Hlavní navigace

Vzniká Asociace lokálních poskytovatelů Internetu

31. 8. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V pátek 27. srpna proběhlo v Jihlavě první setkání zakládajícího výboru vznikající Asociace lokálních poskytovatelů Internetu, ALPI. Na setkání byly rozděleny úkoly mezi členy zakládajícího výboru. Jedním z hlavních cílů ALPI je stanovení "indexu ceny konektivity" a následně dosažení jejího zlevnění.

V pátek 27. srpna proběhlo v Jihlavě první setkání zakládajícího výboru vznikající Asociace lokálních poskytovatelů Internetu, ALPI.

Hlavní cíle ALPI jsou podle její prozatímní webové stránky následující: hájit a prosazovat společné zájmy v jednání s třetími osobami; pravidelné setkávání a provoz internetového portálu za účelem sdílení zkušeností; zvýšení prestiže svých členů díky Kodexu ALPI a také stanovení indexu ceny konektivity.

Na setkání byly rozděleny úkoly mezi členy zakládajícího výboru. Zakládající výbor má šest členů z řad fyzických a právnických osob. Vesměs se jedná o lidi pohybující se kolem elektronické konference věnované routovacímu systému Mikrotik RouterOS.

Úkolem zakládajícího výboru je do přelomu října a listopadu připravit a zveřejnit všechny dokumenty potřebné pro vznik ALPI, vytvořit a představit internetový server a provést registraci ALPI u ministerstva vnitra.

Od první myšlenky na založení sdružení uběhly již téměř dva roky. „Teprve letos se však začal formovat tým lidí, který je schopný a ochotný podobný projekt dotáhnout do konce,“ říká iniciátor vzniku ALPI Zdeněk Švarc z břeclavského ISP Promedia. „První podnět k založení ALPI vznikl v době, kdy Český Telecom poprvé zveřejnil velkoobchodní nabídku ADSL. Bylo hned jasné, že podmínky (…) jsou nastaveny takovým způsobem, že lokální poskytovatel nemá šanci místní smyčku jakýmkoli způsobem využít.“

A zatímco velcí telekomunikační operátoři mohou vyvíjet na Český Telecom tlak skrze Asociaci provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS), lokální ISP zatím nikdo nebere příliš vážně.

Podle odhadů Zdeňka Švarce jich přitom v České republice komerčně působí přibližně 800 a dohromady každý měsíc nakupují od tranzitních operátorů 2 Gbit/s konek­tivity.

Výsledky systematické práce ALPI budou přístupné pro všechny ISP – ať již budou, nebo nebudou členy ALPI.

Svůj provoz bude ALPI hradit ze dvou zdrojů. Prvním budou členské poplatky a druhým příjmy z reklamy na internetovém serveru (portálu).

Členem ALPI se může stát libovolná fyzická či právnická osoba.

Jedinou podmínkou je vlastnění koncese na poskytování Internetu. Tuto koncesi vydává živnostenský úřad na základě splnění podmínek generální licence č. GL – 28/S/2000, jejímž autorem je Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Původně bylo v podmínkách ALPI rovněž pravidlo zapovídající vstup ISP, kteří poskytují Internet ve více než pěti městech České republiky. (Ve snaze od definici „lokálního ISP“…). Zakládající výbor však toto omezení zrušil.

Jak již bylo naznačeno výše, členství v ALPI bude placené. „(…) rozhodně to však nebude částka, kterou by lokální poskytovatel pocítil. Naším cílem je široká členská základna, kterou nechceme dusit vysokými poplatky. Navíc ALPI je nezisková organizace a od toho se odvíjí vše ostatní,“ říká Zdeněk Švarc.

Zdeněk Švarc dále předpokládá, že do konce roku bude mít APLI 20 až 30 členů.

Členové ALPI se budou moci prokazovat členstvím v ALPI a s tím souvisejícím dodržováním Kodexu ALPI.

Kodex ALPI bude spolu s ostatními dokumenty zveřejněn na přelomu října a listopadu. „(…) jistá etická hlediska by měl zohledňovat každý z nás, upsání se k nim a možná sankce (zrušení členství) v případě jejich nedodržení, je silná motivace, abychom je dodržovali za všech okolností,“ říká Zdeněk Švarc.

Vyjma Kodexu budou moci členové ALPI profitovat ještě z takzvaného „indexu ceny konektivity“ (ICK).

BRAND24

Jeho podstata spočívá v tom, že každý člen ALPI anonymně poskytne cenu, za kterou nakupuje portovou konektivitu od tranzitního operátora. Z tohoto seznamu bude následně vybráno pět nejlevnějších položek. Z těchto pěti položek se spočítá průměr a tento průměr značí ICK.

Jak se píše na webových stránkách ALPI, ICK by měl sloužit jako argument pro sjednání lepší ceny s dodavatelem konektivity v případě, že ISP platí cenu výrazně vyšší, než je ICK. Dále chce ALPI zveřejňovat seznam tranzitních operátorů, kteří členům ALPI nabídnou nižší cenu, než je aktuální ICK. To v konečném důsledku má opět vliv na snížení ceny konektivity.

Líbí se vám myšlenka vzniku ALPI?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).