Hlavní navigace

Vodafonu svítá naděje. Na sdílení sítí T-Mobile a O2 se podívají v Bruselu

25. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

O2 si s T-Mobilem rozdělili republiku na půl, aby zrychlili šíření LTE a zároveň ušetřili za budování celé sítě. Peška ale dostal Vodafone, který si tak musí síť stavět sám. Jak si to přebere Evropská komise?

Evropští regulátoři si posvítí na dohodu mezi tuzemskou jedničkou a dvojkou mobilního trhu. Podle Evropské komise se úředníci zaměří na sdílení sítí, na něž si dlouhodobě stěžuje Vodafone. Komise o tom informovala na svém webu

O2 spolu s T-Mobilem drží přibližně tři čtvrtiny tuzemského trhu a už víc než pět let sdílí technologie od GSM po LTE. Právě ta poslední dohoda ohledně budování sítě LTE je trnem v oku Vodafonu. A na výsledek čeká s napětím i ČTÚ. „Zahájení řízení je krok plně v kompetenci Evropské komise jako regulátora hospodářské soutěže. Jsme rádi, že se šetření posunulo do další fáze, a doufáme, že brzy budeme znát jeho výsledek,“ tvrdí mluvčí regulátora Martin Drtina.

„Dohody o sdílení sítí mohou zvýšit efektivitu služeb, např. v podobě nižších nákladů na zavádění, a mohou také umožnit rozšíření sítí do doposud nepokrytých oblastí. Avšak za určitých okolností může sdílení sítí rovněž omezit hospodářskou soutěž na trhu. Dohoda o sdílení sítí mezi dvěma největšími operátory v České republice pokrývá celou oblast mobilních technologií a převážnou většinu území. Musíme zajistit, že nebude omezovat hospodářskou soutěž v oblasti infrastruktury ani inovaci,“ tvrdí komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Vyšetřování Komise zdůvodnila stížností, která k ní připutovala. Velkým odpůrcem toho, že si oba velcí operátoři rozdělili republiku na západní a východní polovinu a pokrývají si jen „své“ území, je Vodafone. Třetí hráč totiž nakonec zůstal stát mimo, i když později probíhala ještě chvíli jednání o případné spolupráci

Každopádně stížnost na operátorské duo k ÚOHS nakonec doputovala. A byl to český antimonopolní úřad, který posunul rozhodnutí do Bruselu.  

„Vítáme rozhodnutí Evropské komise. Vodafone myšlenku sídlení sítí rozhodně podporuje, ale současně je přesvědčen, že specifická situace na českém trhu, především tržní postavení T-Mobile a O2 CZ / CETIN a způsob sdílení jejich sítí v České republice poškozuje konkurenci, zpomaluje inovace a může zvýšit ceny služeb pro zákazníky. Vodafone bude plně spolupracovat s Evropskou komisí, toto řízení je důležité pro budoucí rozvoj telekomunikačního trhu v České republice," tvrdí šéf české pobočky operátora Balesh Sharma.

BRAND24

Reakce dotčených operátorů jsou spíš diplomatické. S Evropskou komisí úzce v dané věci spolupracujeme. Jsme přesvědčeni, že spolupráce v oblasti sdílení sítí neomezuje hospodářskou soutěž ani inovace, naopak přináší výhody koncovým zákazníkům,“ tvrdí mluvčí T-Mobile Martina Kemrová

Podobně k situaci přistupuje i O2. „Sdílení sítí je celoevropským trendem, což potvrzují úspěšná obdobná partnerství ve Velké Británii, Švédsku či Francii. Společnost O2 si nicméně i nadále zachovává rozhodující síťovou infrastrukturu, která určuje kvalitu a podobu výsledné služby, a udržuje si samozřejmě i zcela nezávislou obchodní strategii,“ dodává mluvčí operátora Lucie Pecháčková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).