Hlavní navigace

Webnode: český redakční systém éry Web 2.0

4. 6. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 74287
Služba Webnode poskytuje uživatelům i v základní verzi zdarma pokročilý nástroj pro komplexní správu jednoduchého nebo i rozsáhlého webového projektu. Vytvoření a následná administrace projektu jsou snadné, množství prvků použitelných na stránkách je široké, protože Webnode důsledně kombinuje nabídky i dalších online služeb od Google Gadgets přes YourMinis po SpringWidgets. Českého uživatele samozřejmě zaujme český původ služby.

Éra takzvaného Webu 2.0 přináší řadu služeb zdarma, které nabízejí nové plnohodnotné online aplikace srovnatelné s řadou dosud dodávaných placených „profesionálních“ nabídek. Zároveň se prosazují funkcionality vyplývající z otevřenosti online služeb, které umožňují „namíchat“ výslednou podobu ze stavebních prvků různých dodavatelů. V segmentu redakčních systémů či systémů pro správu obsahu existuje rozsáhlá nabídka open-source řešení, oblíbené jsou systémy využívající kombinaci PHP/MySQL (přehled najdete například na www.opensourcec­ms.com), které jsou provozovatelné i na levných hostingových službách. Řadu z nich nabízejí poskytovatelé hostingových služeb přímo jako doplňkovou službu. Vedle toho existuje rozsáhlá nabídka blogovacích systémů zdarma, často s velmi pokročilými možnostmi změny vzhledu nebo i možnostmi Webu 2.0. O nabídce specifických redakčních systémů typu wiki jsem pak psal nedávno v článku Wiki v éře Web 2.0. Je tedy skutečně z čeho vybírat, to ale neznamená, že by vývojáři nemohli přijít s něčím nových a výrazně odlišným.

Česká služba Webnode nabízí komfortní a uživatelsky příjemný redakční systém pro osobní i komerční webové stránky, zároveň pro majitele webu nabízí statistiky návštěvnosti, dnes už u podobných služeb nutný provoz na vlastní doméně a v placené verzi Profesional i poštovní schránku s kapacitou 1 GB. Počátkem dubna se tato služba ucházela i o titul The Next Web Awards 08 a málokdo si vzpomněl na aprílový žert z roku 1999, kdy služba Business Wire distribuovala zprávu o prodeji „nodů“ takzvaného Next Generation Internet společností Webnode. Ale nová služba Webnode je opravdová a od konkurence se liší a dostala se i do pozornosti českých maistreamových médií (iDNES: Český projekt Webnode: Svůj web teď může mít i každá babička. Za pár minut a zadarmo).

Jednoduchá registrace je pro každou online službu důležitou podmínkou úspěchu, Webnode chce po uživateli skutečně jen minimum.

Webnode 1

WYSIWYG i pro strukturu webu

Editory typu WYSIWYG (What You See Is What You Get) jsou již dlouho u online redakčních systémů samozřejmostí, takže webové stránky mohou tvořit i laici bez znalostí základů HTML a CSS. Webnode požívá vizuální metodu i na strukturu webu ve svém nástroji Webnode Builder, kde po klepnutí na odkaz na upravované stránce přecházíte na editaci odkazované stránky, není tu použit žádný Správce stránek nebo HTML souborů a tvorba i rozsáhlé webové prezentace je proto i pro laika velmi intuitivní.

Zároveň po registraci vygenerovaná instance Webnode obsahuje obvyklé součásti webů, tedy předvyplněné stránky s návodem na vyplnění:

  • O nás
  • Kontakt
  • Napište nám
  • Novinky
  • Blog
  • Fotogalerie
  • Produkty
  • Náš tým
  • Kniha návštěv
  • Otázky a odpovědi
  • Kalendář akcí
  • Reference

Vzhled si nastavíte výběrem z více než 40 šablon, šablony si ale můžete připravit i sami.

Webnode 2

Webbuilder má přehledný panel nástrojů, funkcí v části Obsah je víc než dost. Každý objekt na stránce v editoru stránky má ovládací prvky v liště.

