Hlavní navigace

Waze prý vykradlo databázi konkurenta a vše míří k soudu

7. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Waze / Google
Jak odhalíte, jestli někdo vykrádá vaše data? Vložíte do své databáze nějaký ten falešný obsah, který lze snadno identifikovat.

PhantomALERT tvrdí, že Waze vykradlo jejich databázi a poté bylo (i díky tomu) koupeno Googlem. A protože jde o koupi za 1 miliardu dolarů, není divu, že to PhantomALERT žene k soudu. Viz PhantomALERT: Waze Stole Our Database And Sold It To Google For $1 Billion.

Nakonec by to nebylo nic zvláštního, data a obsah se kradou zcela běžně – zvlášť v okamžiku, kdy chcete výrazně posílit informace, které uvádíte na „vlastních“ mapách. Waze byla (a je) aplikace, která navíc při aktualizaci dat spoléhá na uživatele, takže vedle cíleného „vykrádání“ je tady ještě jistě možné vysvětlení v podobě „neposlušných uživatelů“.


Autor: Waze

Ve hře je zde navíc jedna miliarda dolarů, protože Waze koupil Google teoreticky (mimo jiné) proto, že služba měla k dispozici kvalitní databáze. Do toho všeho vstupuje ještě to, že Waze původně se společností PhantomALERT jednalo o partnerství. Z toho nakonec v červenci 2010 sešlo a neuskutečnila se tedy ani navrhovaná výměna informací z map (POI, Points of Interest). Důvodem mělo, podle PhantomALERT, být to, že Waze neměla dostatek podstatných dat.

Poté se, podle PhantomALERT, stalo to, co je důvodem žaloby: lidé z Waze měli bez autorizace či souhlasu zkopírovat údaje z databází PhantomALERT. Jako důkaz má sloužit to, že PhantomALERT do svých dat vsunuli i falešné údaje, aby mohli přijít na případné kopírování.

Tipy C

Firma v žalobě zmiňuje požadavek na náhradu škody a kompenzaci, což s ohledem na koupi Waze za jednu miliardu dolarů zní logicky, ale ještě logičtější to je s ohledem na to, že žaloba míří přímo na Google, který je nyní vlastníkem Waze. Součástí je i argumentace, že Google Waze koupil právě s ohledem na kvalitní a rozsáhlou databázi.

Případ bude zajímavý, protože dokazovat kvalitu jedné či druhé databáze bude problematické, stejně jako to, zda Google skutečně koupil Waze kvůli datům nebo kvůli softwaru a znalostem. To, že PhantomALERT přichází s žalobou až nyní, je také dost jasné: proč by v roce 2012 žaloval startup, který vlastně nic neměl?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).