Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Vyřadily je prý podvodné hlasy, protestují v přímém přenosu od randomofamber - "U daného uživatele byla jako podvodné hlasy identifikována...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2010 17:03

    randomofamber (neregistrovaný)
    "U daného uživatele byla jako podvodné hlasy identifikována zhruba ¼ ze všech přidělených hlasů. Vzhledem k tomu, že však nelze vyloučit, že další hlasy byly též z části podvodné, nelze přistoupit k jednoduchému kroku – odečtení počtu podvodných hlasů."


    Jak je vůbec možné, že v dnešní době lze zaslat podvodné hlasy? Asi ta soutěž nebyla myšlena vážně...

    Jen tak pro představu, čím se liší podvodný hlas od nepodvodného? To je jedno. Pokud bylo možné identifikovat větší množství podvodných hlasů, je možné identifikovat menší množství podvodných hlasů limitně k číslu 1 podvodný hlas. Není-li pořadatel schopen identifikovat 1 podvodný hlas, jak může označit hlasování u jednoho subjektu za podvodné a u druhé za bezproblémové? Tady to vypadá na to, že si pořadatel chtěl zjednodušit situaci. Já bych označil celé hlasování za zmatečné (neplatné), protože protože pořadatel není schopen přesně určit kolik hlasů u jakého soutěžícího bylo v pořádku a kolik podvodných.

    Mimo jiné se ptám:
    Co to je zhruba?
    Kdyby to byla zhruba 1/10 nebo zhruba 1/100 nebo jen jeden hlas, byla by situace stejná? Dle pravidel ano.
    Zaručuje pořadatel, že ostatní soutěžící mají všech 100% hlasů nepodvodných?
  • 19. 7. 2010 22:36

    MicB (neregistrovaný)
    Soutez osobne neznam a neznam metodiku kontroly (tam bude zakopany pes). Ale organizatori podcenili, ze vyhra v radu 60tis si "nezaslouzi" nejakou velkou pozornost - ze je to mala castka pro nejake machinace..

    V to pripade mi neni jasne proc by nekdo naschval chtel poskodit ty dva - na to mi to prijde dost zajimave. spise se chtel nekdo zviditelnit a zkusit to. Celkem i verim kdyby ti dva vyhrali tak se ozve nekdo jiny a napadne tu soutez z jine stranky (preci kdyz nekdo vyhraje o tolik hlasu tak to musi byt podvod ze?).
    A fair-play v byznyse? kde ste to videli? vazeni tu jde predevsim o penize, prestiz, a aby nacka vesla do podvedomi lidi.

    Zpek k zabezpeceni:
    Ano muzete kazdy hlas vazat na neco SMS,Email.. ruzne formy autentizace.. ti praci podvodnikum zkomplikujete, ale taky odradite spoustu lidi a vas to bude stat pekny balik.
    Je na kazdem aby zvazil rizika - hold tohle se organizatoru nepovedlo a sestrelit jde jakakoliv soutez pres internet to proste nejde zabezpecit - otazka je ceny a casu...
  • 20. 7. 2010 12:31

    anonymní
    Neco jako "podvodny hlas" je totiz pitomost. System bud hlasovat dovoli nebo nedovoli a kdyz dovoli, tak ten odeslany hlas je proste koser.

    Jakakoli ochrana musi fungovat tak, ze zabrani "podvodum". A ostatne, napsat/pouzit boota taky vyzaduje jistou miru invence, takze hlasy pomoci nej ziskane nejsou podvodem, ale pouze vyuzitim moznosti, ktere hlasovaci system umoznuje.

    Je to stejne, jako kdybych vzal rekneme volebni zakon, ale na jeho dodrzovani by nikdo nedohlizel. Jak odlisim hlas dany v souladu se zakonam a v rozporu s nim ? Nijak, a proto komise kontroluje dodrzovani (plenta, anonymita, osobni hlasovani ...). Totez musi delat hlasovaci aplikace.

