Hlavní navigace

Vyšla finální Opera 10.10, přichází Opera Unite

23. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společnost Opera Software dnes oficiálně vydala ostrou verzi prohlížeče Opera 10.10. Plní tak slib, že zmíněná verze bude brzy následovat v září uvedenou Operu 10, které jsme se podrobněji věnovali v článku Opera 10.0: novinky na všech frontách. Nejdůležitější novinkou, se kterou právě uvolněná verze přichází, je bezpochyby Opera Unite. Tato služba/funkce představuje webový server integrovaný přímo do webového prohlížeče, kde je možné spouštět různé aplikace a k nim pak vzdáleně přistupovat…

Společnost Opera Software dnes oficiálně vydala ostrou verzi prohlížeče Opera 10.10. Plní tak slib, že zmíněná verze bude brzy následovat v září uvedenou Operu 10, které jsme se podrobněji věnovali v článku Opera 10.0: novinky na všech frontách. Nejdůležitější novinkou, se kterou právě uvolněná verze přichází, je bezpochyby Opera Unite. Tato služba/funkce představuje webový server integrovaný přímo do webového prohlížeče, kde je možné spouštět různé aplikace a k nim pak vzdáleně přistupovat přes Internet. Už od představení této novinky se vedou diskuse, jestli při současném rozvoji webových aplikací je skutečně nutné spouštět třeba službu pro online sdílení fotek na vlastním počítači i se všemi omezeními, které to představuje.

Přínos funkce Opera Unite rozebíral už náš dřívější článek Opera Unite je starý příběh o znovuvynalezení kola. Teprve ale až reálná odezva uživatelů ukáže, jak si Opera Unite povede. Vývojáři ze společnosti Opera Software do začátku připravili několik aplikací: najde se mezi nimi například multimediální přehrávač se vzdáleným přístupem, nástroj pro streamování multimediálního obsahu, nástroj pro sdílení souborů nebo služba pro vystavování fotek. Nová Opera 10.10 s funkcí Opera Unite je k dispozici pro všechny tradičně podporované platformy a opět nechybí česká lokalizace. Zájemci mohou stahovat i ze Slunečnice.cz. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).