Hlavní navigace

Webovinky 43: kurs vaření a křišťálová koule

29. 7. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Dnes vám nabídneme skutečně povedené stránky s recepty. Nevaříte? Kupte si něco u stánku a pojďte se s námi podívat, jak možná bude vypadat svět v blízké budoucnosti. Naplní-li se, můžete si článek o tom z Internetu uložit prostřednictvím webového "vystřihovátka". Dále vám představíme nástroj na výrobu seznamů všeho druhu, a fotografům udělá radost online služba pro úpravu fotek.

Yummly

Yummly jsou zatím nejpovedenější stránky z oblasti gastronomie, které jsme vám ve Webovinkách představovali. Jejich slogan sice láká na to, že si můžete vybírat recepty podle chuti, ale to je ve skutečnosti jen jedna z řady povedených funkcí. U každého pokrmu se totiž stanovuje poměrné zastoupení sladké, hořké, kyselé a slané chuti. Co se mi ale zamlouvalo ze všeho nejvíc, byla rozsáhlá databáze ingrediencí, takže u výsledku najdete zastoupení bílkovin, sacharidů, tuků a vitamínů. Další užitečnou funkcí je možnost editování receptů podle vašich zkušeností. Pokud se vám zdál třeba příliš slaný, můžete jej u sebe uložit s jinou gramáží. Taktéž lze celý recept přepočítat podle váhy určité suroviny. A pokud rádi experimentujete, můžete si k němu přidat vlastní ingredience.

yummly

Recorded Future

Dříve se budoucnost věštila ze skleněné koule, v době Internetu na to máme speciální aplikace. Ovšem stále se za podobnou kategorii služeb slušně platí. V případě Recorded Future stojí základní plán 149 dolarů měsíčně. Web shromažďuje a analyzuje hlavní zpravodajství, časopisy, weblogy, zprávy o hospodaření firem a oficiální data různých států. Vy poté zadáte určité hledaný výraz, omezíte jej na stát, město, určité odvětví nebo firmu a zadáte, jak dlouze do budoucnosti se má analýza vytvořit. Lze zadat přesné datum, období nebo slovní vyjádřené (blízká/vzdálená budoucnost). Výsledkem je souhrn dat a událostí, která lze k zadanému dotazu vztáhnout. Pokud byste si chtěli službu vyzkoušet, můžete si nechat zasílat e-mailem analýzy z několik ukázkových oblastí na vybraná slova.

recordedfuture

UseKit

Zatím poslední verze Internet Exploreru představila několik novinek v oblasti uchovávání webového obsahu a výstřižků. Z online služeb patří v tomto segmentu k nejpopulárnějším Evernote. Pokud vám z nějaké příčiny nevyhovuje nebo používáte alternativní prohlížeč, můžete vyzkoušet novou službu UseKit. Ta vám přidá do okna prohlížeče lištu přístupnou z lišty záložek s rozličnými nástroji. Jednou z možností je překládat určitá slova nebo celé stránky za pomoci online slovníku. Pokud často sdílíte obsah na sociálních sítích, můžete tak za pomoci dialogového okna učinit z jednoho místa. Nejužitečnější vlastností je ale ukládání částí textu, obsahových bloků nebo psaní poznámek přímo do webových stránek. Pokud se pak v budoucnu na stránku vrátíte, ihned uvidíte, co a v jakém kontextu vás na nich zaujalo.

BRAND24

usekit

Listography

Stránky Listography jsou odborníkem na vytváření seznamů. Pokud jste doposud znali jenom ten nákupní, můžete zde najít tisíc dalších využití. Třeba seznamy oblíbených knih, filmů, halloweenských kostýmů, dárků, fotek nebo míst pro dovolenou. Seznamy lze libovolně komentovat, upravovat nebo sdílet mezi uživateli. Seznamy se zobrazují na jakési nástěnce, takže ty nejdůležitější můžete mít neustále na očích. Samozřejmostí je také modifikace písma, barev a pozadí. K navigaci slouží jakýsi katalog se složkami a záložkami. Služba se snaží být maximálně jednoduchá, ale v případě samotné organizace je to spíše na škodu a občas je těžké se v záplavě seznamů vyznat.

listography

MugTug

Online aplikací pro úpravu fotografií je na Internetu celá řada, ale MugTug vybočuje z řady svou jednoduchou použitelností. Za jeho vývojem stojí vášniví fotografové, což se promítá do nabídky služeb, které vynechávají nepodstatné funkce a soustředí se výhradně na zlepšení kvality snímků. V sekci Darkroom můžete aplikovat různé filtry, upravovat sytost, kontrast, a to vše velmi detailně za pomoci neomezeného rozsahu a různých pomocných histogramů. Druhou sekcí je Sketchpad, který slouží jako jednoduchý vektorový kreslící program. Třetí sekce je věnována komunitě. Podobně jako na DeviantART sem můžete nahrávat vlastní fotografie nebo další grafiku a nechat si ji ohodnotit od ostatních uživatelů.

mugtug

Který projekt vás nejvíce zaujal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).