Hlavní navigace

Webovinky 46: hoď ho do stroje, pusť to do světa

22. 10. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
První dnešní novinka vám nabídne zajímavou variantu zveřejňování statusů - v audio podobě. Myslíte si, že se blíží váš "definitivně poslední status"? Další stránky nabízí pomoc s vytvářením závěti, bohužel pouze podle americké legislativy. Pak vám nabídneme místo, kde můžete zveřejnit pochvalu nebo kritiku na lidi, s nimiž se dostanete do styku. Možná ale více užijete videokonferenci, v níž vám někdo jiný online pomůže s řešením vašich životních zádrhelů. Jedním z takových bývá i hledání životního partnera. Pokud si s jeho nalezením nevíte rady, zkuste jej hledat věděcky, pomocí poslední naší novinky.

Hollur

Nad psaním statusů o každodenních činnostech na sociální sítě sice někteří lidé kroutí hlavami, faktem ale je, že jde o činnost značně rozšířenou a tvořící samotnou podstatu Facebooku či Twitteru. Mimo samotný text je poměrně běžné jej doplňovat o fotografie nebo videa. Stránky Hollur ale přichází s prostou inovací. Proč využívat emotikony a luštit zkratky, když je možné vzkaz namluvit jako audio? Takový vzkaz by si přinejmenším zachoval emoční stránku a v mnoha případech by byl snad i obsahově hodnotnější. Rychlost Internetu již dávno není omezujícím faktorem a s rozšířením telefonů nebo notebooků máte obvykle k mikrofonu stejně blízko jako ke klávesnici. Podobně jako jste na Twitteru limitováni počtem znaků, i na Holluru může mít každý vzkaz maximálně 20 vteřin.

hollur

TheWillCreator

Stránky TheWillCreator spadají přesně do té kategorie, která sice na první pohled nabízí online řešení pro určitý problém, přesto se nejspíš masivně nikdy nerozšíří. Zdatnější angličtináři již z názvu vytušili, o co se jedná, a skutečně se nemýlí. The WillCreator slouží k vytvoření závěti, ve které můžete rozhodnout o svém dědictví, vytvořit svěřenecký fond pro své děti nebo rozhodnout o osudu zvířecích miláčků po vaší smrti. Stránky mají smysl zatím jenom pro USA, s jejichž legislativou jsou v souladu, ale jistě by nebyl problém vytvořit i verze pro jiné státy. Předpřipravené dotazníky obsahují všemožné vzory a různé kapitoly, na jejichž základě se sestaví finální právnický dokument. Ten poté klasicky vytisknete a podepsanou kopii pošlete poštou provozovatelům.

the willcreator

Gripe

Znáte to nejspíš sami. Pochvala nebo kritika od blízké osoby nebo šéfa je pro každého významnější, než od někoho neznámého či společensky málo uznávaného. Gripe je server, kam můžete posílat pochvaly nebo stížnosti. Těžko ale říct, zda je v souladu s výše uvedenou úvahou. Sám totiž sází na masové šíření (a podporu) skrze sociální sítě a oprávněná kritika či uznávaná pochvala jsou ty, které jsou nejvíce propagované. Na druhou stranu je naše republika jasným příkladem, že bez mediální publicity nemají většinou stížnosti žádnou váhu. Gripe lze využívat různými způsoby. Můžete poděkovat doktorům za léčbu, prodavačce za úsměv nebo si naopak postěžovat na nějakou restauraci nebo chování mobilního operátora. Samotné firmy mají poté možnost se vyjádřit skrze svůj autorizovaný profil.

BRAND24

gripe

BrainRepublic

BrainRepublic je místem, na kterém vám ostatní uživatelé pomohou s řešením určitých problémů. Na rozdíl od klasických internetových poraden je však postaven na principu videokonference mezi uživateli. Nejprve vložíte určitý požadavek a popis problému do databáze, kde si jej mohou najít ostatní. Poté se můžete dohodnout na určitém čase a vzájemně se zkontaktovat. BrainRepublic se snaží být nejen poradnou, ale i prostorem, kde si můžete popovídat o svých zájmech nebo si vyzkoušet e-learning ze strany žáka i učitele. Bohužel podle nejaktivnějších kategorií Láska nebo Přátelství se zdá, že se původní myšlenka prošlapává svou vlastní cestu a slouží spíše jako klasický videochat nebo seznamka.

brainrepublic

Yangutu

Yangutu sám sebe prezentuje jako seznamku postavenou na vědeckých základech, což zní spíše jako hláška z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. Váš osobní seznamovací “kondiciogram” je postaven na datu narození, ročním příjmu a vzdělání. To je alespoň minimální penzum informací. Abyste však zvýšili své šance, že vám bude předložen ten nejvhodnější protějšek, měli byste vyplnit jakýsi krátký vstupní test. První stránka obsahuje informace o vašem zdravotním stavu, dědičných chorobách, alergiích či RH faktoru krve. Na další stránce vyplníte svůj psychologický profil tak, že ze dvou obrázků vyberete ten, jenž vás více charakterizuje. Demografická data, zdravotní stav a psychologický profil, to je podle Yangutu recept na lásku. Závěrečná pasáž, kdy jsou vám předloženy profily potenciálních protějšků, vás však o tom nejspíš nepřesvědčí. V tom případě můžete zavítat na britskou seznamku pro nepříliš pohledné s názvem The Ugly Bug Ball.

yangutu

Který projekt vás nejvíce zaujal?

  • Hollur.
    11 %
  • TheWillCreator.
    29 %
  • Gripe.
    0 %
  • BrainRepublic.
    21 %
  • Yangutu.
    39 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).