Hlavní navigace

Webovinky 17: Neobvyklé přehledy, nové spojitosti

5. 6. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Dnes vám ukážeme službu proti virům a dvě zajímavá udělátka pro Twitter. Můžete doplnit své vědomosti o nejnovější vědecké pokroky a shánět práci s pomocí Facebooku. A také se dozvíte, jak sehnat originální rukodělné výrobky českých tvůrců či prodat ty své.

Provozujete, spouštíte svůj web projekt?

Dejte o sobě vědět ve webovinkách, napište nám o něm na redakce@lupa.cz …

VirusTotal

Viry, trojští koně a ostatní malware představují s rozvojem Internetu a přenosných flash disků stále větší riziko pro bezpečnost uživatelských dat. Mít v počítači nainstalovaný antivirus je vysoce žádoucí. Již nějaký čas se ke srovnání kvality těchto programů používá nejen kritérium počtu zachycených hrozeb, ale i tzv. falešných detekcí, kdy je označený soubor nesprávně označen za infikovaný. VirusTotal je velmi užitečná online služba, jež vám umožňuje otestovat konkrétní soubory na přítomnost viru nebo potvrzení nákazy. Instalovat více antivirů souběžně na jednom počítači se všeobecně nedoporučuje, a tak i v této oblasti mohou stránky pomoci. Do projektu se zapojily nejvýznamnější společnosti, díky čemuž vaše soubory otestuje hned 39 komerčních antivirů (namátkou Norton AV, Kaspersky, Nod32, AVG, Avast, F-Secure). Stránky jsou přeloženy do češtiny a velmi užitečná je i sekce se statistikami, kde najdete nejčastější infekce a procento nakažených souborů.

virustotal

Fler

Před časem jsem vám představoval zahraniční stránky Etsy, kde mohou návštěvníci prodávat vlastní rukodělné výrobky. Na stejném principu funguje i český web Fler. Prodávat zde mimo vlastní rukodělné zboží můžete umělecky renovované předměty, materiál pro tvorbu těchto předmětů nebo nabízet výukové kurzy. V porovnání s klasickými aukčními servery má tento web výhodu v tom, že se většina prodávajících prezentuje celou šíří své práce. Můžete se tak před nákupem přesvědčit, jakou kvalitu mají předchozí výrobky a že nejde třeba jen o výstřelek začátečníka. Hodně uživatelů navíc publikuje své vlastní blogy nebo je aktivní v poradnách. Navigace je na první pohled trochu nepřirozená, protože v záplavě výrobků funguje několik systémů, jakým se vybírají ty nejzajímavější výrobky. Zároveň však nabízí dostatek možností, jak si cílený předmět vybrat: na základě použití (móda, šperky, bytové doplňky), typu materiálu (keramika, kov, textil), barvy nebo cílové skupiny (pro muže, ženy či děti).

fler.cz

Twubs

Slova uvozená symbolem # (hashtagy) se v twitter komunitě stala jakýmsi neoficiálním pojítkem mezi tématicky podobnými zprávami. Existuje několik služeb, která na základě výskytu takových slov sledují aktuálně nejvíce diskutovaná témata (např Hashtags.org). Web Twubs se snaží tato slova využít v co největší míře. Návštěvníci mohou nejen přehledně sledovat všechny tweety, ale samotné tagy upravovat, přiřazovat do skupin nebo je přiřazovat k dalším formám obsahu jako zkrácená URL, videa z Youtube a Vimeo nebo obrázků z Twitpic. Navíc zavádí nové formy značkování tweetů. Pokud třeba chcete diskutovat o filmu, uvedete jeho název za hashtag #rm-, podobně nějakou událost, setkání či konferenci za hashtag #re-. Na základě tohoto značkování by měly být skupiny tweetů ještě lépe organizovatelné a napojitelné např. na mapové mashupy nebo databáze filmů. Uvidíme, jak se tato sémantika rozšíří mimo samotný Twubs. Reálněji bych viděl další cíl autorů vytvořit jakousi obdobu wiki na základě propojenosti jednotlivých základních hashtagů.

