Hlavní navigace

VOL se přesouvá od Telecomu k Dattelu...

10. 11. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

...alespoň u pražského uzlu. Kromě toho byly sníženy některé ceny, zejména za připojení přes ISDN. Novinkou je také nová služba hostování Internetových serverů přímo na páteři VOL a s non-stop dohledem a přístupem.

Už poměrně dlouhou dobu přemýšlím o tom, proč tak málo poskytovatelů připojení využívá telefonních operátorů alternativních k SPT TELECOMu. Typicky v Praze působí ve vybraných částech Prahy 1 a 2 Dattel, který zde je schopen poskytnout normální telefonní služby. Poskytovatelé se však k němu přesouvají jen pomalu, přestože jim to může přinést nemalé výhody.

V této oblasti tak dnes operuje především NetForce, které zde díky své úzké spolupráci s Dattelem působí už od počátku své činnosti, nedaleko vybudoval své pražské centrum i CZCOM. Najdete tu i uzel Global One a snad i EUnet pochopil výhody připojení přes Dattel a přesunul svůj uzel do jeho sféry vlivu. Nejnovějším přírůstkem byl Telenor Internet, který se ze Soukenické ulice odstěhoval na Václavské náměstí. Nyní k podobnému kroku přistoupilo i Video On Line, jak alespoň soudím z toho, že se změnilo telefonní číslo jeho pražského přístupového bodu na 9618 2000, tedy na číslo z rozsahu Dattelu.

Jaké jsou ty výhody, o nichž mluvím? Když voláte ze síte SPT TELECOMu do sítě Dattelu (a naopak), část poplatků, které odevzdáte svému operátorovi, dostane ten druhý. Nejde o obrovské částky, z jednoho impulsu jsou to podle mých informací řádově desetníky, rozhodne pod jednu korunu, nicméně co je doma, to se počítá. Pokud se tedy poskytovatel připojení přesune se svým uzel k Dattelu, přinese mu rázem určitý „bezpracný“ příjem z telefonních poplatků od lidí, kteří se k danému poskytovateli připojují. Nedělejme si iluze, že Dattel by se mu nějakým způsobem neodvěčil – ať už výhodnými podmínkami pronájmu telefonních linek nebo dokonce určitým podílem z inkasovaných poplatků. Záleží jen na velikosti poskytovatele a jeho šikovnosti, co si dokáže s Dattelem domluvit.

Tato věc však není jedinou novinkou, kterou Video On Line oznámilo, a upřímně řečeno z hlediska prostých uživatelů je asi nejméně zajímavá. Poutavější by mohla být nová nabídka VOL v oblasti hostovaní Internetových serverů v jejich síti. V této oblasti nabízí klasické služby připojení vašeho počítače do Internetu, podobně jako ostatní poskytovatelé. Příliš nevybočuje ani cena, která činí 4500 Kč za měsíc a zahrnuje 2 GB provozu – každý další GB stojí 1500 Kč. Je ovšem logické, že to se týká především firemních WWW serverů – pro poskytovatele obsahu je VOL, stejně jako ostatní firmy, nepochybně připraven nabídnout výhodnější podmínky. Osobně mne však velmi zaujala následující věta v nabídce: V případě nutnosti je možný i fyzický přístup k serveru, ale je třeba telefonicky se domluvit alespoň 30 min předem. Pokud si to vykládám dobře, máte možnost fyzického přístupu k serveru 24 hodin denně, což je věc, kterou u ostatních poskytovatelů nenajdete. Je přitom velmi významná – občas může přijít chvíle, kdy se cosi pokazí a je třeba to napravit okamžitě.

Poslední místo v mém článku trochu neprávem patří zlevnění přístupu přes ISDN, přestože to není nepodstatná zpráva. VOL bude napříště nabízet tento způsob přístupu do Internetu za 1850 Kč měsíčně, čímž se poněkud přibližuje ceně Telecomu za tuto službu. Tento trend snižování cen sleduji s mírnou nedůvěrou – jak jsem už psal několikrát, pravděpodobně bude mít vliv na kvalitu. Přístup přes ISDN se tak skutečně stává blízkým substitutem připojení přes běžný dial-up, ale vzdaluje se připojení přes pevnou linku, které si zřejmě uchová svoji exkluzivitu.

Marek Antoš

BRAND24


Starší, související články:

* Video On Line rychleji doma i ve světě

* Ceny ISDN padají jako hrušky na podzim. No jo, ale
* Padající ceny ISDN podruhé

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).