Hlavní navigace

Vyhledávače Seznam.cz i Google.cz ztratily, vzrostl podíl Microsoftu

22. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle aktuálních dat z monitorovací služby Navrcholu.cz zůstává nejpoužívanějším vyhledávačem v českém internetovém prostředí Seznam.cz. Jeho květnový podíl činil 59,89 procenta, což je ale ve srovnání s říjnem loňského roku o 0,96 procentního bodu méně. Za zmínku stojí, že v podílu české portálové a vyhledávací jedničky představuje 3,25 procentního bodu specializovaný vyhledávač Zboží.cz. Ztratila také tržní dvojka: Google.cz. Její květnový podíl činil 31,61 procenta, což je ve srovnání s…

Podle aktuálních dat z monitorovací služby Navrcholu.cz zůstává nejpoužívanějším vyhledávačem v českém internetovém prostředí Seznam.cz. Jeho květnový podíl činil 59,89 procenta, což je ale ve srovnání s říjnem loňského roku o 0,96 procentního bodu méně. Za zmínku stojí, že v podílu české portálové a vyhledávací jedničky představuje 3,25 procentního bodu specializovaný vyhledávač Zboží.cz. Ztratila také tržní dvojka: Google.cz. Její květnový podíl činil 31,61 procenta, což je ve srovnání s loňským říjnem přesně o jeden procentní bod méně. Dál klesají i podíly vyhledávačů Centrum.cz (v květnu 1,76 procenta) a Atlas.cz (v květnu 0,52 procenta).

Kam se tedy uživatelé poděli? Navrcholu.cz zaznamenalo nástup vyhledávače Windows Live Search od Microsoftu, který se od marginálních čísel propracoval až ke květnovému podílu 4,47 % a stal se tak celkem jasnou tuzemskou tržní trojkou. Za rychlým nárůstem podílu vyhledávače Windows Live Search je s největší pravděpodobností rozšíření posledních dvou verzí prohlížeče Internet Explorer, které tento vyhledávač nabízejí v rámci základní instalace. Tím je uživatelům výrazně usnadněn přístup k jeho využívání, komentuje výsledky měření Daniel Gogela, vedoucí služby Navrcholu.cz. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).