twubs

FreshBrain

Dnešní mládež využívá Internet především jako komunikační kanál a je jen málo stránek, kde by se mohli náctiletí smysluplněji realizovat. FreshBrain se snaží tuto mezeru zaplnit. Vychází z faktu, že mnozí učitelé příliš nesledují nejnovější technologické trendy nebo jsou příliš svázáni výukovými osnovami. Portál má několik tematických sekcí, jež se zaměřují na tvorbu počítačových her, hudby, vytváření podnikatelských plánů, tvorbu grafiky, videí nebo tzv. „zelených“ technologií. Jednotliví školitelé nebo spřízněné komerční společnosti pro děti zadávají různé projekty nebo soutěže a výsledná dílka prezentují ostatním. FreshBrain tak neustále nutí návštěvníky k nějaké tvůrčí činnosti a přitom jim poskytuje informace, návody pro jejich realizaci a mnohdy nabízí i pomocné programy ke stažení.

BRAND24

freshbrain

TweetMyLink

Sociální sítě jsou stále propojenější a jejich autoři stále hledají ten správný konec, který by jim umožnil ulovit co největší množství uživatelů. TweetMyLink se snaží o spojení mikroblogovací služby Twitter a v minulosti značně populární služby Digg. Návštěvníci do systému přidávají zajímavé odkazy, které při brouzdání Internetem objevili, a ostatní mají možnost o nich hlasovat. Ty nejzajímavější se dostanou nejen na titulní stránku webu, ale jsou automaticky poslány na Twitter a šíří se tak k dalším uživatelům. Otázkou je, zda tu nenarážíme na dva stejné konce jednoho provozu a jakémusi uzlu. Pokud by se vám však stránky líbily a vy nemáte čas je pravidelně navštěvovat nebo sledovat přes RSS, výběr toho nejzajímavějšího ve formě tweetů může být dostatečnou náhražkou.

tweetmylink

Správnýkrok.cz a Facebook

Portál pracovních nabídek Správnýkrok.cz představil službu propojení s Facebookem, a protože to stále ještě není úplně obvyklá záležitost, aby se české weby propojovaly s Facebookem nad rámec jednoduchých odkazů, ale přímo aplikacemi, tak se u této služby pozastavíme. Nová služba portálu Správnýkrok.cz usnadňuje vytvoření profesního strukturovaného životopisu, a umožňuje také jednoduše přidat na Správnýkrok.cz přátele z Facebooku. Uživatel tak dokáže zhodnotit svoje vztahy a vazby při budování profesní kariéry i při shánění nového pracovního místa, popřípadě nových zaměstnanců a kolegů. A jaké funkce jsou ve hře?

  • Možnost propojit účet na Facebooku a na portálu Správnýkrok.cz, takže se uživatel nebude muset na Správnýkrok.cz znovu přihlašovat, pokud už je přihlášen na Facebooku.
  • Automatické vytvoření životopisu na Správnýkrok.cz z údajů, které mají uživatelé na Facebooku již vyplněné, takže bude stačit doplnit jen to, co o sobě na Facebooku nechtěli nebo nemohli prozradit.
  • Jednoduché přidání přátel a kamarádů z Facebooku na portál Správnýkrok.cz – díky tomu budou moci například požádat o profesní doporučení nebo budovat svoje profesní vztahy a vazby.
  • Možnost hodnotit své zaměstnavatele pomocí nálepek a napovědět tak potenciálním zájemcům o práci v dané firmě, jaká firma z pohledu zaměstnance opravdu je (uživatelé portálu Správnýkrok.cz doposud nalepili téměř 15 tisíc hodnocení více než 3100 firmám).
spravnykrok.cz

Který projekt vás nejvíce zaujal?

  • VirusTotal.
    6 %
  • Fler.
    80 %
  • Twubs.
    1 %
  • FreshBrain.
    7 %
  • TweetMyLink.
    1 %
  • Spravnykrok.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).