Hlavní navigace

Webovinky 34: Sdílejte všechno! Sešity, zkušenosti i chalupu po babičce

10. 2. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
První novinka dnes je určena studentům - máme pro ně online školní sešit, který lze sdílet přes Facebook. Druhá je pro majitele rekreačních nemovitostí. Chcete jednou na dovolenou jinam než zase na vaši chatu? Vyměňte si chatu za jinou! A nebo si s pomocí další služby alespoň přetvořte zahradu. Dále tu máme něco pro ty, kteří se snaží pracovat se sémantickým webem. A poslední služba vám poskytne dobré rady pro vaše podnikatelské začátky.

ŠkolníSešit.cz

S rozvojem notebooků a netboků se stávají počítače stále častěji primárním zařízením pro poznámky vysokoškoláků a středoškoláků. Díky službě ŠkolníSešit.cz si můžete pro každý předmět vytvořit sešit a ten využít pro zápis učiva. Rozhraní připomíná zjednodušený textový editor, díky kterému lze text barevně odlišovat, volit písmo a nadpisy. Metodou „táhni a pusť“ lze snadno přidávat i obrázky a grafiku. Přihlášení probíhá skrze Facebook a nenabízí vlastní autorizační alternativu. Proto musíte mít zřízený účet na této komunitní síti. Výhodou je snadné nalezení spolužáků a sdílení sešitů v rámci skupin. Můžete se tak domluvit, že zápis z hodiny nebo přednášky provedou tři lidé a ostatní je mohou doplnit nebo rozšířit. Aplikace funguje i v mobilních telefonech, což se může hodit pro opakování učiva v dopravních prostředcích.

skolnisesit

Spustili jste novou internetovou službu? Dejte vědět!

Chceme našim čtenářům přinášet informace o nových internetových službách. Pokud jste právě nějakou spustili, dejte nám vědět, pokud jde o nějakou originální či zajímavou službu. Napište nám na redakce@lupa.cz adresu služby. Weblogy a instalace diskusních fór nejsou to pravé, ale vámi vytvořená služba nás bude zajímat. Takže nás neváhejte upozornit na její adresu!

Home Exchange Czech

I přes anglický název je Home Exchange Czech českou službou, která nabízí alternativní způsob trávení dovolené. Pokud vlastníte nemovitost, můžete si ji na období dovolené vyměnit s jiným vlastníkem. Asi nejsmysluplnější je výměna chat v různých oblastech Česka, ale do systému jsou zapojeni i majitelé nemovitostí v zahraničí a lidé, kteří ochotně vymění pražský byt za svou chatu. Některé nemovitosti lze pronajmout i klasicky bez simultánní výměny. Vložení inzerátu je zdarma, ale kontaktovat další majitele je možné jen po zaplacení členského příspěvku ve výši 990 korun za rok. I přes určitá rizika a poplatky je však nabídka poměrně bohatá a jde o zajímavou alternativu ke klasickým zájezdům.

homeexchange

GardenPuzzle

GardenPuzzle je webová služba, která vám umožňuje snadno vytvářet návrhy vašich zahrad. Pokud si nenecháte rovnou vysázet dospělé stromy, je takové plánování otázkou mnoha let a výsledek závisí právě na dobrém návrhu. Samotná aplikace běží na technologii Flash a zaujala mě svými výstupy, které připomínají profesionální skici z časopisů o zahradách. Základem návrhů jsou pochopitelně rostlinné prvky. GardenPuzzle nabízí jejich předpřipravenou databázi. Vy si tak vyberete parametry stanoviště: míru osvětlení, složení půdy, vlhkostní poměry a získáte tak výběr nejvhodnějších druhů. Nemělo by se pak stát, že vám polovina keřů kvůli nevhodným podmínkám po roce odejde. Vytvořené designy mohou ostatní členové hodnotit a komentovat. Stránky nabízí i placenou variantu s více druhy prostředí (především plotů, dlažeb atd.) a možností nahrávat vlastní fotografie jako podklad. Tuto funkci jsem bohužel postrádal v neplacené verzi a měla by být základním odrazovým můstkem. Přesto jsou předpřipravené scenérie obecně pojaty, i když s nimi vytvoříte spíše jednotlivá zákoutí, než celistvý koncept.

BRAND24

gardenpuzzle

MeaningTool

Sémantický web je snem asi každého autora vyhledávače. V praxi jej zatím využívají hlavně reklamní agentury, autoři textů a novináři. Služba MeaningTool umožňuje vytváření vlastních sémantických stromů. Činí tak na základě analýzy zadané webové stránky nebo delšího textu. Celý projekt je zatím ve fázi vývoje a počet funkcí je značně omezen. Dokáže poměrně přesně určit hlavní zaměření (např. že se jedná o film, politický článek atd.). Dokáže navrhnout hlavní tagy a vypsat místa, lidi, organizace a výrobky, které mají k danému textu vztah. Stránky zatím fungují pro weby v angličtině, španělštině a portugalštině. Pokud máte vlastní stránky, můžete MeaningTool využít pro vytvoření vlastních stromů a propojit je přes API. Využijete přitom tzv. classifiers, což jsou (zatím) RSS kanály obsahově příbuzných webů nebo blogů.  

meaningtool

Mentory

K dosažení životních cílů je dobré mít nejen vlastní plán, ale také „učitele“ v podobě mentorů. V tomto kontextu jde o lidi, kteří mají se stejným úkolem nebo profesí zkušenosti a mohou vám poskytnout cenné rady do začátku. Na této myšlence staví web Mentory. Uživatelé přidávají své cíle nebo úkoly a ostatní se k nim mohou připojit svými radami jako mentoři. První problém může pramenit z nízké motivace k zapojení do pomoci. Většinu obsahu tak bohužel zatím tvoří zadané cíle bez odpovědí. Na některých dobře definovaných úkolech je ale vidět, že koncept by mohl za určitých okolností fungovat. Lidé si radí, jakých konferencí se zúčastnit při propagaci webových startupů, jaké prerekvizity je nutné pro daný úkol splnit atd. Bohužel chybí nějaká přesnější kategorizace, která by pomohla v dané oblasti zodpovědět základní otázky: např. právní zázemí či materiálovou základnu. 

mentory

Který projekt vás nejvíce zaujal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).