Hlavní navigace

Vláda schválila Technický plán přechodu, přistoupila na rok 2012

28. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
28. 4. 2008

AKTUALIZOVÁNO Vláda schválila na dnešním jednání Technický plán přechodu na digitální vysílání. K dispozici byly dvě verze s vypínáním v roce 2011 a 2012. Politici se nakonec přiklonili k té, která obsahovala pozdější termín a vyhověla tak požadavku Českých Radiokomunikací a TV Nova. Důležité je však zmínit, že červen 2012 se týká pouze dvou lokalit, a to Zlína a Jesenicka. Na dalším území Česka nebude analogový televizní signál k dispozici už v listopadu 2011.

Jak uvedl na dnešní tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, v případě Zlína a Jesenicka jde o technický problém na dvou vysílačích, takže je pro souběh analogového a digitálního vysílání v těchto lokalitách nutná delší doba, než jakou stanovuje TPP, tedy šest měsíců.

Rok 2012 obhajoval 1. dubna v rozhovoru pro DigiZone ředitel pro transformaci ČRa Kamil Levinský. Naše síť musí být postavena na výrazně vyšší pokrytí než sítě 3 a 4, a dokonce i než veřejnoprávní multiplex (ten musí ze zákona pokrývat minimálně 95 procent obyvatel, pozn. red.), protože do ní bude alokována současná analogová síť televize Nova. Náš postup je plně v souladu s doporučením Evropské komise, řekl tehdy Levinský.

ebf - tip - debata

Termín dřívější, 2010, navrhovali představitelé Asociace digitálních televizi (ADT), kteří byli rokem 2012 zneklidnění a své stanovisko dali vědět v lednu prostřednictvím tiskové zprávy. ADT je zneklidněna signály, že některé subjekty se snaží v rámci připomínkového řízení k Technickému plánu přechodu z analogového na digitální vysílání (TPP) posunout datum dokončení digitalizace na rok 2012, hlásala tehdy TZ. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) byl nakonec pro rok 2011 a bral ho jako ústupek současným televizím.

K TÉMATU:
Co obsahuje finální návrh Technického plánu přechodu?
Pavel Dvořák: Rokem 2011 jsme v TPP ustoupili televizím
Kamil Levinský: Rok 2012 je plně v souladu s doporučením Evropské komise
ADT odmítá jako termín vypnutí analogu rok 2012

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).