Hlavní navigace

Vytvořte si vlastní pravdu

18. 12. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Internet je zvláštní v tom, že umožňuje prakticky komukoliv vytvořit vlastní informace a prohlašovat je za pravdu. A nejhorší na tom je, že Internet pak často neumožní zjistit, zda tato pravda odpovídá skutečnosti.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Vytváření pravdy je věc stará jako lidstvo samo, Internet a jeho možnosti tuto věc výrazně zjednodušily. Ať už jde o pravdu, která je skutečně pravdou, nebo o pravdu, kterou vytvářejí lidé a režimy a která neodpovídá skutečnosti.

BBC upozorňuje na nový projekt kubánské vlády, jde o jakousi „Wikipedii“, prezentující svět a historii očima oficiálních kubánských míst. EcuRed je internetová encyklopedie s dvaceti tisíci záznamy, má šířit informace bez nároků na zisk. V tomto je tato internetová encyklopedie stejná jako její prapůvodní vzor a stovky nebo tisíce odvozenin. Kubánskou encyklopedii ale asi nebudou tvořit její uživatelé, ale vládní zaměstnanci. Nebo bude fungovat cenzura a schvalování, což ostatně odpovídá i principům Wikipedie. V aktivitě a podílení se na tvorbě hesel budou Kubánci asi trochu pozadu, ale je možné je chápat. Pravděpodobně budou očekávat zásahy shora, tak proč by se lopotili a psali, když jim to pak stejně nezveřejní. Jde o oficiální vládní projekt, tak proč si do něj nechat zasahovat zvenčí, někdo by mohl vložit nevhodný obsah…

Projekt EcuRed jinak vypadá jako každá jiná internetová encyklopedie, dokonce lze požádat o vytvoření článku. Pokud se zajímáte o to, jak encyklopedie prezentuje Česko, tak vězte, že toto heslo neobsahuje žádné informace, naopak článek o Československu je poměrně obsáhlý. Stejně tak i článek o Spojených státech amerických, tam se dokonce v jednom odstavci píše i o konfliktech mezi Kubou a USA. Neumím španělsky, ale přijde mi, že se tam spíše řeší dávno zapomenutá doba. BBC přeložila několik informací o nenáviděném sídle imperialismu, ze kterých je vidět, že si autoři článku neberou servítky a o USA mluví v intencích známých z projevů Fidela Castra. Což neznamená, že by to nebyla pravda.

UX DAy - tip 2

Kubánci říkají, že EcuRed byl spuštěn kvůli tomu, aby přinášel informace o všech a pro všechny, pro lidi z Kuby a z celého světa. Proti tomu, aby si kdokoliv zveřejňoval informace, které chce a které se mu hodí, nemůžeme říci ani slovo. Občas to dělá každý a je na konzumentovi těchto informací, aby si je přebral a vyhodnotil. Každopádně může být zajímavé pozorovat oficiální pohledy na svět od státu, který je považován za bojovníka proti pravdě.

Může to znít jako obehraná deska, ale není od věci si uvědomit, že se vyplatí spoléhat na vlastní rozum a není radno věřit všemu, co se píše a říká. Internet je skvělý pro šíření informací, pro jejich dekódování se ale doporučuje používat mozek. Samozřejmě některým původcům informací můžeme věřit více a jiným méně. Jsem nastavený tak, že více než projektům typu EcuRed věřím třeba zrovna BBC. Ale vyplatí se číst všechno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).