Hlavní navigace

Webkamery, skoro jsme na ně zapomněli

19. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sledování záběrů z webkamer byla kdysi velmi populární zábava internetových uživatelů, ať už šlo o snímky z horských středisek nebo z kanceláře, kde si nevytížená sekretářka lakuje nehty. Jedna z webkamer v Čechách snímá stavbu nového fotbalového stadionu Slavie. Dovolím si odhadnout, že patří k těm vůbec nejsledovanějším.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Všichni slávisté (tedy ti, kteří fandí fotbalové Slavii), co znám (a není jich zrovna málo), tvrdí, že alespoň jednou týdně se podívají na záběry webkamery, která snímá stavbu nového fotbalového stadionu v pražském Edenu. Kdokoliv chce, se může podívat, jak pokračují stavební práce, na webu stadionu je kromě obrázků z webkamery k dispozici mnoho dalšího materiálu a dokumentace.

Tipy C

Před lety bylo módní záležitostí sledovat záběry webkamer z celého světa, v poslední době příznivci Internetu holdují jiné zábavě, webkamery upadají v zapomnění. Podle Wikipedie byla první funkční webkamerou ta z Cambridge University. Začala „vysílat“ v roce 1991 a vypnuta byla 22. srpna roku 2001, tedy po deseti letech provozu. A co první webkamera snímala? Konvici na vaření kávy v počítačové laboratoři. V rozlišení 128×128, ve stupních šedi. V následujích letech se terčem webkamer staly i ta nejpodivnější a nejneuvěřitelnější místa, které si jenom dokážeme představit. Webkamery snímaly přírodu, lidi, předměty, smradlavé sýry a já nevím co ještě. A snímají dál, ovšem bez patřičného zájmu internetových příznivců. Abych byl přesný, vlastně existuje odvětví, kde se webkamery uchytily ve velkém a slaví úspěchy – je to pornoprůmysl.

Dneska už nikoho nebaví jen tak přeskakovat mezi snímky zasněžených chalup nebo naopak písčitých plážích. Tedy pokud se nechceme podívat, jaké je počasí tam, kde budeme od zítřka trávit dovolenou. Někoho možná pobaví nebo zaujmou webkamery umístěné v pracovnách, obývácích, nebo dokonce v ložnicích. Pro ty, kteří si chtějí s troškou nostalgie zavzpomínat na časy, kdy prožívaly webkamery boom, je tu tip: web webkamery.net, který nabízí stovky odkazů na záběry z Čech a celé Evropy. Pár vteřin strávených používáním nejrůznějších vyhledávačů stačí k tomu, abychom zjistili, že webkamer není vůbec málo, právě naopak. Jejich problém je ten, že nikoho nezajímají. Najdeme například webkameru snímající areál nemocnice v Semilech, nebo hlavní ulici v Tanvaldu. Docela by mě zajímalo, jestli se na tyto a podobné ne moc „mainstreamové“ webkamery někdo dívá. Před lety bylo webkamer málo a lačnících internetových příznivců moc. Přijde mi, že teď je to právě naopak…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).