Hlavní navigace

Vyšla Opera 10.50, přináší anonymní režim nebo samostatné widgety

2. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po smršti release candidate buildů vyšla nyní finální verze prohlížeče Opera 10.50. Seznam novinek je hodně dlouhý. Na první pohled zaujme přepracované uživatelské rozhraní s minimalistickým řešením záhlaví okna prohlížeče, které je v poslední době mezi tvůrci browserů dosti moderní. Nová podoba vypadá zejména pod Windows Vista a Windows 7 velmi zajímavě. Hlavní menu se přesunulo pod tlačítko v levém rohu prohlížeče. Podobný koncept je zvažován i u konkurenčního prohlížeče Mozilla Firefox 4.0.…

Po smršti release candidate buildů vyšla nyní finální verze prohlížeče Opera 10.50. Seznam novinek je hodně dlouhý. Na první pohled zaujme přepracované uživatelské rozhraní s minimalistickým řešením záhlaví okna prohlížeče, které je v poslední době mezi tvůrci browserů dosti moderní. Nová podoba vypadá zejména pod Windows Vista a Windows 7 velmi zajímavě. Hlavní menu se přesunulo pod tlačítko v levém rohu prohlížeče. Podobný koncept je zvažován i u konkurenčního prohlížeče Mozilla Firefox 4.0. Odstraněny byly modální okna s různými dotazy. Ty se nyní po vzoru např. MSIE nebo Firefoxu zobrazují v méně rušivých lištách.

Opera 10.50 přináší také konečně anonymní režim. Zajímavostí je, že jej lze spustit i jen pro jednotlivý panel (tj. list) otevřený mezi ostatními v běžném režimu. Novinkou je podpora značky video z HTML 5. Podpora HTML 5 a CSS 3 se ostatně v jádru Presto 2.5 dočkala dalších vylepšení. K posílení výkonu má přispět údajně až sedmkrát rychlejší nový engine Carakan pro zpracování JavaScriptu. O kompletní grafický výstup prohlížeče se nyní stará knihovna VEGA. Optimalizována byla také správa paměti a posílení výkonu se týká i vestavěného e-mailového klienta. Za pozornost stojí také podpora samostatných widgetů. Více o novinkách v našem nedávném článku Opera 10.50: upravené rozhraní, vyšší výkon i anonymní režim.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).