Hlavní navigace

Vyšel Mozilla Firefox 32 s výraznou stopou českých vývojářů

3. 9. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nová verze populárního prohlížeče přináší především technologické novinky pod příslovečnou kapotou. Jednou z nich je zbrusu nová HTTP cache.

Webový prohlížeč Mozilla Firefox vyšel v nové verzi 32.0, která nese významnou českou stopu. Jednou z novinek pod příslovečnou kapotou je nová HTTP cache, pod kterou jsou podepsáni čeští vývojáři Jan Bambas a Michal Novotný. Možná si jejich jména vybavíte v souvislosti se svého času ambiciózním projektem AllPeers.

Další novinkou technického rázu je integrace Generational Garbage Collection (GGC), která slibuje rychlejší JavaScript. GGC měla obsahovat již předchozí verze prohlížeče, ale na poslední chvíli byly plány pozměněny. Každopádně dosud šlo o hlavní prioritu iniciativy MemShrink, jejímž cílem je snížit paměťové nároky a zvýšit výkon prohlížeče.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Lišta pro prohledávání stránky nově zobrazuje počet nalezených výsledků vyhledávání a jejich pořadí na stránce.

Třetí významnou inovací je Public Key Pinning, tedy ochrana před tzv. man-in-the-middle útoky, kdy útočník využije falešný certifikát, aby mohl provádět datový odposlech šifrované komunikace. Ochrana, která je reakci zejména na kauzu DigiNotar, bude průběžně aktivována pro vybrané weby. Prvními jsou Google a Twitter.

Došlo také na menší úpravy uživatelského rozhraní. Změn doznala kontextová nabídka webových stránek. Některé textové položky nahradila lépe viditelná tlačítka se symboly, která jsou hned v horní části nabídky. Konkrétně jde o příkazy pro navigaci zpět a vpřed, obnovení stránky a její rychlé přidání mezi záložky. 


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Textovou podobu některých příkazů v kontextové nabídce nově nahradila výraznější tlačítka s tradičními symboly.

Výkonnostní optimalizací prošel Add-on Manager (Správce doplňků) stejně jako Password Manager (Správce hesel). Ten uživatelům poskytuje některé nové informace o uložených heslech. Konkrétně datum prvního a posledního použití, celkový počet použití, ale především datum poslední změny hesla.

Tipy C

Weboví vývojáři mají nyní novou možnost, jak zjistit uživatelem preferovaný jazyk a jeho případnou změnu, takže třeba webové aplikace mohou snadno přepnout na správnou lokalizaci. Z CSS 3 nově prohlížeč podporuje position:sticky. Dále bylo aktualizováno Vibration API dle nejnovější specifikace W3C.

Nástroje pro vývojáře podporují displeje s velmi jemným rozlišením. Přibyla mezi nimi pomůcka Web Audio Editor. Scratchpad (Zápisník) při zapisování zdrojového kódu nabízí automatické dokončování. Novinek potenciálně zajímavých pro webové vývojáře přinesl Firefox 32 mnohem více. Viz poznámky k vydání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).