Hlavní navigace

Webnode: Situace v Řecku se začíná dotýkat i nás

14. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: PayPal
Zmrazení přeshraničních plateb a omezení v bankách přináší problémy prvním tuzemským internetovým firmám. Řečtí zákazníci jim nemohou platit.

Vyjednávací a nervózní martyrium kolem řeckých dluhů a řecké budoucnosti se začíná pomalu projevovat i na internetu. Jako první narazily služby, které operují s platebními kartami a PayPalem

Podle firmy Webnode je právě na jihu Evropy největší podíl jejích zákazníků platících kartou. „Platby kartou tu mají dokonce nadpoloviční většinu. Následuje PayPal se zhruba třetinovým podílem, daleko vzadu je převod na účet s cca 17 procenty,“ tvrdí Ondřej Uhlíř, country manager Webnode.

V červenci ale už firmě měsíční poplatky z Řecka nedorazily. „Řecko patří k našim menším trhům, máme tam desítky tisíc zákazníků. Nicméně i tak nás řecká krize stojí v řádu statisíců korun. V prvních dnech, kdy země omezila platby na zahraniční účty, jsme prodlužovali prémiové balíčky a domény na naše náklady,“ říká Uhlíř s tím, že zatím v Řecku služby nabízí bez omezení a čekají, jak se situace dále vyvine.

BRAND24

Webnode zkoumal platební zvyklosti u osmnácti milionů uživatelů služby po celém světě. A to včetně domovského Česka. Tuzemští zákazníci na rozdíl od zahraničí stále sázejí na klasický převod z účtu na účet. Jeho popularita sice postupně klesá (ze 76 % v roce 2011 na 62 % v roce 2014), ale stále jde o dominantní platební metodu. 

Na druhém místě skončila platba kartou, která je naopak na vzestupu – z 20 % v roce 2011 na 33 % loni. Paypal stagnuje s 5% podílem. Podobně je tomu i na Slovensku. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).