Hlavní navigace

Webovinky 13: pomohou vám pracovat a vydělávat

26. 3. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
V dnešní době často potřebujete být stále v obraze - a naše první novinka vám v tom pomůže alespoň v oblasti vámi sledovaných internetových stránek. Dále se můžete podívat na veřejnou úschovnu peněz a jednoduchou, ale zato spolehlivou online kancelářskou aplikaci. Možná vám pomůže i vyhledávání ve vašich rodinných fotografiích, a pokud ne, snad vám poradí Bílý dům.

Diffbot

Pokud patříte k lidem, kteří sledují velké množství internetových stránek, pak vám následující projekt pomůže ušetřit spoustu času. Zaznamenávání změn na stránkách a rozesílání upozornění e-mailem je sice dávnou pomůckou, ale Diffbot tuhle službu staví do úplně nové roviny. Pod svým účtem si přidáte weby, jejichž aktualizace potřebujete ohlídat. Na nich můžete vybrat textové bloky, stránky (v rámci webu) nebo sekce, v nichž chcete změny sledovat. Změny v blocích se hodí pro často upravované bleskové zprávy, u sekcí můžete třeba vybrat oblast krátkých aktualit u zpravodajského webu. Úpravy lze filtrovat i na základě klíčových slov. Nejmocnější zbraní Diffbotu je časové ukládání zaznamenaných změn a vytváření RSS exportů. Podobný systém se ostatně objevuje i v podobě funkce Web Slices u nového Internet Exploreru 8.

diffbot

eÚschova

eÚschova je online verzí advokátních úschoven. Ty jsou prostředníkem mezi prodejcem a kupujícím a poskytují ochranu oběma stranám. Prodávající získá jistotu, že jeho objednávka bude zaplacena, a kupující si může výrobek otestovat nebo ověřit, zda má smluvené parametry. Postup je jednoduchý. Peníze zadržuje advokátní kancelář do doby, než obě strany odsouhlasí dohodnuté podmínky. V případě sporu se tak děje až do uzavření dohody nebo rozhodnutí soudu. eÚschova může být zajímavou variantou u rizikových a finančně nákladnějších transakcí (např. prodej eshopu, dodání rozsáhlejší softwarové zakázky, prodej dražších domén). Autoři plánují také spolupráci s aukčními portály, ale otázkou je, nakolik náklady na úschovu vyváží větší bezpečnost (obzvlášť z pohledu prodávajících).

eÚschova

EtherPad

Kolaborativní publikování je jednou z hlavních výhod online kancelářských aplikací. Ve stejnou dobu může na jednom dokumentu pracovat více autorů a nad vším může bdít třeba korektor. Tolik nám říká šedá teorie, ve skutečnosti se podobný proces může zvrhnout v dlouhou konverzaci o tom, kdo vlastně co opravil a přepsal. Populární Google Docs ukládají dokument automaticky každých 15 vteřin, což je dost dlouhá doba na to, aby někdo něco bez povšimnutí smazal nebo editoval. EtherPad se snaží tento nedostatek odstranit a každý dokument ukládá každou půl vteřinu! V porovnání s ostatními textovými editory nabízí jednoduché rozhraní bez nutnosti registrace, zvýrazňování změn, e-mailové pozvánky a zkrácená url pro vytvořené dokumenty. Další službou, jež se zaměřuje především na pohodlnou spolupráci více autorů, je flashový TextFlow.

BRAND24

etherpad

Face.com

Při pohledu na internetovou adresu Face.com byste si mohli na chvilku mylně myslet, že půjde u nějakou odlehčenou verzi Facebooku. Přesto má služba s největší komunitní sítí něco společného. Z Facebooku se totiž postupem času zároveň stalo největší úložiště fotografií, jež však na rozdíl třeba od umělecky orientovaného Flickru převážně obsahují fotografie rodiny a přátel. Tagování a označování přátel a známých je poměrně populární činností, díky Face.com by jí však mohlo brzy odzvonit. Tento software je vyvíjen již několik let a dokáže velmi kvalitně detekovat tváře na fotografiích. V praxi byste mohli automaticky prohledávat fotogalerie všech lidí (s nainstalovanou aplikací Face) a hledat přátele podle tváře. Služba je prozatím v alfa verzi a na pozvání, ale zájem je značný, stejně jako obavy o další ztrátu soukromí – tentokrát i částečně nedobrovolnou.

Face

Open for Questions

Open for Questions není startupem v tom pravém slova smyslu, přesto jde o nový projekt s velkým vlivem. Využívání Internetu jako preferovaného média novým americkým prezidentem Obamou je všeobecně známým faktem. Open for Questions je jakýmsi klonem webu Digg.com, který běží na oficiálních stránkách Bílého domu. Návštěvníci mohou podle jednotlivých ministerstev a oblastí zájmu (ekonomika, energetika, zdravotnictví, školství atd.) posílat dotazy nebo názory. Ostatní návštěvníci o nich hlasují a vybírají ty, na které by také rádi znali odpověď. Na ty nejexponovanější pak bude prezident každý čtvrtek živě odpovídat – pravděpodobně ve formě streamovaného videa. Uvidíme, zda se podobného propojení politiky a občanů někdy dočkáme i u nás.

open for questions

Který projekt vás nejvíce zaujal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).