Hlavní navigace

Víte čeho jste fanoušky na Facebooku? Co udělat pozdní jarní úklid?

15. 8. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Facebook má takový zvláštní zvyk: přidává uživatele jako fanoušky stránek, aniž by o tom uživatelé věděli.

Víte čeho všeho jste fanoušky na Facebooku? Možná ani ne, a přitom čím více stránkám „fandíte“, tím menší šance je, že vám Facebook bude ukazovat jejich obsah a příspěvky přátel, které opravdu chcete vidět. Nápad Facebooku, že můžete denně vidět maximálně 1 500 příspěvků, povede k tomu, že prostě hodně věcí neuvidíte.

Co také možná nevíte je, že Facebook vás bude čas od času ochotně přidávat jako fanouška stránek, o kterých si bude myslet, že se vám líbí. Samozřejmě vám o tom nic neřekne, nenajdete to ani v Záznamu o aktivitách. 

To se takhle přes noc stanete fanoušky ESETu

To se takhle přes noc stanete fanoušky ESETu aniž byste tušili proč (nápověda, protože spojují národní stránky jako třeba tu co se jmenovala Nemáme rádi viry a neobtěžují se to komunikovat)

Nejde přitom o nějaké ty klasické podvodné like-jacking aktivity, tohle prostě Facebook už dlouho dělá. Všimnout si toho můžete pouze tak, že budete na svém profilu pročítat obsah boxu se stránkami – na prvním místě se vám náhle objeví něco, co jste rozhodně sami nelajkovali, neoznačili jako Líbí.

Pokud používáte Facebook dlouhou dobu, tak je běžné, že nasbíráte stovky Líbí u stránek (v mém případě to bylo přes osm set stránek). Je docela dobrý nápad se na seznam podívat a trochu ho pročistit – snadno to můžete udělat například pomocí www.facebook.com/me/likes_other, stačí jenom postupně rolovat dolů a odstraňovat stránky, které nechcete.

Odstranění je snadné, stačí najet na obrázek stránky a v pravém horním rohu obrázku najdete knoflík, který nabídne možnost ukončit fanouškovství. Bohužel nějak označit více stránek a poté hromadně zrušit fanouškovství nejde. Dobrým ukazatelem pro opuštění stránky může být například absence profilového obrázku – zpravidla jde o dlouho neudržované stránky a je dost zbytečné je mít v „portfoliu“.

Příliš mnoho mrtvých Stránek, na to vemte jde.

Příliš mnoho mrtvých Stránek, na to vemte jed.

Nezapomeňte i na to, že Facebook na základě vašeho fanouškovství cílí reklamu a rozhoduje se o tom, co vás zajímá. Inzerenti tak někdy ani netuší, že pomocí nic neříkajícího fanouškovství cílí reklamu bez reálného smyslu. 

Podobné cílení by samozřejmě fungovalo, pokud byste byli skutečně fanoušky jen takových stránek, které vás opravdu zajímají. A vztah mezi vámi a značkou či produktem by tak byl jasný (a hlavně pozitivní).

Jste správci stránek? Co udělat úklid i tady?

Možná jste správcem stránky a už o tom ani nevíte. K tomu, aby vás někdo druhý udělal správcem, je sice potřeba váš „souhlas“, ale možná jste si toho moc nevšimli. Nebo jste si kdysi dávno založili  nějakou stránku a zapomněli na ni. Nebo možná jenom zůstáváte jako správce stránce, kterou už spravovat nechcete a nemáte.

Přes www.facebook.com/bookmarks/pages se snadno dostanete ke kompletnímu přehledu všech stránek, kde jste správci. Pak stačí prostě otevřít stránku a v horním menu kliknout na Settings/Nastavení – otevře se vám záložka s parametry stránky a ve spodní části uvidíte možnost Odstranění stránky.

Možná jste fanoušky mrtvé Stránky. Třeba Lidových Novin, které přestaly fungovat v roce 2009. A mají více fanoušků, než jejich funkční Stránka.

Možná jste fanoušky mrtvé Stránky. Třeba Lidových Novin, které přestaly fungovat v roce 2009. A mají více fanoušků než jejich funkční Stránka.

Smazání je možné okamžitě za předpokladu, že jste jediný správce. Pokud jich je více, bude smazání oznámeno i ostatním správcům, a ti budou moci po dobu dvou týdnů smazání zastavit. Neučiní-li tak, stránka bude smazána.

Nepoužívanou stránku můžete také deaktivovat, to je první volba na téže záložce v Nastavení s název Page Visibility/Viditelnost Stránky. Něco takového se může hodit, pokud je stránka mrtvá, nechystáte se ji používat, ale nechce se vám ji mazat a postačí, aby přestala být viditelná.

BRAND24

Pokud se chcete zbavit správcovství, klikněte vlevo na Role u stránky/Page Roles a v seznamu správců klikněte na „X“ vpravo vedle svého jména. 

Zbavit se správcovství stránek, které už nespravujete, může být docela dobrý nápad. Pokud by například stránka provedla něco proti Pravidlům Facebooku, hrozí vám postih (od zákazů přispívání na Facebook až po smazání účtu). Facebook neřeší, který ze správců stránky pravidla porušil, postihuje rovnou všechny. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).