    BTW: Muzu odeslat nekolik tisic hlasu, kazdy z jine IP adresy. Jak poradatel nejake souteze pozna, ze hlasoval jediny script a ne 1000 ruznych lidi ? Aha, nijak, ale proste se mu bude zdat, ze dany vytvor nemohl preci tolik hlasu dostat.
  • 21. 7. 2010 14:11

    Tommy (neregistrovaný)
    To srovnání s volbami trochu kulhá, protože stát má způsob jak jednoznačně identifikovat jednotlivé voliče a může tak celkem spolehlivě ověřovat platnost hlasů.

    To na internetu standardně neexistuje - IP adresu můžete dostávat každou chvíli jinou a naopak za jednou IP může být spousta uživatelů, e-mailů si můžete vytvořit kolik chcete a cookies není problém vyčistit. Můžete to vylepšit pomocí "signatur" browserů ale pořád je to jenom nějaké přiblížení a pokud je útočník sofistikovaný a má o tom nějaké ponětí tak pro něj není problém to obejít.

    Jediná šance je navázat to na něco co nelze jednoduše a levně získat - tj. například na telefonní číslo přes SMS apod.
  • 21. 7. 2010 14:20

    anonymní
    nicméně pak je otázka kolik takových hlasů v soutěži je a co je výhra.. pokud je jich řádově tisíce a výhrou je být předseda parlamentní strany, která bude rozhodovat o miliardách tak jako tomu bylo u véčkařů, pak nějaké vynaložené výdaje na simkarty jsou peříčko
  • 21. 7. 2010 21:46

    anonymní
    Samozrejme, ale pokud nejsem schopen neco zajistit technicky, nemuzu to vymahat smluvne. Pokud proste povolim jeden hlas z jedne IP co hodinu, a nekdo si pusti bota co bude kazdou hodinu hlasovat znova, je to proste koser hlas, protoze pravidla byla takto stanovena = system takovy hlas prijme.

    Slo mi o to, ze oni, ac nejsou schopni technicky neco zajistit se smazi tvrdit, ze se neco nekaleho stalo.

    Tudiz je to stejne, jako kdyby volebni komise nekontrolovala nic, ale nasledne prohlasila, ze strana YXZ je zvoleb vyloucena, protoze dostala podvodne hlasy.

    Ostatne jak je tu i zmineno, neni problem postout odkaz nekam na forum/facebook/... a pokud maji doticni dostatek priznivcu/ctenaru ... je mozne ziskat desitky tisic hlasu konkretnich fyzickych osob i behem radove hodin.
    Stejne tak ale muzu chtit nekoho poskodit a necham bota hlasovat kazdou vterinu ze stejne IP, aby to bylo pekne videt, protoze poradatel je dement a nema zadne casove omezeni, tak odeslu desitky tisic hlasu sam.

    S anonymitou se proste musi poradatel jakehokoli hlasovani na netu vyporadat nejak technicky, je to ostatne on kdo stanovuje pravidla, ale tato pravidla musi byt soucasti technickeho reseni a ne nejakeho plku.
  • 22. 7. 2010 12:48

    Tommy (neregistrovaný)
    To že systém něco dovolí ještě nemusí znamenat že to je košer - příkladem může být nedávná chyba v novém webovém rozhraní jedné sázkové kanceláře, díky které bylo možno na jeden tiket zadat opakovaně stejnou událost.

    Systém to dovoloval nicméně v pravidlech bylo jasně uvedeno že takto sestavený tiket je neplatný - žádný ze sázejících pokud vím peníze nedostal (a to se jedná o milionové částky).

    Každopádně je fakt že pokud nejsem schopen pravidla ověřovat, je to jenom cár papíru. Proto jsem psal že by mne skutečně zajímalo jakou metodiku pro určení podvodných hlasů použili.
  • 22. 7. 2010 13:43

    anonymní
    hlasy identifikovali udajne pomoci informaci z odesilajiciho pocitace, ktery je odesilal se zmenou pouze ip adresy, nikoliv vsak dalsich parametru..
  • 22. 7. 2010 9:53

    Heron

    To na internetu standardně neexistuje ...

    Ale existuje. Hlasující použijí k přihlášení do systému elektronický podpis vydaný kvalifikovanou certifikační autoritou. Např.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).