotografie vybraných oblastí zajímavých míst po světě. V Evropě jsou k dispozici procházky po Londýně, Liverpoolu, Birminghamu, Glasgowě, Belfastu, Amsterdamu a Rotterdamu. Tyto fotografie jsou pořizovány pomocí speciálních vozidel stejné společnosti. Projíždějí městy a fotografují dění okolo sebe.

Google Street View

Google Street View

Čistě z technologického pohledu se jedná o rozšíření repertoáru služeb, poskytovaných v rámci Google Maps. Ty nabízejí poměrně značně detailní snímky celé řady míst. Již ve chvíli, kdy se jako globální projekt objevily poprvé na Internetu, vzbudily kromě nadšení první vlnu obav.

V posledních dnech jsme svědky stále rozjitřenějších diskusí o tom, zda má Google právo fotografovat nás všechny na ulici, aniž bychom o to příliš stáli. Z pohledu etiky je projekt zajímavý z dvou stran. Jednak je to rovina cenzury reality, tedy otázky ohledně toho kdo, proč a jak má rozhodovat, co bude či nebude vidět na Street View, a pak také z hlediska problematiky ochrany osobních údajů. Aby celá věc nebyla dost zamotaná, přichází zastánci s argumentem po svobodném přístupu k informacím a vzdělání.

Google Street View a zvraceující muž

Google Street View a zvracející muž

V následujících řádcích se tedy pokusím zachytit a shrnout hlavní argumenty příznivců i kritiků obou táborů. Za poctivé pak považuji předem říci, že si nejsem vůbec jist, která ze skupin diskutujících má pravdu.

Argumentace pro

Zastánci svobodného přístupu k informacím jsou nadšeni z celého díla. Zatímco doposud bylo možno si činit představu o městech a místech pouze z obyčejných fotografií, písemných dokumentů či 2D foto map, je současná procházka o mnoho autentičtější. Dává mi šanci projít si celou řadu míst a velmi dobře a erudovaně zvážit, kam stojí či nestojí za to se vydat na dovolenou. Celá služba je tedy ukázkou toho, jak efektivně pracovat co nejmoderněji s daty a jak nabídnout uživatelům co největší množství informací v přijatelné formě.

Vše s povděkem vítají také učitelé. Je velký rozdíl mezi tím, když popisujete na obrázku v časopise, jak vypadá anglický parlament, a mezi tím, když na plátno promítnete procházku kolem řeky s výhledem právě na tuto krásnou stavbu. Street View je výborný nástroj pro učitele zeměpisu či jazyků. Umožňuje totiž daleko autentičtější kontakt žáka s látkou. Každý si může ulicí projít svým tempem a sám. A to ani nemluvíme o rozdílech pro učitele výtvarné výchovy či dějepisu.

Google Street View - děti házející kameny do okna - Skotsko

Google Street View a děti házející kamenem do okna (Skotsko)

Služba také umožní poznávat nová místa na dálku také lidem hendikepovaným, kteří by se z nejrůznějších důvodů na tato místa nemohli ani při sebevětší vůli dostat. Podobné služby zvyšují jejich kulturní rozhled, vzdělavatelnost i míru socializace. Služba tak může být brzy (s narůstajícím množstvím tras) posloužit jako nástroj pro „cestování“ imobilních osob, což je skutečnost natolik prospěšná, že jen kvůli ní bychom měli pro projekt co nejaktivněji horovat.

Zanedbatelná není ani otázka originálního technického pojetí, které může otevřít dveře novým zajímavým projektům. Každé nové technologické řešení je tedy ve světě Internetu zajímavým počinem, který stojí za péči a podporu, tedy alespoň do té doby, než se ukáže jako neefektivní či nedostatečně bezpečné.

Argumenty proti

Ovšem ani argumenty oponentů nelze brát na lehkou váhu s tím, že se jedná o tmáře apod. Předně je zde otázka ochrany osobních dat. Jistě že jsme každý den natáčeni celou řadou bezpečnostních kamer a naše protesty by tak měly v prvé řadě směřovat na ně, ale přesto je zde podstatný rozdíl. Zatímco policie, města i soukromé společnosti kamery používají k ochraně majetku a zdraví osob, Google na základě nasnímaných dat dělá obchod. A my všichni v něm vystupujeme jaksi nechtěně. Tedy jinými slovy naše osoba je tím, kdo pomáhá generovat zisk a nic z toho nemá. Vše koná velmi nedobrovolně a nemá na výběr.

Google Street View a muž vycházející ze sexshopu

Google Street View a muž vycházející ze sexshopu

Ano Google rozmazává obličeje osob, ale i tak se může stát, že vás někdo pozná. Například podle originálního trička či kombinace věcí. Pak je otázka, zda je něco jako veřejně přístupná náhodná „špionáž“ tím, co právě od Google očekáváme a žádáme.

Co je potřebné bezesporu zmínit, jsou cenzorské zásahy do vyfotografovaných scén. Přistoupíme-li na myšlenku, že je potřeba respektovat právo na informace, pak si musíme položit otázku, kdo má mandát k tomu, aby rozhodoval, co je za realitu považováno a co nikoli. Opravdu nejsou součástí reality přejeté srny ani zvracející opilci na ulicích? Proč muselo obojí zmizet? Není to, co nám Google prezentuje jako realitu, spíše mýtem upraveným tak, aby se dobře prodával? Neměla by se tedy celá služba jmenovat místo „pohled do ulice“ spíše „pohledem do bezkonfliktní možné ne zcela pravdivé ulice“?

Ano, argument může znít tak, že Google nikde negarantuje, že zobrazuje skutečnost. Na druhé straně to při pohledu na velmi pravděpodobně vypadající mapy tak nějak předpokládáme. Pokud mapy nejsou pravdivé, pak mohou být tak maximálně zajímavými uměleckými artefakty. A to ty od Google nejsou. Zatím.

Rozuzlení?

Žádné snadné rozřešení sporu o to, zda je Street View výbornou věcí či dalším krokem k Orwellově románu 1984, neexistuje. Nebo možná lépe, toto rozuzlení má před sebou každý sám. Snad jediný problém spočívá v tom, že jsme do projektu zatahováni, aniž bychom s ním souhlasili.

BRAND24

Osobně vnímám emoce kolem celého projektu jako spor mezi realitou (různé fotografie s vámi mohou být kdekoli na Internetu) a ideálem (nikdo mne nemá bez mého souhlasu právo fotografovat). Google si tímto zajímavým počinem vysloužil celou řadu kritik a někteří Street View považují za nejkontroverznější projekt Google vůbec.

Zda přežije, bude záviset především na rozhodnutí Google. Ten do něj investoval nemálo kapitálu (nejen finančního, ale i marketingového, image apod.) a tak nelze očekávat, že by s ním skončil. O tom, zda je to dobře či špatně, ať si udělá obrázek každý sám.

Vadilo by vám najít svou fotografii na Google Street View?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).