Hlavní navigace

Vzpoura čteček

1. 4. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
RSS čtečky a agregátory se pustily do tiché revoluce. Nejdříve si vybudovaly naši důvěru, nyní nenápadně manipulují zprávy a sabotují zpravodajskou činnost, aniž bychom si toho všimli. Jak se tato revoluce projevuje, jaké zprávy můžeme v RSS čtečkách najít?

RSS čtečky a agregátory považujeme za spolehlivé mechanismy, jejichž jedinou touhou je přinášet nové a nové titulky. Není nic, co by jim udělalo větší radost, než nový item v XML. A vůbec jsou závislé na pravidelných dávkách z bílých a kvalitních kolumbijských dávkových souborů.

Jenže to všechno je jen přetvářka.

Jednou za čas se agregátory a čtečky vzbouří. Začnou si dělat, co chtějí. Mixují zprávy mezi sebou, přiřazují k sobě texty, které nemají a nechtějí mít nic společného. Během posledních měsíců a skoro i let jsem zaznamenával takové vzpoury, jakmile jsem na ně narazil. Z výzkumu vyplývá, že frekvence vzpour se zvyšuje.

Předem se omlouvám za dvě věci: čtečky mají nechutně cynický smysl pro humor, některé obrázky mohou slabší nátury urazit. Za druhé omluvte sníženou kvalitu některých screenshotů. Vinen je autor, který byl dříve neznalý umění skrýnšotingu.

Bloglines útočí

Jak vypadá taková vzpoura?

Online čtečka bloglines ve spolupráci s neautorizovaným RSS kanálem občas zaútočí s hrůznými zprávami. Zde například odsoudily zesnulého manažera Pedro Picka k velmi nechutnému konci života. Jen si to přestavte.

hrůzná smrt Picka

Mezi čtečkami funguje velká řevnivost. Duo Bloglines-iHNed.cz se samozřejmě nechtělo nechat zahanbit a informovalo o posmrtném životě Ivana Hlinky a jeho běsnění.

Ivan Hlinka

Pokud máte pocit, že jste občanem, občankou či jiným dokladem ČR, pak se mýlíte. ČR je již zlikvidována, o čemž zase informoval v Bloglines týdeník Euro.

ČR končí

iDnes si zase pohrávala s tragickým osudem uneseného britského občana a napínala čtenáře.

dvakrát řež

Nový den, nová fronta

Své vrtochy mají i agregátory titulků, jako je Nový den. Ten je nadán detektivním talentem a objevuje šokující souvislosti a skutečnosti. Mojenoviny přinesly jen zpověď hotového vraha, Nový den odhalil budoucí zločin v rozhovoru s hokejistou Martinem Eratem, texty přiřadil k sobě a věta Martin Erat už se těší na souboj s bratrem získala zcela jiný význam. Petr Sís se chystá zabíjet nevěřící, Petr Novotný je společensky méně nebezpečný.

Erat se chysta

Někdejší ministr financí Martin Jahn tvrdil, že je potřeba podpořit domácí ekonomiku, a ukazuje nám jednu z cest: sám podpořil plastickou chirurgii.

Jahn-ova

Kateřina Neumannová asi taky upgradovala svůj vzhled, nebo jí jde sport a rodičovství velmi k duhu. Šéfové modelingových agentur jistě začnou objednávat lyžařské vybavení a kurzy.

Katka jako Katka

Iveta Bartošová se přepracovala, to vidíme díky spodním titulků. Ten horní nám ukazuje, jakými všemožnými způsoby se lze přepracovat.

zajímavé přepracování

To BBC má jiné problémy. Kosovský prezident už je před soudním tribunálem a důležitý soubor stále ještě nenalezen!

soubor nenalezen

Václav Klaus vetoval zákon o DPH

Se svou špetkou do revoltujícího mlýna titulků se přidávají i redakční systémy. Staré Lidovky rády zdůrazňovaly některé informace, které jim připadaly obzvláště důležité. Pokud to někomu nedošlo, tak Václav Klaus vetoval zákon o DPH.

Klaus vetoval zákon o DPH

Lidovky referovaly i o nedočkavosti českých fotbalistů. Reprezentanti se nejdříve spokojí s postupem kdykoli o víkendu, pak zpřísní a požadují postup hned, nakonec berou kompromisní sobotu. Nelze se divit, že Vladimír Špidla je zoufalý. Václav Klaus vetoval zákon o DPH.

nedočkací fotbalisté

Jyxo má zase velmi (Václav Klaus vetoval zákon o DPH) specifickou představu o zábavě.
(Disclaimer: mám pocit, že tento screenshot jsem nepořídil já. Nepodařilo se mi vzpomenout, komu jsem ho ukradl (Lidovky málo připomínaly), a tak se případnému autorovi omlouvám. Klidně ať se ozve v komentářích, já ho dodatečně proslavím, ale honorář mu teda nedám.)

Jiný kraj, jiný mrav. V Myanmaru si zřejmě oblíbili září natolik, že se s ním ne a ne rozloučit.

BRAND24

věčné září

A nakonec jsme si nechali opravdovou Zprávu století. (Tedy krom toho, že Václav Klaus vetoval zákon o DPH.)

zpráva století

Také máte důkazy o revoltě čteček a agregátorů? Podělte se s nimi v komentářích, pošlete nám je e-mailem, blogněte je. Dokud se vzpoura nerozšíří i do dalších oblastí Internetu…

Setkáváte se s podobnými zprávami?

  • Ano, často.
    33 %
  • Zřídka.
    19 %
  • Nikdy.
    48 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je učitel, student, konzultant a odborník online žurnalistiky.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).