Hlavní navigace

WAP: bublina či nový rozměr Internetu?

7. 8. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

WAP je v posledním půlroce tím, co staví mobilní operátoři nejvíce na obdiv. Je ovšem takovým přelomem v používání mobilních telefonů, jak se nám snaží jeho provozovatelé namluvit? Nebo je to pouze evoluční krok k používání mobilních informačních služeb?

Zkušenost učí, že největší rozvoj aplikací nastává v době, kdy jsou tyto aplikace postaveny na otevřených standardech. Ať již vezmeme rozvoj různých druhů software pro Unix, který akceleroval pod vlivem rozšíření Linuxu nebo aplikační software pro Internet, jehož rozvoj se datuje od okamžiku, kdy protokoly a standardy spjaté se službou WWW začaly být široce používány.

Z tohoto hlediska se dá v mobilních komunikacích počítat s rozvojem aplikací.

Ovšem bylo by fatálním omylem spolehnout se na to, že mobilní telefony přinesou Internet do vaší kapsy. Mobilní telefony mají několik výrazných nevýhod, které brání pouhému přebírání WWW aplikací. Především je to velikost displeje telefonu. Představa, že na několika řádcích telefonu bude možné poskytnout srozumitelnou informaci funguje pro několik málo aplikací. Druhou zábranou je obtížné psaní na telefonu. Zábranou třetí je potom nízká rychlost přístupu k informacím.

Naopak jistou výhodou je přímá vazba mezi zákazníkem a obchodníkem, případně přes operátora sítě. Při existenci takového přímého vztahu je obvykle tok peněz mnohem účinnější, což vede k rychlejšímu rozvoji aplikací. Druhým nezanedbatelným faktem je skutečnost, že ovládání mobilního telefonu je mnohem snazší než ovládání počítače. Tím se rozšiřuje obec uživatelů/zákaz­níků.

Všechny nevýhody, které se objevují výše, výrobci mobilních technologií reflektují a pracují na jejich odstranění. Designové studie ukazují mobilní telefony, které se podobají velikostí displeje spíše PDA (počítačům do dlaně) než dnešním telefonům. Slovníkové technologie psaní, rozpoznávání hlasu a příruční klávesnice zase ulehčují zadávání informací. Rychlost datových přenosů by měly urychlit nové technologie, jako je GPRS, HCSSD nebo sítě generace UMTS. Ovšem zavedení těchto technologií do běžného života si své dva, tři roky vezme. Nezapomínejme na setrvačnost trhu, kdy jen v ČR existuje kolem dvou a půl miliónu kusů mobilních telefonů. Nelze předpokládat, že většina uživatelů svůj mobil zahodí, navíc případný upgrade software je více než obtížný.

Díky výše uvedeným specifikům hlavní těžiště mobilních aplikací bude jinde než v pouhém zabalení WWW aplikací do jiného jazyka popisujícího výstup (i když jak WML, tak HTML jsou podskupinami XML a portace aplikací je triviální záležitostí). Samozřejmě většina médií bude svůj obsah poskytovat i ve WAPu, ale dnes dává spousta lidí přednost papírovým novinám před 15" monitory. Kolik procent populace bude ochotno číst zprávy na pěti/desetiřádkovém displeji? Jaký typ proužkové reklamy asi na témž displeji „poletí“?

Naši operátoři prozatím používají WAP jako marketingový nástroj celkem bez rozmyslu. Kromě jiného je totiž brzdí nutnost využít investic do předchozích technologií (například SIM toolkit aplikací) a zatímní nezralost implementace WAPu v telefonech (která je v tuto chvíli horší než srovnatelná implementace HTML v prohlížečích své doby). Kromě m-komerce, kdy je telefon používán jako mobilní peněženka, zatím operátoři s žádnou technologicky zajímavou aplikací nepřišli. Pokud začneme úplně od začátku, tak první aplikací, kterou by využil každý uživatel mobilního telefonu, je telefonní seznam. Jenže co by taková aplikace udělala s provozováním služby Paegas Asistent, kde jistě nemalé procento volání (za 10 kč za minutu) padne na otázky telefonních čísel, je celkem jasné.

Tipy C

Suma sumárum pokud se chcete cítit technologicky na výši, WAP telefon si pořiďte. Nečekejte ovšem nějakou prudkou využitelnost a pokud se budete chtít na této výši udržet, nejpozději za rok počítejte s koupí telefonu, který bude implementovat protokoly bez chyb. Pokud ovšem hledáte pouze využitelnost, počkejte, než se na trh dostanou telefony, které budou mít jednak úplnější implementaci WAPu a jednak i odpovídající design pro prohlížení informací. Je také možné, že se objeví nová zařízení, jakými by mohly být klony PDA s přenosem dat po GSM.

P.S: Autor není zaměřen proti WAP technologii obecně. Provozuje dokonce WAP verzi vyhledávače lidí na adrese wlide.pinknet.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).