Webnode 3

Standardní WYSIWYG editor pro formátovaný text je ve Webnode se skutečně jednoduchým ovládáním:

Webnode 4

Administrace projektu je především reklamou na placené služby. Ceny jsou ale pro české uživatele nastaveny poměrně vysoko, Verze zdarma nabízí stejně jako například Google Sites pouhých 100 MB prostoru (měsíční limit přenosu 5 GB), 1 GB prostoru už ale stojí baťovských 1999 Kč ročně a 4 GB prostoru spolu s 1GB e-mailem dokonce 4999 Kč. Pokud ale provozujete například Google Sites na vlastní doméně, máte k dispozici 10 GB zdarma.

Webnode 5

Jednotlivé standardní stránky i jejich prvky jsou střízlivé, bohužel v detailech vítězí technologie, například dělení e-mailové adresy vlevo v prvku Kontakty je na první pohled nedomyšlené.

Webnode 6

Vzorové texty jsou sice vynikajícím nástrojem pro laické uživatele, profesionál by ale v ukázkovém textu použil „tvrdé mezery“, aby na koncích řádku nezůstávaly pro typografy nepřijatelné osamocené jednopísmenné předložky. Ale to jsou jen drobné vady na kráse, vlastní engine je kvalitně připraven.

Webnode 7

Pro každou stránku je možné přidat jako metadata i klíčová slova a stručný popis, stránky je možné označovat štítky, jejichž přehled je možné umístit na stránky.

Webnode 8

Unikátní je možnost změny textových řetězců v engine, což je použitelné především pro lokalizaci do dalších jazyků, ale i pro individuální modifikaci interakce s uživatelem. Aktuálně pak byly dokončeny dvě lokalizace: slovenská a polská.

Webnode 9

Správce souborů Webnode zajišťuje skutečně špičkovou pokročilou správu souborů a zajišťuje snadný přenos více souborů i celých adresářů současně. Zapomeňte na FTP… Limit velikosti souboru je 8 MB, což je jen o 20 % méně než u konkurenčních Google Sites, engine je ale vybíravý na jména souborů a odmítal akceptovat většinu jmen vygenerovaných z titulků oken Firefox při snímání obrazovky v mém Ubuntu 8.04.

Webnode 10

Webnode nabízí široký výběr gadgetů a widgetů z různých zdrojů jako například Google Maps, Live Maps, Yahoo Maps, YouTube, Google Video, Soapbox, Flickr, Photobucket, Box.net, Windows Live SkyDrive, PollDaddy, Google Gadgets, YourMinis, SpringWidgets, PayPal a Google Checkout.

Webnode 11

Za zmínku stojí i podpora služeb serveru Blueboard.cz nebo sociální služby Add This:

Webnode 12

Pomocí Webnode můžete vytvořit i jednoduchý elektronický obchod, který bude přijímat platby pomocí karet VISA, MasterCard a dalších. Podporovány jsou i online platby systémů PayPal nebo Google Checkout.

Statistika je dostatečná: v základním přehledu je celková, měsíční a denní návštěvnost, zobrazené stránky a hity. Tu doplňuje zeměpisné rozřazení návštěvníků, rozdělení podle času stráveného na webu, nebo nejnavštěvovanější stránky, přehled operačních systémů návštěvníků a jimi používaných webových prohlížečů.

BRAND24

Webnode 13

Dnešní převážně obrázkovou recenzi uzavřu jen stručným hodnocením, protože vlastní test Webnode doporučuji každému:

  • + uživatelsky jednoduché a účinné funkce
  • + elegantní správa stránek
  • + řada pokročilých funkcí
  • + podpora gadgetů a widgetů všeho druhu
  • + statistika
  • + implementace řady služeb
  • – drobné nedostatky layoutu
  • – vyšší cena placených verzí
  • – malý prostor zdarma

Mé testovací stránky naleznete na adrese http://ceskas­kola.webnode.cz/.

Vyzkoušíte službu Webnode?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislým konzultantem a publicistou. Od roku 1994. Spolupracoval s časopisy CHIP, Win, Computer a Connect!, od roku 1998. Pak publikoval převážně na serveru Svět Namodro.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).