Hlavní navigace

VMware v Česku přijme nové lidi. Jsme v investičním módu, vzkazuje firma

19. 11. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: VMware
Kolem VMwaru je vzhledem ke spojení Dell a EMC spousta otázek. Viceprezident Jean-Pierre Brulard v rozhovoru říká, že je firma připravena investovat a růst.

Společnost VMware chce v budoucnu navýšit počty zaměstnanců v Česku. Přesná čísla ale prozatím nekomentuje. „Určité plány na růst máme. Rozhodně jsme nyní v investičním módu,“ říká v rozhovoru pro Lupu viceprezident VMwaru pro Evropu, Blízký východ a Afriku Jean-Pierre Brulard.

VMware se snaží uchytit v byznysu, který přesahuje rámec tradiční virtualizace, kterou jako „masový trh“ pomohl rozjet a které také dlouhá léta se zhruba šedesátiprocentním podílem na trhu vládne. Americký podnik se nyní snaží prodávat nástroje kolem automatizace procesů v datových centrech či technologie pro virtualizaci sítí (SDN) a ukládání dat.

„Trh postupuje od základní virtualizace dál. Směrem k věcem, které na ni navazují. Prodej tradiční virtualizace nám neklesá, ale podíl na celkových číslech je menší a menší. Nové oblasti nám rostou,“ přibližuje nový šéf českého VMwaru Vladimír Střálka.

VMware nedávno v rámci obřího dealu za 67 miliard dolarů koupil Dell a trh se dost zajímá o to, co bude dál. Obavy investorů jsou jasně vidět na akciích firmy. Cenné papíry se po oznámení akvizice ze strany Dellu propadly o zhruba 20 procent. Teď už je cena do jisté míry ustálená, stále je ale asi o 14 procent pod původní hodnotou.

„Akcie nám sice spadly, ale my počítáme s dlouhodobější vizí a přineseme také vyšší likviditu,“ říká Brulard. „Jsme v podobné situaci, jako když nás původně kupovalo EMC.“ Ze všech stran je slyšet jedno: VMware zůstane stejnou a samostatně operující firmou. Michael Dell dokonce tento podnik označil za královský klenot, pro který chce být dlouhodobým strategickým vlastníkem.

Výrazně navýšit tržby

Dell a EMC nyní budou chtít hnát k VMware k výrazněji rostoucím tržbám – pomáhat mimo jiné budou díky obří spojené obchodní síle. Stále ovšem není jasné, jak se k tomu postaví tradiční konkurenti Dellu či EMC jako jsou HP, Cisco, Lenovo či NetApp. Ti se na byznysu VMwaru podílí velikou měrou a ze spojení nejsou příliš nadšení. Hrozí tak například možnost, že budou upřednostňovat konkurenční řešení.

Situaci příliš nepomáhá ani to, že Dell ve skutečnosti bude vlastnit většinu rozhodovacích hlasů, konkrétně 98 procent. Umožňuje to dvojitá struktura akcií. Situace kolem cenných papírů je v současné době hodně komplikovaná. Během akvizice dojde k přerozdělování. Někteří investoři obdrží takzvané „tracking stocks“ akcie, což je poměrně dost neobvyklá věc, kterou Dell využije pro snížení daní.

CEO VMwaru Pat Gelsinger
Autor: VMware

CEO VMwaru Pat Gelsinger

Do celé vlastnické omáčky před několika týdny přibyla ještě další ingredience. EMC a VMware založily novou oddělenou společnost Virtustream vycházející z dřívější akvizice firmy zabývající se vývojem cloudových nástrojů. Virtustream nyní kombinuje cloudové možnosti obou nových vlastníků (každý drží padesátiprocentní podíl) a má velké ambice. Vedení v příštím roce očekává tržby v řádech stovek milionů dolarů a chce firmu dostat mezi pět největších cloudových hráčů na světě. To může hnát výsledky VMwaru nahoru, finanční ukazatele totiž budou spadat pod něj.

Dostat se mezi největší cloudy světa (v IaaS) je zajímavý plán. Ještě před pár týdny na konferenci VMworld v Barceloně zástupci VMwaru tvrdili, že nemají v plánu být konkurencí co do velikosti cloudu. „Nechceme jeden obří cloud, ale hybridní prostředí. Máme úplně jinou strategii,“ uvedl tehdy například provozní šéf firmy Carl Eschenbach. On VMware ani nic moc jiného tvrdit nemohl. „Všichni“ chodí do cloudu Amazonu či Microsoftu a VMware volí spíše ti, kteří provozují vlastní infrastrukturu právě na VMwaru a část provozu chtějí přesunout „ven“.

Bude tak zajímavé sledovat, jakým způsobem začne VMware, respektive Virtustream, cloudovou nabídku servírovat a jak se bude investovat do datových center. Současný vCloud Air běží ze třinácti hlavních lokalit a v jednotlivých zemích je pak provozován skrze partnery. V Česku jsou dva a jedná se o dalších.

Plešatí pupkáči

Velkou otázkou je, jak VMware obstojí oproti zcela novým a stále silnějším výzvám. „Veřejné cloudy a softwarové kontejnery jsou dvě věci, které nás mohou ohrozit,“ souhlasí Brulard. To je něco, co se skutečně děje. Velcí cloudoví provideři VMware nepoužívají (nebo velmi zřídka) a kontejnery typu Docker virtualizaci od VMwaru rovněž nepotřebují. Mnoho enterprise zákazníků u VMwaru zůstane, mnoho nových ho ale obejde.


Autor: David Shopper

VMware tak svoji roli do velké míry vidí v propojení dvou vesmírů – toho nového reprezentovaného cloudy či Dockerem, a tradičního „legacy IT“ prostředí. „Jsme takový most mezi dvěma světy. Firmy se jen tak legacy technologií nezbaví a přechod na novější systémy bude postupný,“ popisuje Brulard.

Rezignace to ale není. VMware začal podporovat OpenStack a další moderní technologie, snaží se prosadit vlastní vizi softwarově definovaných datacenter (virtualizace sítí a storage) a nyní se také pouští do vlastní kontejnerové technologie.

BRAND24

Ta se jmenuje Photon a je rozdělena na dvě části – Photon OS a Photon Platform. Photon OS je miniaturní linuxová distribuce o velikosti 25 MB, do které je možné zabalit aplikaci. Platforma je pak nástrojem pro běh různých kontejnerů. „Vzali jsme virtualizační ESX a osekali ho o vše, co není potřeba k běhu kontejneru,“ vysvětlil mi Mike Paiko z VMwaru.

Paiko je součástí mladého týmu lidí, kteří podle něj firmu „disruptují“ zevnitř. „Je to tak, je lepší se disruptovat interně, než kdyby to měl udělat někdo jiný,“ souhlasí Brulard. „Někteří naši vývojáři už jsou s námi docela dlouho a začínají plešatět a mít břicha. Potřebujeme i mladé lidi z nové generace. Ty lákáme na kontejnery a všechny ty nové sexy technologie. Starší IT svět už je příliš nezajímá,“ dodává.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).