Hlavní navigace

Výlet na Měsíc již od 50.000

29. 1. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Prodejte svou licenci Windows za 1.200 korun ˙ Servery společnosti Economia OnLine jsou mimo provoz ˙ Na počítačích v Bílem domě chybí písmeno W ˙ Alternativní operátoři se dohodli s Českým Telecomem ˙ First Tuesday na prodej ˙ Microsoft zaplatí Sunu 20 milionů dolarů ˙ Internetový průmysl prochází těžkým obdobím.

Podle Lidových novin světový internetový průmysl prochází v současnosti velmi složitým obdobím. Kvůli neschopnosti vykázat dlouhodobě podstatnější zisky, zadlužení, nižším příjmům z reklamy, útlumu americké ekonomiky a s tím související nedůvěrou investorů v sektor informačních technologií bojuje řada webových firem o vlastní přežití. Důkazem vážnosti situace jsou stále častěji oznamované bankroty, propouštění, poklesy zisků, revize původně optimistických výhledů hospodaření a pokračující propad internetových titulů na akciových trzích.

Do roku 2009 bude nahrávací služby jako TiVo či ReplayTV používat 82 milionů amerických domácností (Jupiter Communications)

Také byste jednou rádi zažili výjimečnou dovolenou, kterou byste se mohli chlubit přátelům? Jste znuděni Tokyem? Londýnem? Disneylandem? Společnost Novac Space Travel (www.novacspa­cetravel.com) začala přijímat rezervace na turistické kosmické lety, které by se měly začít uskutečňovat v rozmezí let 2002 a 2005. V roce 2007 je plánována výletní cesta na orbitální dráhu země, návštěva Měsíce by se poté měla uskutečnit v roce 2011. Cena jedné rezervace se pohybuje okolo 50.000 amerických dolarů, společnost nicméně tvrdí, že jsou levnější než konkurence.

Za poslední čtvrtletí vzrostl meziročně trh s osobními počítači pouze o 9,2 procenta (ID­C)

Podle Mladé fronty Dnes se znesvářené počítačové firmy Microsoft a Sun Microsystems dohodly na příměří. Alespoň co se týče programovacího jazyka Java, který vyvinul Sun. Microsoft totiž tento jazyk upravil pro svůj operační systém Windows, což se Sunu nelíbilo a proto na firmu podal žalobu. Soudní spor se táhl tři roky, nakonec se oba rivalové doholi – Microsoft zaplatí za možnost používat Javu během dalších sedmi let 20 milionů dolarů. Dohodu obě strany berou jako své vítězství, napětí mezi nimi však přetrvává dál, protože Sun je jednou z žalujících stran v procesu porušování auntimonopolních zákonů.

V Evropě má interaktivní televize sedm milionů diváků, zatímco ve Spojených státech pouze 400.000 (Yil.com)

Noví zaměstnanci Bílého domu zjistili, že na všech klávesnicích zdejších počítačů, které převzali po předchozím týmu, chybí tlačítko W a zbyl po něm jen plíšek, na kterém bylo původně nasazeno. Několik těchto „vydloubaných“ tlačítek bylo přitom nalezeno nalepených nad portálem čtyři metry vysokých dveří v Bílém domě; zřejmě aby na ně postižení jen tak snadno nedosáhli. Odcházející „Clintonovci“ si tak zřejmě vystřelili z horlivé snahy nového prezidenta zdůrazňovat svou odlišnost od vládní epochy svého otce vkládáním „W.“ (místo druhého křestního jména Walker) do jména.

Mladí Britové vypijí ročně 2.676,5 milionů litrů alkoholu. Toto číslo by se do roku 2004 mělo zvýšit na 3.026,9 (Datamonitor)

Podle Lidových novin se alternativní telekomunikační operátoři, kteří jednají s Českým Telecomem o propojení sítí, již s firmou většinou dohodli na cenách propojení. Nyní čekají na výklad Českého telekomunikačního úřadu k některým sporným požadavkům Telecomu. Operátoři jsou proti návrhu Telecomu na zpoplatnění přístupových svazků a proti výpočtu ceny za přístup na internet. Uvedly to společností Aliatel, Contactel, GTS (Dattel) a Globix i Telecomu. „Ohledně jednání o cenách propojení již problémy nejsou, nyní jednáme o problematice cen za přístupové svazky a Internet,“ uvedl mluvčí Telecomu Vladan Crha. [Lupa]

Výdaje na videohry a hry pro PC dosáhly v roce 1999 8,4 miliard dolarů. To je o miliardu více než v pokladnách kin (NPD)

Německý výrobce výpočetní techniky vzdoruje Microsoftu a začíná prodávat systémy s licencemi operačního systému Windows s druhé ruky. Prostřednictvím této internetové stránky zaplatí společnost Waibel 65 marek (přibližně 1.200 korun) za licenci Windows 98 a 85 marek (přibližně 1.500 korun) za licence Windows NT a Windows 2000. Operační systémy jsou následně znovu prodávány (za 95 respektive 135 marek) coby součásti osobních počítačů firmy Waibel. Microsoftu se samozřejmě tento postup nelíbí, nicméně byl posvěcen německým BGH (Nejvyšší soud).

BRAND24

Celosvětově nakupuje online jen 10 procent uživatelů, dalších 14 procent to chce v následujících šesti měsících vyzkoušet (TNS)

Podle ČTK ve čtvrtek před 16 hodinou byly z rozhodnutí vedení společnosti Macron Software, s.r.o. vyřazeny z provozu servery iHNed.cz., MaM.cz a NovaEkonomika.cz, které patří společnosti Economia OnLine. Sdělil to marketingový manažer Economia OnLine Jan Vrána. Podle ředitele Economia OnLine Michala Klímy Macron Software provozoval tyto servery na základě smlouvy, která měla skončit 31. března 2001. „Macron Software vystavil za listopad a prosinec faktury, s jejich výší jsme nesouhlasili a vyzvali jsme proto Macron Software k jednání“ uvedl Klíma. [Lupa]

Do roku 2005 bude maloobchodní prodej online představovat 10 až 15 procent celkového prodeje (Ernst & Young)

Na dveřích First Tuesday, jakéhosi klubu lidí, kteří dosud věří, že na Internetu lze snadno zbohatnout, visí cedule „Buy Me“. Skupina kolem spoluzakladatele Johna Browninga řekla ve středu Reuters, že First Tuesday je na prodej. Říká se, že izraelská společnost rizikového kapitálu Yazam zaplatila minulý červenec za organizaci 50 milionů amerických dolarů, o půl roku později se však chtějí této své investice zbavit. First Tuesday začalo roku 1998 v Londýně jako agentura dávájící dohromady peníze a talenty, přičemž od roku 1999 se pravidelně pořádá i v Praze.

Evropský trh s internetovými bezpečnostními službami vzroste do roku 2004 na 4 miliardy dolarů ze současných 1,5 miliard (IDC)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).