Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Web není Internet, a jak vám to pokazí život od a8n - Napsal uživatel z domény eurotel.cz. :)

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2009 15:44

    nbmnb (neregistrovaný)
    Nepochybuji o tom, ze to technicky mozne je. Ale to je snad i na Eurotel moc uchylne. :))
  • 14. 5. 2009 16:07

    Hnidopich (neregistrovaný)
    Nejkrásnější na tom je, že pokud web není internet, pak tedy vězte že Telefonica není Eurotel, který je už léta na věčnosti, čest jeho památce.
  • 16. 5. 2009 21:51

    Jindra785453 (neregistrovaný)
    Ale to je ještě slušnej operátor, že na to upozorní. Nebyl to náhodou T-Mobile? Tam to stojí 39,- na týden a používám to. V ceně je opravdu prohlížení přes prohlížeč a např. streemované video nebo stahování libovolných souborů (i aktualizace anitiviru atd.) už se platí za každý kB. Např. přehrání jednoho klipu na Youtube dokáže vycucnout celej kredit Twist karty. Ale u programů, kde jde nastavit komunikace přes port 80 (např. pro ICQ klient Slick) tak už je to v ceně toho paušálu. Když se mobil použije pro připojení k PC, tak u toho paušálu stojí spojení asi 1 Kč a každá hodina připojení taky kolem 1 Kč za udržování spojení, ale surfování (port 80) jde už zdarma. Mám to skoro rok, týdně 39 Kč. A moc se bojím přejít na paušál, který je podstatně levnější (tuším 119 Kč za měsíc), protože by mě mohl přijít na tisíce. U Twistu mě mockrát něco vycuclo během připojení kredit (třeba aktualizace nějakýho programu, cokoli co není v rámci toho balíčku).
  • 14. 5. 2009 12:52

    Pavel3 (neregistrovaný)
    No, tady jste spíše laik vy. Ono totiž SGSN (to je taková krabice, přes kterou teče internet do BTSky a následně do vašeho moblu) dokáže najít v HTTP response header content-type a podle jeho obsahu jinak ta data tarifikovat. Ne, že by to nebyla sviňárna, ale opravdu kilobyte textu může mít jinou tarifikaci než kilobyte mp3ky nebo mpegu.
  • 15. 5. 2009 7:35

    Pavel3 (neregistrovaný)
    Jenže podívejte se na to z pohledu mobilního operátora. Ten neposkytuje datový kanál, ale zprostředkovává přístup. A chce na tom vydělávat. Když nastaví tarif nezávisle na obsahu tak, aby vydělal i na tom kdo si stahuje jenom dvouřádkové e-maily bez příloh, tak se stahovači videa nedoplatí. Naopak, pokud nastaví tarif tak, aby se dalo zaplatit stáhnutí videa, tak ti čtenáři e-mailů to budou mít zadarmo. Navíc nejdražší a nejsložitější je navázání a udržování spojení, vlastní přenos dat už tak složitý a drahý není, ale uživatelé neradi vidí fixní poplatky za naváznání spojení nebo tarifikaci podle doby připojení, proto musí operátor tyto náklady rozpustit do tarifu za data. Proto hodně operátorů ve světě (u nás to až tak rozšířené není) tarifikuje různě podle obsahu.
  • 14. 5. 2009 8:48

    nbmnb (neregistrovaný)
    A naopak se obcas laik divi, kdyz mam v prohlizeci otevrenou nejakou stranku a pritom nejsem pripojeny k internetu. Byvalo to v dobach, kdy se pripjeni platilo po minutach, clovek se pripojil, postahoval, co se dalo, odpojil a pak si to v klidu precetl.

    Na dalsiho laika jsem narazil minuly tyden na zakaznicke line Eurotelu: "Ano pane, Vy si muzete smskou aktivovat internet za 40 korun na tyden, ale muzete si tim internet jenom prohlizet, nemuzete stahovat mp3 nebo videa. To byste pak platil za 25 haleru za kilobajt." (???) "A jaky je rozdil v tom, jestli prohlizim/stahuju stranku nebo pisnicku?" "Ty mp3 nebo videa ukladate na disk, stranky pouze prohlizite." Nemel jsem silu pokracovat.

    A dotaz k clanku: Jak autor formuloval v posudku, ze by si mel diplomant doplnit znalosti v oblasti internetu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).