Hlavní navigace

Webovinky 7: komunikace, kamarádi, koníčky

26. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Dnes vám ukážeme, kde lze obchodovat s vlastnoručními výrobky a pomůcku pro samouky toužící naučit se čínsky. Máme tu také něco pro ty, kteří se rádi vsázejí, a agregátor zpráv pro uživatele více komunikačních programů.

Etsy

Původně jsem o Etsy nechtěl psát, protože byl spuštěn už v roce 2005. Na druhou stranu jej u nás mnoho lidí nezná, přestože je pro mnohé v zahraničí „malým Ebayem“ a v českých fórech jej mnozí nesprávně pokládají za výrobce zboží. Etsy označuje sám sebe za komunitu lidí, kteří doma ručně něco vyrábí. Spousta žen se ve volném čase věnuje šití, pletení, háčkování, tvorbě šperků, korálkování atd. Díky těmto stránkám se mohou nejen stýkat s podobně zaměřenými lidmi, ale především své produkty prodávat. Každá uživatelka si může založit vlastní obchod provozovaný pod jednotnou hlavičkou. Z Etsy se tak během pár let stalo největší obchodní tržiště s ručně vyráběnými předměty. V současném uniformním světě módy přitahuje pozornost spousty lidí, kteří namísto trička s „fajfkou“ upřednostní originální zboží, jež se většinou prodává maximálně v několika kusech.

etsy

Skritter

Pro plynulé používání čínského jazyka byste údajně měli znát zhruba tři tisíce znaků a deset tisíc slov, které se z nich dají vytvořit. A není třeba zmiňovat, že jsou mnohé znaky šifrou samy o sobě. V boji s výukou „rozsypaného čaje“ vám dobře pomůže web Skritter. Samozřejmě za předpokladu, že umíte anglicky, protože angličtina je komunikačním jazykem. Po krátké registraci si vyberete konkrétní sadu slovíček nebo začnete od první lekce. Hlavní pracovní plochu představuje flashová aplikace v podobě jakéhosi virtuálního papíru, kam kreslíte vlastní znaky. Program je dokáže porovnat s předlohou a opravit polohu nebo pořadí při kreslení jednotlivých čar. U daného znaku najdete samozřejmě i překlad a namluvenou výslovnost. Výuka čínštiny trochu připomíná způsob výuky psaní na stroji. Proto jsou i zde dobrou pomůckou generované statistiky o počtu naučených znaků v čase a další podrobné grafy. Skritter je v současnosti v betaverzi a lze očekávat, že časem budou některé funkce zpoplatněny.

scritter

Twitter100

Twitter lze používat na mnoho způsobů: ke komunikaci s přáteli, mikroblogování nebo jako zdroj novinek. Pokud převážně čtete a sledujete větší množství lidí z různých částí světa, zprávami se musíte složitě proklikávat, protože v noci píšící lidé z USA odsunou zprávy od českých uživatelů aktivních během dne a naopak. Samozřejmě lze si vybrat konkrétní osobu a přečíst si jenom její zprávy, ale to není příliš praktické. Twitter100 nabízí alternativní prohlížecí rozhraní, které vám v mřížce zobrazí vždy nejnovější tweet až od stovky lidí, které sledujete. Úvodní stránka sice vypadá poměrně nevzhledně, ale služba po vás alespoň zbytečně nevyžaduje přihlašovací údaje, stačí zadat jenom název účtu. Stránky se automaticky obnovují v intervalech od tří do třiceti minut. Služba sice neumožňuje odesílání zpráv přímo do Twitteru, ale jako rozhraní pro čtení je určitě vhodnější.

BRAND24

twitter100

HubDub

Britové jsou známí tím, že si rádi vsází na prakticky jakoukoliv událost. Není proto divu, že web HubDub vznikl právě zde. Zaregistrovaní uživatelé obdrží na konto virtuální měnu, kterou vsází na anketní otázky vytvořené dalšími uživateli. Původně HubDub generoval otázky na základě zpravodajských titulků. Nyní je vytváří komunita uživatelů a přesunuly se spíše do kategorie bulváru, ačkoliv jsou roztříděny do seriózních oblastí jako například sport, světové zprávy, věda či politika. Můžete si tak vsadit třeba na barvu kravaty Baracka Obamy při inauguraci, či zda bude CNN ve zpravodajství oznamovat nedostatek záchodků ve Washingtonu během stejné události. Dalo by se předpokládat, že se podobná stránka brzy promění v irelevantní smetiště informací, ale není tomu tak. Otázky jsou kontrolovány a vyhodnocovány samotnými administrátory. Výsledky musí být ověřitelné a za dobrou formulaci získávají autoři speciální bonusy. HubDub je na poli zábavních webů příjemným překvapením a o spolupráci s ním projevilo zájem hned několik britských periodik.

hubdub

Friend Deck

Friend Deck svým názvem připomíná Twitter mash-up s názvem Twitter Deck, který je naprogramován v Adobe Air. Friend Deck jako zdroj informací používá pro změnu FriendFeed, což je asi jediná podobnost. Spíše než o alternativní aplikační rozhraní však jde o agregátor zpráv a vyhledávač. Do vyhledávacího pole si můžete zadat čtyři fráze a ve sloupcích se bude zobrazovat obsah relevantních zpráv na FriendFeed. Po propojení s vaším účtem můžete tento obsah dále sdílet nebo přidávat mezi oblíbené položky. Hlavní výhodou je fakt, že nemusíte navštěvovat zvlášť služby jako například Twitter nebo Delicious, protože ty nejzajímavější položky jsou s velkou pravděpodobností již na FriendFeed. Vyhledávání je globální, takže nejste vázáni jen na okruh svých přátel. Pořád byste mohli argumentovat, že tohle umožňuje i rozšířené hledání přímo ve FriendFeed, ale není možné je omezit na pouhý informativní výpis a nelze sledovat více slov najednou.

friendeck

Který projekt vás nejvíce zaujal?

  • Etsy
    67 %
  • Skritter
    7 %
  • Twitter100
    4 %
  • HubDub
    18 %
  • Friend Deck
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).