Hlavní navigace

Vláda jmenovala Jiřího Peterku novým členem Rady ČTÚ

3. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V řídícím orgánu Českého telekomunikačního úřadu obsadí místo opuštěné v dubnu bývalým předsedou Rady Pavlem Dvořákem.
  • 17:30 – doplněno vyjádření Jiřího Peterky k jeho cílům v Radě a dalšímu fungování na MFF UK a v publicistice

Déle než měsíc opuštěné místo v Radě Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) obsadí vysokoškolský pedagog a publicista (autor řady článků i zde na Lupě) Jiří Peterka.

Jeho jmenování na svém dnešním jednání odsouhlasila vláda, potvrdil Lupě předseda Rady Jaromír Novák. Ten zprávu publikoval i na Twitteru:

Peterka podle něj do funkce nastoupí od 8. června, poprvé se tak zúčastní zasedání Rady 11. června. V pětičlenné Radě kromě Nováka (jmenován do října 2017) doplní Ondřeje Malého (jmenován do března 2017), Josefa Bednáře (jmenován do května 2019) a Jana Dubna (jmenován do září 2019). Člena Rady vláda jmenuje vždy na pět let.

Peterkovu kandidaturu do funkce v uplynulých dnech jednohlasně podpořilo několik hlavních profesních organizací z oblasti IT, telekomunikací a internetu, včetně Sdružení pro internetový rozvoj, sdružení NIX.cz, správce české národní domény CZ.NIC, ISP Aliance nebo občanské sdružení Internet pro všechny.

„Chtěl bych touto cestou moc poděkovat za držení palců a za všechnu podporu, které se mi dostalo. Že bude tak veliká, jsem si nedovedl ani představit. Je to pro mne velmi motivující a současně také zavazující. Snad v nové roli nezklamu,“ reagoval na své jmenování Peterka.

Otevřenější úřad

A jaké změny na telekomunikačním trhu by ve své nové roli chtěl dosáhnout? „Snad to nebude znít moc idealisticky, ale hrozně rád bych napomohl tomu, aby se vztahy mezi všemi hráči staly slušnějšími a férovějšími. Aby bylo co nejméně různých vychytralostí či ještě horších praktik, a to na všech stranách,“ řekl Lupě.

ČTÚ podle Peterky pod stávajícím vedením míří správným směrem, na kterém by se toho nemělo moc měnit. „To hlavní, za co jsem ČTÚ dříve kritizoval, se již změnilo – a to zhruba před dvěma roky, po nástupu současného předsedy Rady ČTÚ,“ říká. 

„Dnes je úřad mnohem otevřenější, lépe komunikuje s veřejností, a stará se podstatně více i o spotřebitele a další zákazníky. Má také více vyvážený přístup ke všem hráčům celého ekosystému elektronických komunikací, zatímco dříve byl kritizován za to, že více myslí na ty největší hráče na trhu. Proto bych naopak rád přispěl k tomu, aby se tento nově nastolený kurz nezměnil,“ dodává. 

Tipy C

Čtenářům přináší nástup Jiřího Peterky do Rady ČTÚ nese také jednu ne úplně dobrou zprávu – psaní článků bude muset výrazně omezit. „Nerad bych přestal psát úplně. Stejně tak bych si ale chtěl zachovat i svou výuku na fakultě (MFF UK), kde učím už dlouhých 32 let. Takže času na psaní budu mít určitě velmi málo. Navíc i mnohá témata, o kterých jsem mohl psát jako nezávislý novinář, pro mne budou v nové roli tabu. Nebudu moci psát třeba o tom, co Rada řeší a jak rozhoduje,“ vysvětluje nový radní.

„Existuje ale mnoho dalších zajímavých témat, a mne možná nejvíce ze všeho baví právě popularizace a vysvětlování toho, jak fungují různé moderní technologie a služby. Třeba elektronický podpis, ale nově i elektronická identifikace a autentizace. Nebo naopak věci ‚starodávné‘, z dob počátku Internetu. S pravidelnými pondělními články na Lupě je bohužel konec. Ale snad si ode mne – zde na Lupě – občas ještě něco přečtete,“ dodává.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).